Dubrovnik
18.8.2013. 1:34:47h
Inspektori vas bez računa mogu hvatati posvuda
Primjer žene iz Župe dubrovačke kojoj je porezni inspektor pred lokalnim trgovačkim centrom odrezao 200 kuna globe jer uza se nije imala račun za kupljenu robu, loše je odjeknuo među potrošačima
Son of Groucho / flickr.com

DUBROVNIK - Primjer žene iz Župe dubrovačke kojoj je porezni inspektor pred lokalnim trgovačkim centrom odrezao 200 kuna globe jer uza se nije imala račun za kupljenu robu, loše je odjeknuo među potrošačima. Mnogi od njih sa zebnjom izlaze iz trgovine, tražeći po vrećicama račun kako bi ga pokazali “porezniku” ako ih kojim slučajem zaskoči, piše Slobodna Dalmacija.

A kako su u strahu velike oči, tek se rijetki pitaju imaju li Linićevi inspektori uopće ovlasti presretati kupce i na temelju kojeg zakona. Oni koji su pomislili da je legitimiranje građana privilegij policije i carinskih službenika u zabludi su: novi Zakon o fiskalizaciji dopušta poreznim inspektorima da po slobodnoj procjeni zaustavljaju građane na izlasku iz trgovine, te ih uz osobnu iskaznicu pitaju i za račun.

U članku 26. stoji kako je kupac, te svaki primatelj računa dužan zadržati izdani račun nakon izlaska iz poslovnog prostora, te ga je na zahtjev ovlaštene osobe, službenika Porezne uprave, dužan i pokazati. Ali, ne navodi se koliko dugo kupac mora držati račun kod sebe, to jest gdje ga sve i na kolikoj udaljenosti od trgovine, ili nekog drugog objekta, inspektor može zaustaviti i tražiti račun na uvid. Člankom 36. predviđene su novčane kazne od 200 do 2000 kuna za primatelje računa koji ne zadrži izdani račun nakon izlaska iz poslovnog prostora ili ga ne pokaže na zahtjev službene osobe.

Iako se kod fiskalizacije nadležni pozivaju na standarde EU-a, u različitim državama EU-a vrijede različita pravila. Za lov na građane koji nemaju račun u Italiji je zadužena financijska policija. Službenici (Polizia finanza) u sivim uniformama patroliraju u blizini trgovačkih centara ili obilaze dućane kako bi provjerili odgovara li stanje u blagajnama brojkama u računima. Počasni konzul Republike Italije u Dubrovniku Frano Bongi kaže kako “finanzi” imaju ovlaštenje zaustaviti građane i provjeriti imaju li račun.

- Talijani takve kontrole doživljavaju kao nešto samo po sebi razumljivo. U posljednjih 30-ak godina kod njih se razvila kultura fiskalizacije koja je nama još nova i čudna. Mi smo navikli ostaviti račun na blagajni zajedno s nekoliko kuna ili lipa “bakšiša”, no u Italiji trgovci trče za vama ako izađete bez računa jer se boje kazne - kaže Bongi.

Dodaje kako se na talijanskim tržnicama fiskalne blagajne ne koriste u prometu voćem i povrćem. U Ujedinjenom Kraljevstvu fiskalne blagajne sasvim su nepoznat pojam, pa time i nadzori poreznih inspektora postaju izlišni. Britanci koji žive u Dubrovniku ne mogu pojmiti da ih presretne zaposlenik Porezne uprave, legitimira i naplati globu ako ne pokažu račun. - Kod nas te ni policajac ne smije bez razloga legitimirati ako hodaš ulicom, jednostavno nema te ovlasti. No, možda je to zato što za razliku od vas ne podliježemo srednjoeuropskom, nego Commonwealth zakonodavstvu - kažu nam građani podrijetlom s Otoka.

Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija

Originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved