Kampiranje
2.12.2016. 10:40:15h
Samo dva posto kamping-kapaciteta je na kontinentu
Potrebno je infrastrukturno i lokacijski predvidjeti prostor za razvoj kampova, a to može biti i u polju, šumi, uz rijeku, svagdje gdje to dopušta infrastruktra.
Beraldo Leal / flickr.com

Kamping-turizam vrlo je značajan u Hrvatskoj, u kojoj je oko 550 kampova. Međutim, 98 posto njih nalazi se na obali, a samo dva posto kamping-kapaciteta je u unutrašnjosti – rečeno je to na radionici koju je Kamping-udruženje Hrvatske (KUH) organiziralo u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

Upozoreno je u tom kontekstu kako je kamping-ponuda u Republici Hrvatskoj razvijena najvećim dijelom u njenom priobalnom pojasu, tako da Hrvatska još nije prepoznata kao zemlja kampinga na kontinentalnom području, jednako kao ni kontinentalnog turizma, iako za to, istaknuto je, ima velik i još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal.
Obiteljsko poduzetništvo
– Jedan od naših zadataka u posljednjih nekoliko godina jest potaknuti razvoj kontinenta, gdje gosti pak imaju posve drugačije interese, a oni mogu biti vezani uz bilo koji oblik proizvoda ili tranzit – rekao je na radionici u Vukovaru direktor ureda KUH-a Adriano Palman, dodavši kako se struktura kontinentalnih kampova, kao i gosti koji dolaze, znatno razlikuje od kampova na moru. Istaknuo je da je interes Kamping-udruženja Hrvatske da se u suradnji s Ministarstvom turizma i u kontinentalnom dijelu počnu otvarati kampovi, a koji bi tada mogli biti i u funkciji pokretača obiteljskog poduzetništva. Mali kampovi, naime, predstavljaju novu konkurentsku prednost kontinentalnog dijela Hrvatske i mogu biti pokretačem gospodarskog razvoja, kao i dodatni izvor prihoda za lokalno stanovništvo. Prema Palmanovim riječima, kamping-gosti su najvjerniji gosti koji se rado vraćaju na provjereno kvalitetna mjesta povezana s prirodom ili nekim konkretnim sadržajem.
– Kamping-gostima na kontinentu, za razliku od mora, treba pružiti konkretan sadržaj, jer ovdje nema mora u kojem će se kupati pa je zato potreban dodatni napor kako bi se takve goste zainteresirano i zadržalo – upozorio je.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako najistočnija županija u RH nudi mnoštvo prirodnih ljepota i velikih mogućnosti, od jahanja i biciklizma do bogate ponude tradicijske kulture, a VSŽ je k tome zainteresiran za razvoj turizma kroz kampove. Kako je navela direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemskežupanije Rujana Bušić Srpak, na području VSŽ-a nalazi se samo jedan kamp i već su samim time mogućnosti za takav oblik razvoja turizma goleme.
Polje, šuma, rijeka
– Potrebno je infrastrukturno i lokacijski predvidjeti prostor za razvoj kampova, a to može biti i u polju, šumi, uz rijeku, svagdje gdje to dopušta infrastruktra – rekla je, istaknuvši kako je riječ o kraju bogate prirodne baštine s nizom drugih atrakcija gdje se kamperima može ponuditi “kombinacija i prostora i različitih sadržaja.” Napomenula je i kako je, kada se radi o kamping-turizmu, riječ o specifičnom tržištu s velikim mogućnostima rasta jer se radi o turistima s različitim interesima. Direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković izrekla je mišljenje kako bi inicijativa za otvaranje kampova trebala doći od privatnog sektora, dok turističke zajednice daju potporu edukacijom, promidžbom i pružanjem različitih informacija.
– Bilo bi nam izuzetno drago da se na području grada Vinkovaca otvori kamp, jer smo svjedoci da postoji interes za kampove, koji je svake godine sve veći – rekla je Matković.
Iznesen je i podatak da Vukovarsko-srijemska županija svake godine ostvaruje povećanje broja turista i noćenja, dok u otvaranju kampova vidi mogućnost za dodatno obogaćivanje turističke ponude.

Piše: Sanja BUTIGAN

Mali kampovi - za ronioce, surfere, bicikliste, avanturiste, berače gljiva
Kako objašnjavaju u KUH-u, mali kampovi sadržajno su jednostavniji i profilirani za sasvim specifična tržišta – kampovi za ronioce, surfere, bicikliste, avanturiste, speleologe, berače gljiva... Kao takvi privlače ciljane skupine gostiju. “Nudeći istinsku obiteljsku atmosferu u kontaktu s domaćinom, kampovi na kontinentu predstavljaju mjesta savršenog opuštanja, mira i odmora od svakodnevnog stresa, a nudeći tradicionalni doživljaj, pružaju i specifičnu ponudu koju često nije moguće doživjeti u većini priobalnih kampova”, ustvrdili su.
Inače, Kamping-udruženje Hrvatske neprofitna je strukovna udruga koja zastupa kamping-sektor u Republici Hrvatskoj. Trenutno ima 248 članova koji čine više od 85 posto kamping-kapaciteta RH, a ostatak čini 200-tinjak malih, uglavnom privatnih kampova.
Kamping-gosti su najvjerniji gosti koji se rado vraćaju na provjereno kvalitetna mjesta

POTPORA MINISTARSTVA TURIZMA
Seriju radionica namijenjenih stručnim službama općina, gradova i županija, kao i svim investitorima potencijalno zainteresiranima za otvaranje i razvoj malih kampova, KUH održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske uz potporu Ministarstva turizma. Radionice obuhvaćaju izlaganja i rasprave o planiranju otvaranja kampa, procjene investicija, zakonskih odrednica, osnovnih elemenata uređenja, kvalitativnih standarda te prodaje i marketinga malih kampova, kao i najnovijih trendova na kamping-tržištu, a sve to radi poticanja otvaranja i razvoja malih kampova na kontinentu. Serija radionica je, zaključeno je, prvi korak k ostvarenju tog cilja.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved