Popunjene rupe
28.7.2014. 6:17:49h
Konačno stigli Nijemci, Talijani trče na Zrće
Idućih pet tjedana trebali bi biti u znaku odmora oko 1,1 milijun njemačkih turista i oko pola milijuna Talijana na Jadranu
Dennis Jarvis / flickr.com

Konačno je i našem turizmu ove sezone krenulo: Nijemci i Talijani uputili su se na Jadran! Ovog vikenda u tri njemačke pokrajine istočnog dijela zemlje počeli su školski praznici, pa bi na našem priobalju u idućih pet tjedana odmor trebalo potražiti najmanje 1,1 milijun Nijemaca.

Idući veliki val dolazaka s tog tržišta očekuje se u Hrvatskoj idućeg vikenda, kada školski praznici počinju u Bavarskoj i Baden-Württembergu. Zbog toga je ovog vikenda najviše automobila s njemačkim pločicama u dolasku na našim cestama, ali sve su brojniji i Talijani kojih bi trebalo stići oko pola milijuna tijekom kolovoza. Sve to trebalo bi popraviti bljedunjavu sliku dosadašnjeg dijela sezone, kojom nitko nije previše zadovoljan.
- Ovo je trenutak istine za hrvatski turizam! Jer, njemačko tržište za nas je bilo i ostalo najvažnije, iako se u turizmu više nitko sustavno ne bavi analizom njihovih termina školskih praznika i sve nam se događa slučajno. Nekada je NordReihn Westfalia s oko 14 milijuna stanovnika imala školske praznike u srpnju i tada su oni dolazili na Jadran, a u kolovozu Bavarci i sjeverni dio Njemačke. Već nekoliko godina to se promijenilo, praznici im počinju tek krajem srpnja, ali to nije posloženo i u poslovnim planovima u Hrvatskoj, pa neki i dalje očekuju brojnije Nijemce na početku srpnja i čude se kad ih nema toliko - kaže Selimir Ognjenović, vlasnik ID Riva Toursa iz Münchena, ističući kako je do polovice rujna uglavnom sve prodano na Jadranu što je ponuđeno za odmor u Njemačkoj.

Kako od oko četiri milijuna turista, koliko bi ih trebalo stići u Hrvatsku od ovog tjedna pa do kraja kolovoza, daleko najveći dio njih (70 posto) dolazi individualno, izravnim rezervacijama ili bez najave, to će u mnogome meteorološke prilike bitno odrediti njihov smjer kretanja.

- Koliko su se navike i želje gostiju promijenile, najbolje govore činjenice da oni doslovno dan prije puta traže jeftine aviolinije i smještaj kada su sigurni da će biti sunčano vrijeme. U prepunom avionu kojim sam iz Milana stigla u Split ovog vikenda, većina putnika je samo nekoliko dana ranije odlučila kamo putovati. Još su nam nedostižna konkurencija u cjenovnom smislu Turska, Egipat i Grčka, gdje se sada za 500 eura može letjeti iz Italije i imati sedam dana punog pansiona u hotelu. Ali, nove linije iz Rima, Venecije i Milana prema Splitu su stalno pune i jako tražene i trebalo bi naći način da se one produže u posezonu i počnu već od proljeća – kaže nam Rea Karninčić, vlasnica agencije “Solo Croazia“ iz Milana.

Ističe da su apsolutni hit za mlade u Italiji Novalja i Zrće, gdje je u zakup uzela apartmane u vrijednosti smještaja od 100 tisuća eura, a da je zakupila i tri puta više, sve bi se prodalo, kaže, jer hrvatska Ibiza je najpopularnija u Italiji.
- Ne znamo kome gostiju fali ove godine i odakle, ali na Resniku i u avionima ih sigurno ne fali – kaže nam Mate Melvan iz splitske zračne luke. Samo u subotu u Resniku je bilo 26.000 putnika i 115 zrakoplova, a u nedjelju još 60 zrakoplova sa 12.000 putnika.

- Ovo je rekordan putnički promet u vršnim opterećenjima, a samo u srpnju smo imali 15 posto rasta prometa i ukupno ćemo imati nešto manje od 400 tisuća putnika u srpnju. Split je povezan sa 84 izravna leta u 25 država i 50 kompanija, a zanimljivo je da prvi put ove godine ima izravne linije s Atenom i Glasgowom koje su odlično popunjene – kaže Melvan.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved