27.8.2013. 2:52:21h
Prošek i prosecco su različiti, oba cijenim
Još prije nego što je stupio na dužnost europskog povjerenika, zastupnica Europskog parlamenta Mara Bizzotto tražila je od Nevena Mimice da se odmah izjasni oko korištenja naziva prošek za hrvatsko desertno vino iz Dalmacije.
cyclonebill / flickr.com

Još prije nego što je stupio na dužnost europskog povjerenika, zastupnica Europskog parlamenta Mara Bizzotto tražila je od Nevena Mimice da se odmah izjasni oko korištenja naziva prošek za hrvatsko desertno vino iz Dalmacije. Nema bolje prilike da se testira novi povjerenik za zaštitu potrošača, zaključila je eurozastupnica iz Italije, braneći tako talijanske proizvođače prosecca. Mimica se o prošeku prošlog tjedna doista i očitovao: u razgovoru za talijansku agenciju ANSA istaknuo je da na tom pitanju rade službe Europske komisije. "Službe Europske komisije uključene su u razgovore kako bi se osiguralo jasno razlučivanje između talijanskog i hrvatskog prošeka", kazao je Mimica, dodavši da su "europski propisi, kad su posrijedi vina, vrlo jasni". Hrvatski prošek i talijanski prosecco različiti su proizvodi, ali s obzirom na to da imaju sličan naziv, oko osam tisuća talijanskih proizvođača ne želi da njihovi hrvatski kolege svoje desertno vino nazivaju "prošekom", jer bi europski potrošači mogli biti dovedeni u zabludu.
Mimica je, pak, za ANSA-u ustvrdio da su prošek i prosecco različiti. "Kao potrošač znam da su ta dva vina dva vrlo različita proizvoda, a ja oba cijenim", poručio je Mimica.
Spor oko vina privremeno je riješen odlukom Komisije da se sve vrste vina proizvedene do 30. lipnja ove godine i označene prema nacionalnom sustavu koji je u tom trenutku vrijedio smiju plasirati na tržište.

Piše: I.Frlan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved