Osijek
PROGRAM OSIJEK OČIMA OSJEČANA
4.12.2016. 9:43:21h
Turistička šetnja Sveučilišnim kampusom
Ovaj dio grada krije ostatke dijelova starog rimskog grada Murse, preteče današnjega Osijeka.
/ glas-slavonije.hr

U organizaciji Udruge za poljepšanje grada “Moj Osijek”, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Osijeka, na Dan grada, u petak, 2. prosinca, održat će se tradicionalni 15. razgled grada za Osječane, pod nazivom “Osijek očima Osječana”.

Ovaj put bit će razgled sklopa zgrada bivše tzv. Bijele vojarne, u kojoj se danas nalazi Sveučilišni kampus, sklop sveučilišnih fakultetskih zgrada. Program je osmislio i Osječane će voditi poznati osječki turistički vodič Vlado Pest, predsjednik udruge “Moj Osijek”. Početak je zakazan za 14 sati, a okupljanje zainteresiranih građana bit će ispred glavnog ulaza u novi studentski dom, u Ulici kralja Petra Svačića.
- Ovaj dio grada krije ostatke dijelova starog rimskog grada Murse, preteče današnjega Osijeka. Od kraja 19. stoljeća, odnosno od izgradnje sklopa vojarni do danas, bio je to i ostao tzv. grad u gradu. Dok su ondje bile vojarne bivših vojski, bio je to ogradom od očiju javnosti ograđeni vojni prostor, sa svim sadržajima koji su vojsci ondje bili potrebni, što je činilo pravi mali grad - najavljuje program vodič Vlado Pest.
Nakon iseljenja vojske, poslije Domovinskog rata, sklop starih vojarni preuređuje se i obnavlja iz temelja, pa se ondje useljavaju brojni osječki fakulteti, Umjetnička akademija i sveučilišni odjeli. Tu su i dvije nove fakultetske zgrade, Poljoprivrednog i Građevinskog fakulteta, u tijeku je gradnja Sveučilišne knjižnice, a slijedi izgradnja zgrada Pravnog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Piše: V. Latinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved