Višnjica
Turistički klaster
2.7.2014. 13:34:49h
Slavonska košarica za žešći razvoj turizma
Na Pustari Višnjica predstavljen je turistički klaster Slavonska košarica, udruga umreženih davatelja turističkih usluga na području Slavonije i Baranje.
/ glas-slavonije.hr

Na Pustari Višnjica predstavljen je turistički klaster Slavonska košarica, udruga umreženih davatelja turističkih usluga na području Slavonije i Baranje. Utemeljena je u Slavonskom Brodu 2011. godine radi promicanja i unaprjeđivanja održivog turističkog djelovanja i razvoja regije. Predstavljanje je održano pod nazivom Prednosti umrežavanja turističkog gospodarstva iz perspektive vlasnika pustare Višnjica proglašene 2011. europskom destinacijom izvrsnosti. Slavonsku košaricu predstavio je inicijator i osnivač klastera i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, o prednostima članstva u toj interesnoj grupaciji govorila je suvlasnica Višnjice Ksenija Plantak, a prisutni su također bili predsjednica klastera Vesna Živković, direktorica Turističkog ureda Slavonski Brod Biljana Lončarić i članovi Upravnog odbora klastera.

Govoreći o klasteru, Mirko Duspara istaknuo je da se Slavonska košarica proširila na svih pet slavonskih županija i da je sa 113 članica danas najveći turistički klaster u Hrvatskoj:
– Klaster smo predstavili u primorskim županijama, u Zagrebu i na sajmu u Novom Sadu, a naše ekipe bile su i u Sloveniji i Austriji. Cilj osnivanja klastera bio je pomoći ljudima da prezentiraju ono prema čemu je Slavonija i Baranja poznata, od suhomesnatih proizvoda i pića do rukotvorina. Kao destinacija izvrsnosti, Višnjica je dobar primjer turističkih mogućnosti u regiji.
Ksenija Plantak predstavila je Višnjicu kao obnovljeno imanje koje predstavlja gospodarsku baštinu i jednu od mnogih sličnih minidestinacija u Slavoniji. Ona predstavlja izazov za mnoge da pokušaju na isti način obnoviti tu baštinu i dodati joj kategoriju turizma i drugih djelatnosti. Na Višnjici se trenutačno provodi pet potprojekata, koji uključuju ruralni turizam, uzgoj konja, jelena lopatara, funkcionalne hrane i ljekovitog bilja.
– Sigurni smo da je nužno šire udruživanje i povezivanje turističke ponude, kako naše županije tako i cijele regije. Očekujemo da ćemo kroz izvjesno vrijeme osnažiti taj klaster, osmisliti žestoki nastup na turističkom tržištu i zajednički nastupati na sajmovima prehrambenih proizvoda, jer velik dio njegovih članova upravo su mali proizvođači svega čime se Slavonija može pohvaliti u gastronomskoj ponudi - kazala je Plantak.
Ksenija Plantak vjeruje da će, osim turističkih tura, organizirani nastupi na sajmovima pridonijeti značajnijem plasmanu svih proizvoda iz Slavonije i približiti i drugim posjetiteljima i kupcima slavonsku baštinu, prirodne ljepote i specifičnosti.
– Zato mislim da je regionalni nastup vrlo koristan. Tu su i mogućnosti korištenja fondova, ali prije svega trebala bi jedna strategija kako taj klaster može utjecati na oblikovanje turističke ponude, na poboljšanje zakonskih regula i na agresivniji nastup na turističkim sajmovima - dodala je Plantak.

Piše: Petar Žarković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved