Split
Obrti uz turizam
24.7.2014. 6:36:01h
Split živi osluškujući turističko bilo: Peremo im robu, a posla ima i priko noći
Da Split živi osluškujući turističko bilo, najbolje govori podatak prema kojem je broj građana koji nude usluge privatnog smještaja ove godine za čak 105 posto veći u odnosu na lani! Ne zarađuju, međutim, na gostima samo privatni iznajmljivači, već i obrtnici – ponajprije ugostitelji, ali i vlasnici novootvorenih praonica rublja, servisa za čišćenje, frizerskih i kozmetičkih salona...
Michael Coghlan / flickr.com

Da Split živi osluškujući turističko bilo, najbolje govori podatak prema kojem je broj građana koji nude usluge privatnog smještaja ove godine za čak 105 posto veći u odnosu na lani! Ne zarađuju, međutim, na gostima samo privatni iznajmljivači, već i obrtnici – ponajprije ugostitelji, ali i vlasnici novootvorenih praonica rublja, servisa za čišćenje, frizerskih i kozmetičkih salona...

Nameti, davanja, režije...

– Definitivno bilježimo značajan porast tih takozvanih sezonskih obrta. Za čak 29,5 posto je više objekata brze prehrane – fast foodova, zalogajnica, pečenjarnica, kao i pokretnih štandova na kojima se spravljaju brza jela. Osim toga, u gradu, s naglaskom na uži centar, ove godine radi 20 posto više restorana nego lani.

Hit su, osim toga, i praonice rublja i kemijske čistionice za koje smo izdali 13 posto obrtnica više nego 2013. godine – objašnjava Nada Brezec, tajnica Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

Riječ je, dakle, mahom o obrtnicima koji će funkcionirati do 1. listopada, a zatim će ih 90 posto na vrata svojih poslovnih prostora navući rolete i napisati “preuređuje se”. Je li šest mjeseci poslovanja dovoljno da se bezbrižno živi ostatak godine, pitamo Mariju Crmarić, predsjednicu županijske Komore.

– Ne mogu uopće zamisliti koliki bi to morali biti sezonski prihodi da bi se od njih moglo živjeti od studenog do svibnja i podmirivati tekuće obveze. Obrtnici su, naime, opterećeni tolikim davanjima da jedva dišu.

Primjerice, meni je samo za održavanje “hladnog pogona”, dakle, bez plaća za radnike, mjesečno potrebno od osam do deset tisuća kuna za sva davanja, parafiskalne namete, režije... Ako nekomu uspijeva sve to pokriti, a pritom imati sezonski obrt, svaka čast – govori Marija Crmarić.

To će vrlo vjerojatno, kako sada stvari stoje, poći za rukom Vinki Jončić, vlasnici nedavno otvorene praonice rublja “Tiramola” u ulici Put Plokita. Zahvaljujući turizmu, posla trenutačno ima preko glave, toliko da joj perilice i sušilice ponekad rade i poslije ponoći! Vinka je, međutim, u ova tri mjeseca stekla klijente od kojih će imati koristi tijekom cijele godine.

Obiteljski biznis

– Riječ je uglavnom o vlasnicima manjih hotela i restorana koji posluju svih 12 mjeseci. Što da vam kažem, prezadovoljna sam – cijela obitelj uključena je u ovaj “biznis”, čak sam zaposlila i jednu radnicu na puno radno vrijeme – kaže naša sugovornica, kojoj su za pokretanje vlastita posla pripomogla i sredstva za samozapošljavanje koje je dobila kao nezaposlena osoba u evidenciji splitskog područnog ureda HZZ-a.

– Nisam, naravno, otkrila toplu vodu jer konkurencija je velika. Restorana i apartmana ima, međutim, toliko da svaki od nas može lijepo raditi ako je dovoljno brz, kvalitetan i organiziran. Većina klijenata su mi privatni iznajmljivači, i to ne samo iz Splita, već i iz okolice – Rogoznice, Sevida, Segeta, Čiova...

Među mušterijama imam i vlasnike brodova, odnosno jedrenjaka, koji organiziraju turističke ture. Posla, ponavljam, ima toliko da ponekad i prenoćim u ovoj praonici, ali bitno je da čovjek radi – rezimira Vinka koja, po svemu sudeći, najesen neće navlačiti zastore na svoju radnju.

‘Ostali biže iz centra’
Dok raste broj sezonskih obrta, onih stalnih je sve manje. Cvjećari su, praktički, iščezli iz centra, zatvorila se i kultna cvjećarnica “Mia”, na čijem mjestu je sad tobacco shop. Nestaju i urari i postolari, ali i trgovine skupljim brendovima. Marija Crmarić podsjeća kako je iz centra otišla jedna “Mura”, pa “Furla”, “Limoni”, kao i trgovine s ekskluzivnim modelima odjeće.

– Jedino što možeš vidjeti jesu fast foodovi i pekare. Ja bih, kao, trebala biti sretna što nemam konkurencije, što sam ostala jedina cvjećarica u centru jer bi mi sad trebao pripasti cijeli kolač. Naprotiv, moji su prihodi ostali isti jer je novca u zanatsko-uslužnim djelatnostima sve manje – tvrdi Marija Crmarić.

Piše: Linda Perić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved