Pula
Kratki odmor
5.1.2017. 6:47:18h
Pula se pozicionira i kao city break destinacija
U Puli možemo biti zadovoljni jer je 2016. još jedna rekordna godina i prvi put smo prešli 1,8 milijuna noćenja što je 11 posto više nego prethodne godine, a Pulu je posjetilo 353.515 gostiju što je 17 posto više nego prethodne godine.
jandiano Follow / flickr.com

I 2016. godine Pula je rušila turističke rekorde. Već na jesen bilo je jasno da će prethodna, također rekordna, turistička godina biti nadmašena. U prošloj godini Pulu je posjetilo ukupno 353.515 gostiju, što je povećanje za 17 posto, a oni su ostvarili 1.801.528 noćenja, što je, pak, povećanje za 11 posto u odnosu na 2015. godinu.

Pula odmah iza Zagreba

Ovakva konačna brojka svrstala je Pulu u TOP 10 hrvatskih destinacija, iza Dubrovnika (3,46 milijuna noćenja), Rovinja (3,41), Poreča (3,09), Medulina (2,70), Umaga (2,35), Malog Lošinja (2,19), Crikvenice (1,98), Funtane (1,98) i Zagreba (1,95). A sve to samo uz povećanje privatnog smještaja i hostela, te uz renoviranje hotelskih smještaja. Jasno je stoga da bi s dva nova hotela više ili pak novim autokampom Pula vrlo lako premašila brojku od dva milijuna noćenja.

- U Puli možemo biti zadovoljni jer je 2016. još jedna rekordna godina i prvi put smo prešli 1,8 milijuna noćenja što je 11 posto više nego prethodne godine, a Pulu je posjetilo 353.515 gostiju što je 17 posto više nego prethodne godine. Većim porastom gostiju nego noćenja, vidljivo je da se gosti manje zadržavaju, odnosno Pula se pozicionira i kao city break destinacija. Posebno veseli da su sva emitivna tržišta rasla, rekla nam je direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Što se tiče protekle 2016. godine, u Pulu je uobičajeno najviše stiglo Nijemaca, čak 56.851 što je sedam posto više nego lani, ostvarivši pritom gotovo 400 tisuća noćenja što je porast od četiri posto u odnosu na 2015. godinu. Već je ranijih godina potvrđeno da su se Talijani vratili na Jadran, a u 2016. godini s Apenina je Pulu posjetilo gotovo 38,5 tisuća gostiju što je također povećanje od 15 posto, a pritom su ostvarili gotovo 193 tisuće noćenja što je, pak, povećanje od 12 posto u odnosu na lani.

Kada su se u Štinjanu počeli održavati festivali Outlook i Dimensions velike skokove u brojkama bilježili su gosti iz Velike Britanije. No, kako su se festivali već ustalili, činjenica da je "s Otoka" u Pulu prošle godine stiglo 21 posto više gostiju nego godinu dana ranije, odnosno njih gotovo 25,5 tisuća, koji su ostvarili gotovo 150 tisuća noćenja, odnosno čak 20 posto više nego u 2015. godini, uistinu ukazuje da je Pula pronašla novo veliko tržište koje je itekako zainteresirano za tritisućljetni grad.

Sve više i Slovenaca

Nakon tri velike turističke sile slijede domaći gosti, 124,2 tisuće gostiju iz svih krajeva Lijepe naše stiglo je u Pulu (15 posto više nego u 2015.) ostvarivši pritom 143 tisuće noćenja. Domaćih je gostiju bilo čak više nego Austrijanaca kojih je stiglo 123,2 tisuće, no Austrijanci su u Pulu došli na odmor pa su se i duže zadržavali ostvarivši pritom 145,8 tisuća noćenja, što je rast od 18 posto u odnosu na lani. I prvi susjedi Slovenci sve više stižu podno Arene, u 2016. godini stiglo ih je gotovo 24 tisuće što je porast od 17 posto, a ostvarili su 15 posto više noćenja nego lani, odnosno 106 tisuća.

Nakon tradicionalno velike šestorke, prema brojkama, najčešći gosti Pule prošle godine bili su Poljaci kojih je 11,3 tisuća ostvarilo gotovo 70 tisuća noćenja. Slične su brojke Mađara, nakon čega slijede Nizozemci, koji bilježe rast što ne čudi s obzirom da su kao ljubitelji kampiranja uživali u lijepom vremenu. Naravno, rast bilježe i gosti iz Češke, Švedske, Belgije i Norveške, a indikativan je rast gostiju iz Francuske odakle je u Pulu stiglo 11,7 tisuća gostiju što je rast od 28 posto, a ostvarili su 45,7 tisuća noćenja što je, pak, rast od 26 posto u odnosu na 2015. godinu. Kada se tome pridoda da slična veliki rast bilježe i gosti iz Švicarske i Danske, onda je jasno da pulski turistički djelatnici itekako mogu trljati ruke upravo završenom 2016. godinom.

- Navedenim brojkama možemo biti zadovoljni i čestitamo na rezultatima svima koji su direktno i indirektno povezani s turizmom, zaključila je Cinkopan Korotaj.

Za Novu godinu najviše Talijana

Čak je i za novogodišnje praznike, odnosno od 30. prosinca do 2. siječnja, u Puli ostvareno 3.961 noćenja što je 28 posto više nego u istom razdoblju lani. Među njima najviše je bilo Talijana te domaćih gostiju, pa Austrijanaca i Slovenaca.

Pula među najpoželjnijim destinacijama u 2017. godini

Poznati međunarodni portal The Telegraph, koji se obraća milijunskom čitateljstvu, prepoznao je Pulu kao jednu od 20 najboljih svjetskih destinacija koje bi trebalo posjetiti u 2017. godini. Pula se tako našla u društvu Hadrijanova zida u Velikoj Britaniji, potom Bermuda te San Francisca.

- Već smo se naučili na velike uspjehe pulskog i istarskog turizma, no važno je istaknuti kako turizam ne dolazi sam od sebe. On je rezultat upornog rada i vještog planiranja svih turističkih djelatnika što naposljetku i rezultira sve većim brojem posjetitelja u našem gradu, komentirao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

The Telegraphu u članku navodi sve posebnosti 3.000 starog grada koji diše rimskom i habsburškom poviješću te se promovira kao idealno mjesto za ljubitelje stjenovitih obala i ronjenja. Posebnu su pozornost dobili i pulski Svjetleći divovi koji stvaraju novu prelijepu noćnu vizuru grada, a čitatelje se upućuje i na bogatu gastronomsko i vinsku ponudu cijele Istre.

Piše: Goran Rojnić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved