Senj
Senj i uskoci
8.7.2014. 10:30:08h
Uskoci, vitezovi, streličari oduševili Senjane i turiste
Slavna senjska bura mrsila je frizure i haljine srednjovjekovnih djeva i preselila program s tvrđave Nehaj na Trg Cilnicu, ali nije pokvarila ugođaj u koje je najatraktivnije bilo uprizorenje turske opsade Senja
Simonetta Di Zanutto / flickr.com

Proteklog vikenda u Senju je održana atraktivna turistička manifestacija Uskočki dani, a grad pod Nehajem nakratko se vratio u 16. stoljeće – slavno doba hrabrih senjskih uskoka po kojima je nadaleko poznat. Senj je živio u znaku srednjega vijeka, a gradom su defilirali kostimirani uskoci i uskokinje, vitezovi, žongleri, streličari, kočijaši, dvorske lude... na oduševljenje građana i turista.

Uskočke dane organizirala je Turistička zajednica Grada Senja u suorganizaciji s Pučkim otvorenim učilištem M. C. Nehajeva i Gradskim muzejom Senj, a pokrovitelji su Grad Senj, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.

Na ovogodišnjim, šestim po redu Uskočkim danima sudjelovalo je 13 gostujućih skupina, odnosno preko 300 sudionika koji su doputovali iz svih krajeva Hrvatske te iz susjedne Slovenije, a u sklopu srednjovjekovnog sajma predstavilo se dvadesetak domaćih i gostujućih izlagača.

Iako ovaj vikend nepozvana, zabavi se pridružila i jedna stara dama koja je uz uskoke najpoznatiji senjski brend. Riječ je naravno, o senjskoj buri koja je organizatora prislilila da program preseli s tvrđave Nehaj na ipak zaklonjeniji senjski Trg Cilnica. No, to nije umanjilo atraktivnost programa koji je bio odista bogat i šarolik, a započeo je u petak mimohodom uskočkih i viteških skupina centrom grada do Trga Cilnica gdje je u ime Grada manifestaciju otvorenom proglasio zamjenik gradonačelnika dipl. ing. Filip Samaržija. Na svečanosti otvorenja koju je vodio Danijel Tomljanović nastupila je ženska klapa Senjkinje, a otvorena je i Uskočka birtija. Održan je i viteški turnir, a potom i atraktivan vatreni show-žonglerski nastup s vatrenim štapovima. Okupljeni su se kasnije nastavili zabavljati uz nastup grupe Arija.

U subotu je program započeo na Pavlinskom trgu Lakrdijaškim showom, a nastavio se nastupima gostujućih skupina na Cilinici i u Gradskom parku. Bilo je tu plesa, pjesme i povijesnih uprizorenja, sve popraćeno zvucima srednjovjekovne glazbe.

Posjetitelji su oba dana manifestacije imali prilike razgledati srednjovjekovni sajam na kojem su predstavljeni stari zanati i domaći proizvodi. Uz bogatu ponudu domaćeg meda, sira, kolača te rukotvorina na Cilici su se predstavili i kovači, kaligrafi, užari, streličari... a moglo se sudjelovati i u streličarskom turniru, dok su najmlađi uživali u srednjovjekovnom vrtuljku.

Usprkos jakoj buri, svečani mimohod uskočkih i viteških skupina ipak je krenuo s tvrđave Nehaj jer kakvi bi to Uskočki dani bili da se bar na kratko ne posjeti slavni dom senjskih uskoka. Na cilnici su se publici predstavile sve gostujuće skupine, a zatim su održani brojni nastupi. Bilo je tu bubnjara, srednjovjekovnog plesa, borbi vitezova te raznih povijesnih uprizorenja od kojih je najatraktivnije bilo uprizorenje turske opsade Senja. Program je završio veselicom uz živu glazbu grupe Eureka, dobru hranu i kapljicu.

Uskočki dani svojim bogatim programom i vjernim prikazom srednjovjekovnog načina života i običaja i ove su godine u Senj privukli veliki broj sudionika i posjetitelja potvrđujući se kao uspješan turistički proizvod. Iako je bura ljuljuškla štandove i mrsila frizure i haljine srednjovjekovnih djeva, nije pomrsila račune svima onima koji su htjeli uživati u istinskom srednjovjekovnom doživljaju.

Piše: Ana Prpić Rogić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2018, All rights reserved