Mogućnosti
25.4.2014. 5:59:11h
Zdravstveni turizam mogao bi donositi milijardu eura godišnje
U Hrvatskoj se trenutno ostvari oko 300 milijuna eura prihoda od usluga u zdravstvenom turizmu bez uključene vrijednosti noćenja, no procjene pokazuju da je potencijal te turističke grane i veći od milijardu eura godišnje, naglasila je Leila Krešić Jurić, direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore na panel diskusiji na temu 'Perspektiva razvoja zdravstvenog turizma' održanoj u prostorima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan
Herry Lawford / flickr.com

'Institucionalni ustroj specijalnih bolnica je takav da su one trenutno između privatnog i javnog sektora, s uspješnim rezultatima na tržištu i taj segment treba poticati jer smo upravo u ovom tržišnom dijelu prepoznali potencijal razvoja zdravstvenog turizma. U okviru strategije pametne specijalizacije iz strukturnih fondova Europske unije dobili smo priliku financirati nabavku najsuvremenije opreme, izradu određenih studija ili projekata u suradnji sa znanstvenom zajednicom, a tu priliku bi specijalne bolnice trebale pametno iskoristiti. Naftalan primjerice može postati znanstveni referentni centar za psorijazu i slične bolesti i to je sigurno jedan od smjerova budućeg razvoja bolnice', rekao je Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma koji je naglasio da već postoje brojni prijavljeni projekti segmenta zdravstvenog turizma za financiranje iz EU fondova koji bi se vrlo skoro mogli početi realizirati.

'Mi imamo projekt proširenja kapaciteta Naftalana vrijedan gotovo 10 milijuna eura, a koji se odnosi na proširenje smještajnih kapaciteta, podizanje njihove kvalitete na razinu 4 zvjezdice te izgradnju novih bazena i ostalih sadržaja za koje vidimo da ima potražnje, prije svega na tržištu. Taj projekt je u fazi ishođenja građevinske dozvole i prijavili smo ga za financiranje iz EU fondova. Uz uvjet osiguravanja sredstava mi možemo vrlo brzo realizirati taj projekt proširenja u koji moramo ići želimo li iskoristiti mogućnosti koje nam se otvaraju na domaćem i na stranim tržištima', izjavio je Goran Maričić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

Pitanje opravdanosti ostanka sadašnjeg načina financiranja specijalnih bolnica otvorio je Siniša Varga, ravnatelj Hrvatskog zavoda za osiguranje.

'Ono što je bitno je odrediti koliko je oportuno na ovaj postojeći način financirati specijalne bolnice jer sva pozitivna inozemna iskustva pokazuju da se takve bolnice bolje, brže i kvalitetnije razvijaju što su više na tržištu. Zato se i domaćim bolnicama treba to u većoj mjeri dopustiti', izjavio je Varga.

Varga je otkrio da u HZZO-u rade na procesu izdvajanja dopunskog osiguranja u osiguravajuće društvo, a već imaju spremne i proizvode iz domene dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koji će zahvaljujući velikom povjerenju koje građani u segmentu dopunskog osiguranja sada povjeravaju HZZO-a biti vrlo konkurentni na tržištu, a trebali bi omogućiti građanima da uz minimalan trošak ostvare veću lagodnost u korištenju dodatnih usluga zdravstvenih ustanova. To će u velikoj mjer animirati i ustanove na modernizaciju kapaciteta i na povećanje kvalitete i opseg usluge, a veliku korist tih izmjena trebala bi se ostvariti upravo u domeni specijalnih bolnica, smatra Varga.

'Mi kao specijalne bolnice osim zdravstvenih usluga koje su nam osnovna djelatnost pružamo i čitav niz drugih usluga koje su više vezane uz turizam koje zbog zakonskih ograničenja još uijek pružamo dijelom u sivoj zoni i vrlo sam zadovoljan da smo danas čuli da će se to vrlo brzo izmijeniti. Mi želimo i dalje pružati zdravstvene usluge lokalnom stanovništvu, no vidimo značajan izvor prihoda koje možemo ostvariti sami na tržištu pa nam je cilj ne biti na teret državnih odnosno sredstava HZZO-a', složio se Marcel Medak, predsjednik Zajednice za zdravstveni turizam pri HGK i ravnatelj Daruvarskih toplica.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved