Kazne za mešetare?
2.8.2014. 15:05:12h
Sankcije onima koji ne ulažu u kupljene objekte
Ruski investitor objekt je kupio prije 12 godina, ne ulaže u njega, a država nalazi način kako se takvog ulagača riješiti
Tor Lindstrand / flickr.com

Nakon bezuspješnog pokušaja da se ruskog investitora Ara Abramjana, nakon 12 godina, otkad je kupio Haludovo u Malinskoj na otoku Krku, natjera da počinje i ulagati u taj kompleks, država, koja ima manjinski udjel u Haludovu, pokrenula je prve korake kojim bi se ruskog ulagača ‘otjeralo’. Jer zbog neinvestiranja kompleks je devastiran, obveze se ne plaćaju, radnici više ne rade... Jedna od početnih opcija koju država razmatra jest aktiviranje instrumenata osiguranja DAB-a (Agencije za osiguranje štednih uloga) na temelju potraživanja od Haludova. Ta potraživanja iznose oko 60 mil. kuna.

Bez dogovora
– Bez obzira na sve napore državne, regionalne i lokalne vlasti i poduzetih aktivnosti, investitor nije ispunio ništa od dogovora – kaže Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije.

Ruski ulagač godinama se bunio da ga naša država koči u ulaganjima pa je zato sve dignuo na višu političku razinu, a lani se uspjelo prividno razriješiti. Naime, država je otvorila sve mogućnosti ulagaču, kako bi mu dodatno olakšala pokretanje investiranja, održano je nekoliko sastanaka, a na posljednjem u studenome ruski ulagač predložio je novu viziju izgleda kompleksa preusmjerivši ga u zdravstveni turizam, a mogao bi se realizirati prema Zakonu o strateškim ulaganjima. Ulagač je samo morao poslati prijedlog urbanističko-arhitektonskog rješenja projekta. No, do danas ga nije dostavio, a već i mjesecima izbjegava kontakte s predstavnicima države. Navodno je nedavno imao susret s hrvatskim veleposlanikom u Moskvi, gdje je opet iznesen prvotni plan izgleda kompleksa, a to je gradnja apartmana. Kako se ništa ne događa, država već dulje vrijeme traži pravno rješenje o mogućem prekidu ugovora.

No, iako se Haludovo najčešće spominje, postoji velik broj takvih objekata, koje privatnici kupe, a nakon toga u njih ne ulažu.

– Zato bi trebalo uvesti propise za takve situacije – kaže predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović. Primjerice, Željko Kerum je prije nekoliko godina kupio tvornicu “Nadu Dimić”. Dio zgrade urušio se 2007. godine kada su se počeli kopati temelji za šoping-centar bez građevinske dozvole. Ministarstvo je zaustavilo devastaciju i od tada “Nada Dimić” čeka novo rješenje i novog vlasnika.

Nebriga Grada
Ni Grad Zagreb ne može se pohvaliti brigom o svojim objektima. Primjerice, Paromlin, najstariji i najveći industrijski kompleks, za koji se dugo godina čekala prenamjena, potpuno je zanemaren nakon što je djelomično izgorio prije 26 godina. Svoju namjenu i obnovu čeka i bivša tvornica posuđa Gorica, kao i Sveučilišna bolnica čija gradnja nikada nije završena i propada već oko 20 godina.

Piše: Lidija Kiseljak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved