Senj

BROJ POŠTE: 53270
POZIVNI BROJ: 053
LATITUDE: 44.9905905
LONGITUDE: 14.9008716

Grad Senj najveće je naselje na Hrvatskoj obali između Rijeke i Zadra, te je stoga i jedno od najznačajnijih turističkih i gospodarskih središta ovog dijela Hrvatske. Jadranska magistrala koja prolazi direktno kroz grad povezuje Senj sa svim priobalnim gradovima, a cestom preko Vratnika grad je povezan autocestom Zagreb-Split ili starom magistralom prema Zagrebu.

Samo naselje utemeljeno je prije više od 3000g na obližnjoj planini Kuk istočno od današnjeg grada. Porastom važnosti ovog kraja za trgovinu između unutrašnjosti i obale stanovništvo se polako seli u grad na obali koji se prvi puta spominje u IV stoljeću prije Krista pod imenom Attienites kao grčko naselje. U II stoljeću prije Krista po dolasku rimljana grad se naziva Senia i postaje glavno pomorsko, trgovačko i kulturno središte ovog dijela Jadrana. Godine 1169. Senj dobiva biskupiju, a od 1184.g. grad pripada Templarskom viteškom redu. U srednjem vijeku glagoljica je glavno obilježje grada u kojem je djelovala i tiskara osnovana 1494.g.  Bitno je znati da od 1248. godine dozvolom pape Inocenta IV. jedino Senjski biskup u cijelom Katoličkom svijetu imao dopuštenje korištenja lokalnog jezika i glagoljice u liturgiji što pokazuje veliku povezanost Hrvatskog naroda i Katoličke crkve.

Krajem XV stoljeća sve su veći napadi barbarskih turskih osvajača koji su za sobom ostavljali palež i krv te se u gradu senju osnivaju vojne postrojbe poznate kao Senjski uskoci čija je zadaća bila spriječiti Turske koljače sa jedne, te talijanske osvajače sa druge strane. Na brdu Trbušnjak 1558. godine sagrađena je utvrda nehaj, koja je i danas najveća znamenitost grada.

Kroz naredna stoljeća grad doživljava procvat sve do trenutka kada Mađarski i Austrijski okupatori kao kaznu za nemogućnost smanjenja broja Hrvata ovog kraja 1873.g. ne izgrađuju željezničku prugu koja namjerno zaobilazi Senj te usmjerava kompletan promet prema Rijeci.

Današnji grad Senj turistička je oaza sa brojnim događanjima tijekom cijele godine, prelijepim i uređenim plažama te brojnim okolnim prirodnim plažama i uvalama. Grad obiluje turističkim atrakcijama, kafićima, restoranima i hotelima.

Ponuda smještaja u brojnim apartmanima je vrhunska, cijene su prihvatljive za svaku kategoriju gosta.

Zadnje povezane vijesti
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved