Dubrovnik
Turizam?
30.7.2014. 5:52:23h
Dobro došli na Stradun, ali zatvaramo u 15 sati
Čeka se više od pola sata, rade samo dva šaltera, radno vrijeme im je samo do 15 sati, a u Lapadu i Gružu rade do 19 sati, iako je tamo ljeti puno manja gužva! Je li ovo moguće – požalili su se stanovnici dubrovačke gradske jezgre na radno vrijeme Privredne banke Zagreb na Stradunu.
Alistair Young / flickr.com

Čeka se više od pola sata, rade samo dva šaltera, radno vrijeme im je samo do 15 sati, a u Lapadu i Gružu rade do 19 sati, iako je tamo ljeti puno manja gužva! Je li ovo moguće – požalili su se stanovnici dubrovačke gradske jezgre na radno vrijeme Privredne banke Zagreb na Stradunu.

I doista, banke i neke druge ustanove u Gradu imaju prilično kratko radno vrijeme za turistički grad i to u špici sezone. Tako je poslovnica Zagrebačke banke na Gundulićevoj poljani otvorena radnim danima dvokratno, a subotom uopće ne radi! Banka se otvara u 8 sati, radi do podne, pa je pauza do 16.30 i ostaje otvorena do 19 sati. A subotom i nedjeljom uopće ne radi.

Novootvorena ambulanta u Androićevoj ulici radi od 10 do 17 sati, osim ponedjeljkom kada je zatvorena, a trgovine su otvorene ljeti do 22 sata, nedjeljom do 20 sati. Unutar gradske jezgre su i dvije ljekarne, a ona kod Zvonika ima radno vrijeme do 20 sati, osim nedjeljom kada radi samo dežurna ljekarna.

Zašto ne dežuraju?
Milan Perić, gradski pročelnik za turizam, more i poduzetništvo, zatražio je da se promijeni radno vrijeme.

- Prošli tjedan sam zvao PBZ jer je sramotno da u srcu sezone, u središtu Dubrovnika na glavnoj ulici Stradunu, banka radi samo do 15 sati. Tražili su da im pošaljem mail, nadao sam se da će već radno vrijeme produžiti, ali se još ništa nije promijenilo - kaže Perić.

- U središtu Dubrovnika radno vrijeme ne može biti isto kao u manjim hrvatskim gradovima. Normalno radno vrijeme trebalo bi biti od 8 do 20 sati - ističe pročelnik Perić te dodaje kako je pohvalno što neke druge banke rade do večernjih sati. Najveći je problem vikendom. Subotom se radi do podne ili do 13 sati, a nedjeljom nitko.

- Bilo bi dobro da subotom rade do 5 ili 6 sati popodne. Turisti očekuju da će dobiti sve usluge svaki dan - navodi Perić.

Redovi pred kioscima
- Ne bi bilo loše da tijekom turističke sezone postoji i dežurna banka nedjeljom, isto kao što ima dežurna ljekarna. Osim toga, i većina trgovina zatvara vrata u 21 sat, iako bi posla bilo i do ponoći. To očito jedino zna Ivica Todorić, kojemu kiosci Tiska u centru grada rade do kasno u noć. Nije ni čudo da se u redu čeka za kupiti cigarete, piće, bonove, žvakaće gume...

Turisti na odmoru ne gledaju koji je dan i koliko je sati, njima je najvažnije da imaju sve što traže u bilo koje doba. Zbog toga bi bilo dobro da neki veći trgovački centar radi do 24 sata - mišljenja je pročenik.

- Mi smo turistička destinacija i radno vrijeme se treba prilagoditi turizmu. Jasno je da ljudi gledaju svoj interes, ali kad bi tako bilo, svi bi hoteli i restorani u Dubrovniku zimi bili zatvoreni. Bilo bi najbolje kad bi se vlasnici dogovorili da im centri ili dućani rade naizmjenično. Međutim, problem je, izgleda, što ljude koji rade prekovremeno treba i platiti - podsjeća Milan Perić.

Piše: Antonio Vojvodić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved