Booking.com + PDV
19.4.2014. 7:24:54h
Službeno tumačenje Porezne uprave: Iznajmljivači koji rade s portalom Booking.com moraju platiti PDV
Ulaskom Hrvatske u EU, svi građani koji su privatni iznajmljivači i primaju usluge od poreznih obveznika iz drugih članica EU-a, dužni su zatražiti PDV identifikacijski broj. Ako te usluge (agencijske, posredničke) primaju iz zemalja koje nisu članice EU-a ili iz Hrvatske, tada nisu dužni zatražiti PDV identifikacijski broj.
/ booking.com

Ulaskom Hrvatske u EU, svi građani koji su privatni iznajmljivači i primaju usluge od poreznih obveznika iz drugih članica EU-a, dužni su zatražiti PDV identifikacijski broj. Ako te usluge (agencijske, posredničke) primaju iz zemalja koje nisu članice EU-a ili iz Hrvatske, tada nisu dužni zatražiti PDV identifikacijski broj.

On nije potreban iznajmljivačima koji neposredno pružaju usluge smještaja poreznim obveznicima iz drugih članica EU-a jer je mjesto oporezivanja ono na kojemu se nalazi nekretnina, a to je Republika Hrvatska.

Konačno je to i službeno tumačenje Porezne uprave nakon višemjesečnih pitanja koja su postavljale tisuće privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj koji rade uz posredovanje stranih turističkih agencija i portala, a kojima su se propisi vezani uz obvezu plaćanja PDV-a u Hrvatskoj promijenili ulaskom u članstvo EU-a prošle godine.

Još od jeseni traju potrage za pravnim tumačenjem obveze o kojoj je iznajmljivače kod nas najprije izvijestio Booking.com portal. Odgovor je to dobiven na sastanku u Poreznoj upravi Ministarstva financija uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva turizma, HGK i Zajednice obiteljskog smještaja i turizama HGK na temu o obvezama građana koji su obveznici plaćanja paušalnog poreza po osnovi iznajmljivanja soba, postelja, apartmana i kuća za odmor, i to u slučaju kada surađuju s agencijama iz drugih država članica EU-a ili trećih zemalja.

Na sastanku je, među ostalim, rečeno i kako u slučaju kada je građanin dužan zatražiti PDV identifikacijski broj, to mora učiniti kod nadležne ispostave Porezne uprave 15 dana prije početka primanja usluge, odnosno početka iznajmljivanja. PDV identifikacijski broj mora se zatražiti popunjenim obrascem – Zahtjevom za registriranje za potrebe PDV-a.

Dodjelom PDV identifikacijskog broja za građane nastaje obveza obračuna PDV-a, ali samo za usluge koje su im obavili partneri – agencije iz drugih članica EU-a. Dodjelom PDV identifikacijskog broja građanin iznajmljivač ne upisuje se u registar obveznika PDV-a, odnosno građani koji primjenjuju paušalno oporezivanje tako nastavljaju raditi i nakon dodjele PDV identifikacijskog broja.

– Jasno je da nema mogućnosti izbjegavanja tih obveza pa savjetujemo svim pružateljima usluga u domaćinstvu da neodgodivo počnu primjenjivati opisane postupke samostalno ili preko ovlaštenih turističkih agencija ili knjigovodstvenih servisa. Također, svaki iznajmljivač dužan je za prethodnu poslovnu godinu platiti turističku članarinu na ukupno ostvareni promet, upozorava Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved