Malinska
Haludovo
22.5.2014. 8:07:31h
Rusi u Haludovu žele graditi resort sa 750 apartmana
Ruski vlasnici su hrvatskom veleposlaniku u Moskvi predočili plan transformacije Haludova u resort sa 750 apartmana površine 33 kvadrata, koji bi se prodavali po 50 tisuća eura! Traže i ograđivanje kompleksa i koncesiju za pomorsko dobro, no načelnik Malinske odlučno poručuje – neće proći
/ wikipedia.org

Da je nakon silnih godina pregovaranja i dogovaranja predstavnika lokalne i državne uprave s vlasnicima hotelskog naselja »Haludovo« u Malinskoj, povratak tog kompleksa na slavne turističke staze sada dalji i neizvjesniji no što je bio na samom početku, doznali smo od načelnika Općine Malinska-Dubašnica Roberta Antona Kraljića. Prvi čovjek općine koja upravo zbog višegodišnje letargije tamošnjih »hotelijera« trpi nemjerljivu štetu na planu svog turizma i gospodarstva u cjelini, prenio nam je jučer »najnoviji moment« u pokušajima pregovaranja s vlasnikom Haludova, armenskim biznismenom Arom Abramyanom koji se nedavno u Moskvi susreo s hrvatskim veleposlanikom u Ruskoj Federaciji Igorom Pokazom.

  – Na tom susretu iniciranom s hrvatske strane, Abramyan je u ime svoje kompanije »Soglasje« veleposlaniku predstavio novu viziju Haludova kojeg, prema onom što nam je s tog sastanka posredstvom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom preneseno, on više ne vidi kao hotelski, već kao apartmanski kompleks, objašnjava nam Kraljić, ne krijući svoju zatečenost neočekivanim »manevrom« ruskih poslovnjaka čiji planovi, očito je, sve više iskaču iz kolosijeka kojim je taj projekt nastojala usmjeriti malinskarska lokalna uprava. Abramyan i njegov prokurist Karen Mkrtychan na sastanku s hrvatskim veleposlanikom predstavili su svoj plan transformacije Haludova u resort u kojem bi se izgradilo čak 750 apartmana, svaki površine od po 33 kvadrata koji bi se prodavali po cijeni od 50 tisuća eura!

Komadina: Ne dolazi u obzir
Da davanje bianco-koncesije Abramyanovljevim »hotelijerima« na pomorskom dobru pred urušenim i potpuno devastiranim kompleksom »nije opcija«, potvrdio nam je i župan Zlatko Komadina koji se, pred koji dan upravo u Malinskoj susreo s načelnikom Robertom Antonom Kraljićem i ostalim krčkim čelnicima.

– Davanje koncesije na pomorsko dobro prije no što budemo znali što će se događati na prostoru iza koncesioniranog dobra ne dolazi u obzir, konstatirao je Komadina, ustvrdivši da se, s obzirom na nove planove vlasnika Haludova s kojima ga je Kraljić upoznao, danas pokazuje da Županija nije pogriješila kad je pred nekoliko godina odbila takve zahtjeve ruskih poslovnjaka. I susret koji sam osobno, koncem prošle godine organizirao u Rijeci, a kojemu su, uz predstavnike vlasnika Haludova, nazočili i predstavnici svih mjerodavnih hrvatskih institucija, pokazao je kako kočenja s naše strane nema, naravno, poštuju li se uvjeti koje propisuju važeći prostorni planovi. Hrvatska je strana, kako na lokalnoj, tako i županijskoj, odnosno državnoj razini napravila sve što je na tom sastanku bilo dogovoreno, a od tada čekamo da Rusi postupe u skladu s dogovorenim, rekao je Komadina, dodavši da se gradnja apartmana na mjestu dojučerašnjih hotela nije spominjala.

Na istom tom susretu koji nam je, ako ništa drugo, napokon otkrio s kakvim investitorima sve ove godine pregovaramo, ruska je strana iznijela još nekoliko, za mene osobno u najmanju ruku šokantnih prijedloga – investicijskih planova koji, otvoreno kažem, nikad neće proći, nastavlja Kraljić, otkrivajući nam da pritom misli na zahtjeve Abramyanovih ljudi da im se omogući ograđivanje i zatvaranje tog kompleksa, kao i davanje koncesijskog prava korištenja pomorskog dobra pred danas ruiniranim naseljem.

    Zatvaranje kompleksa
Iznenađujuće su i licemjerne konstatacije koje su predstavnici »Soglasja« iznijeli hrvatskom veleposlaniku, tužeći se na našu i navodnu nekooperativnost županijske i državne uprave, nastavlja Kraljić, objasnivši nam kako u službenoj bilješci s tog susreta (koja mu je dostavljena posredstvom DUUDI-a) stoji kako se Abramyan veleposlaniku Pokazu požalio na »manjak povjerenja s lokalne razine« te s tim povezana stalna odbijanja njihovih investicijskih projekata, a posebice kočenje njegovih nastojanja dobivanja koncesije na pomorsko dobro pred Haludovom, i to prije početka realizacije projekta, ističe Kraljić. Dodaje kako spomenuto obrazloženje nakana ruskih vlasnika Haludova, osim o njihovoj neiskrenosti u dosadašnjem pregovaranju, samo po sebi najviše govori i o utemeljenosti nepovjerenja Malinskara.

– Ne samo da ondje, umjesto predviđenih hotela, Abramyan kani graditi apartmane za prodaju, i to njih 750 već se istim planom najavljuje ograđivanje i zatvaranje kompleksa. Ruski investitor kao uvjet postavlja i dobivanje koncesije na pomorsko dobro te suglasnosti na zatvaranje ceste kroz kompleks te izgradnju nove, obilazne, koju bi Rusi gradili o svome trošku. Investitor je, nastavlja citirati Abramyanove uvjete Kraljić, pritom »otvoren za različite opcije omogućenja pristupa lokalnog stanovništva kompleksu Haludova«.

Javnost mora znati da se planovi koje su ruski investitori predstavili i koji zapravo idu za izgradnjom žicom ograđenog apartmanskog resorta ni u čemu ne slažu s našim prostorno-planskim odredbama, odnosno odrednicama važećeg DPU-a koji 19-hektarsku zonu »Haludovo 1« tretira kao turističku zonu T1 tipa, maksimalnog kapaciteta 2.200 postelja, od kojih se najmanje 70 posto mora nalaziti u hotelima. »Nova vizija« tog naselja, osim gradnje 750 apartmana, predviđa izgradnju tek jednog hotela s 250 ležaja, kaže Kraljić, ne krijući nezadovoljstvo »ruskim planom« za taj dio Malinske. Bez ustezanja i dvojbi oko mogućnosti bilo kakvog prilagođavanja zahtjevima ruskih investitora, načelnik je ustvrdio kako od takvog Haludova nikad neće biti ništa. – To je sad valjda svima postalo jasno i jedino što mogu poručiti predstavnicima »Soglasja« jest da takve planove – zaborave!

Općina "skinula rukavice"
Ne samo da nam, nakon apartmanizacije Malinske proteklih desetljeća, ovdje ne treba novih 750 apartmančića, i to još u mještanima zatvorenoj zoni nego nemamo namjeru niti omogućavanjem takve gradnje trajno uništiti područje koje je kao stvoreno za hotelijerstvo najvišeg ranga. O tome će uskoro raspravljati i Općinsko vijeće, a investitorima već sad poručujem da ćemo nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva graditeljstva pokrenuti aktivnosti stavljanja van snage važećeg DPU-a Haludovo 1.

  Načelnik kaže i da će, nakon iznenađujućeg preokreta u razmišljanjima njihovih dojučerašnjih sugovornika, općina sad morati »skinuti rukavice« s obzirom na to da su isto napravili i ruski vlasnici Haludova.

– U zoni postojećeg hotelskog naselja zemljište ćemo prenamijeniti u zelenu zonu, uz izuzetak parcela na kojima kojima su postojeći hoteli, koje će njihovi vlasnici smjeti tek adaptirati. Ovo je jednostavno kap koja je prelila čašu i naš vrlo izvjestan sljedeći korak će, uz plansku prenamjenu Haludova 1, biti i »zamjensko aktiviranje« njoj susjedne, danas još uvijek nedirnute zone »Haludovo 2«, objasnio nam je Kraljić naglasivši kako se radi o 17 hektara velikom području jednako vrijednih karakteristika, za koje već sad vlada velik interes potencijalnih ulagača.

- To potvrđuju naši nedavni razgovori s predstavnicima austrijske tvrtke »Eden Group« koja upravlja s nekoliko vrhunskih hotelskih, spa i kliničkih kompleksa u središnjoj Europi. Njihova i druge slične inicijative vezane uz izgradnju hotela najviših kategorija na prostoru Haludova 2 sve nam više govore kako će to očito morati postati prioritetom u našim promišljanjima budućnosti malinskarskog turizma, umjesto nastavka gubljenja vremena s današnjim Haludovom, tvrtkom »Soglasje« i Abramyanom kojeg, zaključuje Kraljić, Općina više teško može smatrati ozbiljnim investitorom.

Piše: Mladen Trinajstić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved