Rakovica
Turistička atrakcija
15.8.2016. 5:00:10h
Stari Grad Drežnik kod Plitvica obranjen od Osmanlija!
Održana srednjovjekovna bitka s pogledom na Plitvičke doline
objava za medije

Jučer je u Rakovici održana srednjovjekovna bitka kod Starog Grada Drežnika na kojoj je prisustvovalo više od 200 gostiju koji su rekonstruirali i sudjelovali u programu Vitezova Starog Grada Drežnika, manifestacije koja je temelj turističkog razvoja kontinentalnog dijela Hrvatske sjeverno od poznatih Plitvičkih jezera.

Općina Rakovica kroz svoju povijest uvijek je slovila za područje koje je ključno za obranu Hrvatske od Osmanlija, a tim povodom Turistička zajednica Općine Rakovica pobrinula se da turistička sezona obilježi i turistima kontinenta ponudi autentično događanje.
Utvrda Stari Grad Drežnik koja se nad Koranom obnavlja deset godina uz potporu Općine Rakovica i Ministarstva kulture RH, a u nju je za obnovu uloženo više od dva i pol milijuna kuna, poslužila je kao vrhunska povijesna lokacija na kojoj su turisti ostajali bez daha. Obnovljena kula probudila je doba obrane od Osmanlija, dok su kulu branili Frankopani.
Vitezovi Starog Grada Drežnika zbog povijesnih okolnosti morali su biti na braniku domovine te obraniti svoje posjede, obitelji i dom, pred osvajačima Osmanlijama koji su harali europskim tlom. Kod Starog Grada Drežnika tako su prezentirali život srednjeg vijeka, pripremu hrane i upravljanje oružjem.
Streličarski klub Dubovac i Vitezovi Ružice Grada iz Orahovice utjelovili su povijesnu bitku i pokazali turistima i posjetiteljima kako je izgledao životu u utvrdi. Streličarski turnir iznjedrio je sedam nagrađenih posjetitelja s poklonima ugostitelja i poduzetnika iz Plitvičkih dolina s područja Općine Rakovica, a „Turnir za poljubac djeve bajne“ bila je predstava za posjetitelje u kojoj su najviše uživali oni najmlađi. „Legenda o utvrdi“ prikazana je kao predstava Vitezova Ružice Grada, scenski prikaz opsade Grada od Osmanlija u kojoj je sudjelovao i Streličarski klub Dubovac.
Prvi put smo kod Starog Grada Drežnika i ovo je jedina replika bitke u ovom dijelu Hrvatske. Imamo interakciju s posjetiteljima i brinemo se za doživljaj srednjeg vijeka na autentičnim lokacijama poput ove. Kula je vrlo lijepa i obnovljena i nadamo se da ćemo se vratiti i sljedeće godine! Ovdje su i naši kolege iz Orahovice koji kao pravi Vitezovi sudjeluju u zajedničkom programu. - izjavio je Dražen Leš, tajnik Streličarskog kluba Dubovac iz Karlovca.
Još je ovo jedno u nizu događanja koje u sklopu Ljeta u Rakovici organizira Turistička zajednica Općine Rakovica na čelu s Mirom Špoljarić, a sljedeće je već za tjedan dana. Slavi se Sveta Jelena, najposjećeniji zbor ovog dijela Hrvatske održati će se 18. i 19. kolovoza u Rakovici.

Vitezovi 2 - Dražen Leš i Mira Šoljarić
objava za medije

 

 

Vitezovi 3 - Streličarski turnir
objava za medije

 

 

Vitezovi 4 - Streličarski turnir - uručenje nagrada
objava za medije

 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved