Pomoć za kampove
21.8.2014. 6:01:11h
Iz programa Konkurentnost turističkog gospodarstva milijun kuna za povećanje kvalitete kampova
U Hrvatskoj je sve više stranih i domaćih gostiju koji putuju kamperima, odnosno mobilnim kućicama i ne žele smještaj i boravak u kampu, već žele biti mobilni i traže upravo objekte za kraći odmor
Steve Cadman / flickr.com

U Hrvatskoj je sve više stranih i domaćih gostiju koji putuju kamperima, odnosno mobilnim kućicama i ne žele smještaj i boravak u kampu, već žele biti mobilni i traže upravo objekte za kraći odmor

Ministarstvo turizma kroz program dodjele bespovratnih potpora pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva", financira, između ostalog, i razvoj i povećanje kvalitete kampova i drugih vrsta objekata za smještaj. Tako je ove godine Ministarstvo turizma kroz mjeru A2 navedenog programa odobrilo financiranje 51 projekta u ukupnoj vrijednosti od 3 milijuna i 880 tisuća kuna, od čega će se za 13 kampova diljem Hrvatske izdvojiti milijun i 20 tisuća kuna.

Biograd - kampovi (Foto: ezadar.hr)

U smještajnim kapacitetima u Hrvatskoj 25 posto udjela otpada na kampove, koji imaju iskorištenost od oko 19 posto. Stoga je Strategijom razvoja turizma do 2020. godine planirano podizanje kvalitete smještaja u kampovima, obogaćivanje doživljajne ponude te povećanje udjela u ukupnom smještajnom kapacitetu s 25,2 posto na 25,8 posto. Uz očekivano povećanje kvalitete i raznolikosti ponude kampova očekuje se da kampovi u 2020. godini mogu dostići bruto iskorištenost od 23 posto, što je 3 postotna boda više nego 2011. godine.

Kvaliteta lokacije i prirodnih resursa

„Kvaliteta lokacija i prirodnih resursa te blizina emitivnim područjima, osnovne su komparativne prednosti kamping turizma Hrvatske i temelj njegovog visokog rentnog prihoda. Željeni pomak do 2020. godine je povećanje kapaciteta postojećih kampova za 5 do 7 posto, uz izgradnju 5-7 novih kampova srednje veličine te izgradnju oko 50 malih obiteljskih kampova. Izgradnja nove kamping ponude odnosi se ponajviše na razvoj tematiziranih malih kampova kao što su boutique kampovi, obiteljski kampovi i kampovi na seoskim gospodarstvima, eko kampovi, kampovi na kontinentu, kao i na područjima posebne zaštite, primjerice, uz nacionalne parkove, parkove prirode te na otocima", naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

Povećanje konkurentske sposobnosti kamping ponude kroz povećanje kvalitete podrazumijeva proizvodnu diferencijaciju, obogaćivanje ponude izvansmještajnih usluga kao što su wellness ponuda, bazeni, sadržaji za djecu, povećanje kvalitete usluga i raznolikosti smještaja te podizanje kategorije i povećanje kapaciteta, a odnosi se ponajviše na sve postojeće kampove na atraktivnim lokalitetima u priobalju s manje od 4*. Tako će se, prema odobrenim sredstvima, u 13 kampova uložiti nešto više od milijun kuna.

Financiranje dva kamp odmorišta

Osim podizanja kvalitete kampova, ovim programom financirat će se i dva kamp odmorišta, jednog u središnjoj Istri te jednog u Ogulinu, pored jezera Sabljaci, za koja su izdvojena sredstva financiranja u iznosu od 240 tisuća kuna. Naime, još u lipnju prošle godine Ministarstvo turizma je u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, potaknulo inicijativu da se kamp odmorišta, osim u turističkim zonama kao što je bilo do sada, također otvaraju i u gradovima, manjim mjestima, uz prometnice i na drugim prikladnim lokacijama na kojima je prema prostornim planovima moguća gradnja ovakvih objekata.

U Hrvatskoj je sve više stranih i domaćih gostiju koji putuju kamperima, odnosno mobilnim kućicama i ne žele smještaj i boravak u kampu, već žele biti mobilni i traže upravo objekte za kraći odmor. Osim toga, sve je više kamp turista koji otkrivaju i žele upoznati kontinentalni dio Hrvatske, pa im takva odmorišta predstavljaju važan dio ponude.

„Odmorišta za kampere su svakako jedan od važnih dijelova kamping infrastrukture, koji u Europi bilježi kontinuirani porast te je trenutno dosegao brojku oko 6 tisuća. Stoga je u  ovom segmentu velik potencijal za razvoj i unaprijeđenje kvalitete, posebice na području ruralnih kamp odmorišta", zaključio je ministar turizma Darko Lorencin.

Kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva, odnosno putem mjere A2, Ministarstvo turizma posebno naglašava značaj razvoja kamping ponude u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao i u zaleđu jadranskog priobalja. Ovim oblikom smještaja želi se omogućiti još kvalitetnija valorizacija prirodnih, kulturnih i drugih turističkih potencijala područja u kojima se ti kampovi razvijaju. Snažniji turistički razvoj kamping ponude predstavlja strateški cilj, a tome svjedoči i sve veći interes za ponudom kontinenta na tradicionalnim kamping tržištima poput Nizozemske, Francuske i Njemačke.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved