Nadzor
20.6.2014. 5:47:52h
Velika ljetna ofenziva: Nađemo li kunu viška, zatvaramo vam kafić!
Porezna i Carinska uprava opet će u ljetnim mjesecima intenzivirati rad, i to prvenstveno pojačanim mjerama nadzora fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost koje provode službenici Porezne uprave, te nadzora i otkrivanja nezakonitih aktivnosti u području prometa trošarinske robe, obavljanja neregistrirane djelatnosti, boravišne pristojbe i kontrole plovila koje provodi Carinska uprava.
Modzzak / wikipedia.org

Porezna i Carinska uprava opet će u ljetnim mjesecima intenzivirati rad, i to prvenstveno pojačanim mjerama nadzora fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost koje provode službenici Porezne uprave, te nadzora i otkrivanja nezakonitih aktivnosti u području prometa trošarinske robe, obavljanja neregistrirane djelatnosti, boravišne pristojbe i kontrole plovila koje provodi Carinska uprava.

“Siva ekonomija i dalje je velik problem u cijeloj Europi, stoga Ministarstvo financija nastavlja s dosljednim provođenjem nadzornih aktivnosti iz svoga djelokruga, a posebno zajedničkim nadzorima koje provode Porezna uprava i Carinska uprava.

Oni se provode kod poreznih obveznika koji prodaju robu i usluge naplaćuju u gotovom novcu, a naročita se pozornost posvećuje provođenju nadzora na jadranskoj obali i u Gradu Zagrebu, vodeći računa o povećanom poreznom kapacitetu tih sredina”, priopćili su iz Ministarstva financija.
Iz raspoloživih pokazatelja u ciljanim provjerama i nadzorima iz područja Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, još uvijek se utvrđuje oko 30 posto nepravilnosti, što ukazuje na potrebu kontinuirana praćenja i uvođenja fiskalne discipline.

Stoga će, ističu u Ministarstvu, posebna pozornost u provedbi nadzora, koje provode službenici Ministarstva financija, biti usmjerena na djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza, uslužnih djelatnosti (cvjećari, frizeri, automehaničari i sl.), turizma (posebno izletnički turizam).

Pri tome će se provoditi nadzori i na mjestima posebnih prigodnih svečanosti, tržnicama, pekarnicama, mesnicama, veterinarskim i medicinskim ordinacijama. Osim nadzora fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost, provodit će se i nadzori obveznika koji imaju evidentirana nepodmirena dugovanja prema državnom proračunu.

Ovlašteni službenici Carinske uprave pojačano će nadzirati i benzinske crpke, mjesta prigodne prodaje trošarinskih proizvoda, provjeravat će se privremeni uvoz plovila te provoditi i druge aktivnosti na moru i obalnom pojasu.

Nadalje se navodi kako će se poduzimati sve mjere sukladno zakonu, naročito prema neizdavateljima računa, kao i u slučajevima kada stanje blagajni odstupa u odnosu na evidentirani promet, te u slučajevima postojanja nepodmirenih dugovanja prema državnom proračunu, a za što će službenici poduzimati mjere zabrane obavljanja rada koja može trajati do 8 dana, uz podnošenje prekršajnih prijava.

Nadzori se, inače, obavljaju kontinuirano na cijelom području Hrvatske tijekom cijele godine, ali će se u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna provoditi naročito intenzivno i s povećanim brojem službenika, i to u svim danima (uključujući i dane vikenda) od 0 do 24 sata.

Podsjetimo, prošle godine su se trgovine i radnje zatvarale i zbog nekoliko kuna razlike u odstupanju stanja blagajne u odnosu na evidentirani promet, a ove najave govore kako se od takvog “sudačkog” kriterija neće odstupati ni ove godine.

Piše: Frenki Laušić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved