Nin
Nin i emirati
2.7.2014. 7:56:11h
Ćurko: Emiraćani su zainteresirani za Ninsko blato!
Grad Nin ovogodišnji je predstavnik Hrvatske na prestižnom europskom nadmetanju „Entente florale Europe” - Zlatni cvijet Europe 2014. Europski ocjenjivački žiri boravio je u Ninu gdje je, vrlo strogo, ocjenjivao što je sve napravljeno za osvajanje prestižne titule.
Peter Collins / flickr.com

Grad Nin ovogodišnji je predstavnik Hrvatske na prestižnom europskom nadmetanju „Entente florale Europe” - Zlatni cvijet Europe 2014. Europski ocjenjivački žiri boravio je u Ninu gdje je, vrlo strogo, ocjenjivao što je sve napravljeno za osvajanje prestižne titule.

- Ja sam vrlo zadovoljan izvješćem njihova povjerenstva. Na sva pitanja i primjedbe imali smo odgovor. Na tri najveće primjedbe koje su bile osobno sam dao odgovor, ali nisam htio cjepidlačiti i odgovarati „na svaku“, da ne bih stvorio kontraefekt kod žirija. Ali, sve u svemu, velike pohvale smo dobili, kao grad, za uređenje grada, za brigu koja se pridaje tome, poslove koje smo poduzeli...

Mislim da smo zbilja pripremili Nin onako kako mu dolikuje i ono što Nin zaslužuje. Oni su se zanimali za Ninsko blato i mi smo im prezentirali gdje se nalazi, kakvo je stanje okoliša, prirodne ravnoteže. Objasnili smo da je projekt imao svoje studije zaštite okoliša, da se pazilo i na zaštitu podmorja. Bez tih studija to nije moglo ni proći ni prezentirati se kao projekt. Druga njihova primjedba bila je vezana za samu energiju. Rekao sam im da će investitor sigurno voditi računa da se sunčeva energija maksimalno koristi, a bila je i primjedba oko konzervatora, gdje sam također replicirao i rekao da se u Ninu sve radi u dogovoru s konzervatorima i da ni jedan kamen nije stavljen a da se nije dobila suglasnost konzervatora.

O čistoći Nina, hortikulturi i svemu ostalome oni su se izrazili vrlo pohvalno. Većina građana je sve ovo shvatila ozbiljno i prionula poslu kroz uređenje svojih okućnica, ali ipak nisu svi u tome. Nisu nam ni sva polja obrađena, a mi ipak ne možemo utjecati na baš sve – kazao je Emil Ćurko.
Presudit će detalji

Kakvi su izgledi da Nin dobije prestižno priznanje? – pitali smo ninskoga gradonačelnika.

- Teško je tu biti prognozer, ali izvješće predsjednika komisije gosp. Rudija Geerardyna meni je jako pozitivno, ja se nadam najboljemu. Ako padnemo – padnemo, ali to i ne bi značio nekakav “pad” jer mi ćemo osvojiti sigurno nešto visoko, da li baš srebro ili zlato - broncu sigurno nećemo. Možda će presuditi neki sitni detalji koje sam mogao braniti, ali nisam želio. Neka sami odluče.

Gdje se trenutno nalazi projekt “Ninskog blata” koji je možda i najvažniji za budućnost Nina?

- Gospoda koja su bila u Zadru iz Arapskih Emirata, istu večer su bili i u Ninu, gdje su obišli lokalitet Ninskog blata i na kraju mi rekli - da se vidimo ponovno. To nešto znači. Prepješačili su čitavo blato i plažu i djelovali su jako zadovoljni. Tankerska plovidba koja je bila preuzela projekt nakon povlačenja norveških investitora pripremila je praktično sve i to je jedina green field investicija u Hrvatskoj koja ima cjelokupnu dokumentaciju, tako da, ako su oni spremni, mogu početi raditi za par mjeseci. Financijski je teško taj projekt predvidjeti, barata se iznosom između 50 i 60 milijuna eura, ali bez ponude je besmisleno govoriti o vrijednosti projekta.

Nin je u turizmu prepoznat, imamo sve više gostiju, rezultati su svake godine sve bolji, ali skrb države trebala bi biti veća za Nin koji je ipak kolijevka hrvatske države. Mi smo maksimalno napravili s proračunom koji imamo, sada slijede veći projekti: od kanalizacije, dječjeg vrtića do izgradnje vatrogasnog doma. Sve je to pripremljeno za aplikacije prema EU fondovima, od kojih više očekujemo nego od hrvatske države koja nam je ove godine dodijelila 50 tisuća kuna koliko nam je dalo Ministarstvo kulture. Posebno je tu važan projekt sustava kanalizacije, vrijedan 45 milijuna eura, bez kojega neće biti ni Ninskog blata ni bilo kakvog razvoja Nina u budućem razdoblju – zaključuje gradonačelnik Ćurko.

Piše: Mišel Kalajžić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved