Kneževi Vinogradi
22.8.2013. 1:54:05h
Pontonski brod spreman za skori sajam nautike
Nakon što su osmislili i izradili sojenicu, koja je uvrštena u TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2013. godini (nagrada za najbolju uslugu hrvatskog zelenog gospodarstva)
IVICA GETTO / glas-slavonije.hr

Nakon što su osmislili i izradili sojenicu, koja je uvrštena u TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2013. godini (nagrada za najbolju uslugu hrvatskog zelenog gospodarstva), u pogonima tvrtke Bor plastika, u Kneževim Vinogradima, nastao je još jedan zanimljiv, privlačan, koristan i moderan prototip - višenamjenski pontonski brod. Na njega su već bacili oko potencijalni kupci, a ovih dana očekuju prve konkretnije pregovore. Odskočna daska za početak njegove proizvodnje mogao bi biti ovogodišnji sajam nautike u nizozemskom Amsterdamu, na kojem će “borplastičari” izložiti upravo ovu inovaciju.
- Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo. Riječ je o višenamjenskom proizvodu koji može biti radni brod, svojevrsna dizalica, mali trajekt, prijevozno sredstvo, odnosno brod za, primjerice, prijevoz raznih izaslanstava prilikom pokazivanja turističkih i ostalih potencijala određenih područja - ističe Atila Borbaš, direktor tvrtke.
Objašnjava kako je trup broda izgrađen od nekorodirajućih polietilenskih cijevi, te kako ga, uz motor s unutrašnjim sagorijevanjem, može pokretati i vanbrodski motor s električnim pogonom, što ga čini ekološkim čistim. Jedna od velikih prednosti Bor plastikine inovacije je prilično mali gaz, između 15 i 25 centimetara, pa može prići na mjesta gdje veći brodovi to ne mogu.
- U slučaju da prevozi razna izaslanstva, cijeli se brod može ograditi ogradom, uz koju možemo postaviti sjedalice od kože, ili nekog drugog materijala - opisuje Borbaš, dodajući kako na model poput već izrađenog prototipa stane četrdesetak osoba, ili tri tone raznog materijala.
- Dakako da prema potrebi možemo izraditi i nešto drugačije modele, manje ili veće nosivosti - dodaje, naglašavajući kako nije namijenjen samo slatkim vodama, nego i morskim turama. Turistički obilasci otoka, primjerice, jedna je od mogućih namjena, ali i prijevoz opasnog materijala, fekalija, masti, ulja, otpada i slično. Može služiti, podvlači Borbaš, i kao pokretna benzinska postaja.

Piše: Ivica GETTO

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved