Umag
Krađa?
21.8.2014. 9:30:35h
Jesu li 23 milijuna eura 'sanirala' novi Skiper Resort ili nečije džepove?
Unatoč tome što istrage o milijunskom kriminalu u prošlosti još uvijek traju a glavni akteri služe prve godine zatvorske kazne, u nacionaliziranoj Hypo Alpe Adria banci ne nedostaje novih zanimljivih priča. Doduše, novi milijuni eura još uvijek ostaju u sjeni starih koje istražitelji CSI Hypo tima brižljivo otkrivaju i slažu u mozaik austrijsko-balkanskih bespuća.
gigile / flickr.com

Unatoč tome što istrage o milijunskom kriminalu u prošlosti još uvijek traju a glavni akteri služe prve godine zatvorske kazne, u nacionaliziranoj Hypo Alpe Adria banci ne nedostaje novih zanimljivih priča. Doduše, novi milijuni eura još uvijek ostaju u sjeni starih koje istražitelji CSI Hypo tima brižljivo otkrivaju i slažu u mozaik austrijsko-balkanskih bespuća.

Jedan od zapleta događa se posljednjih godina i u Skiper resortu u Savudriji kojeg uz jedino golf igralište u Istri te vile krasi i prelijepi Hotel Kempinski. Resort uz Hotel Kempinski s pet zvjezdica i 186 soba ima 22 luksuzne vile, četiri stambene zgrade s 20 stanova, golf i kongresni centar te još 61 apartman i 6 vila.

Kako smo već pisali tzv. sanacija novo završenog resorta predmet je kaznene prijave koja je pokrenuta prije gotovo dvije godine.

U kaznenoj prijavi se navodi kako su 23 milijuna eura utrošena navodno na sanaciju i adaptaciju potpuno novog hotela i luksuznih vila, po prilici već nakon godinu dana od otvorenja i početka rada hotela,  te se sumnja kako je riječ zapravo o pronevjeri, odnosno izvlačenju novca u Rezidenciji Skiper i Skiper Hotelima. Za to se u prijavi sumnjiči glavni menadžer Lovro Celio Cega, koji u ime Hypo banke upravlja ovim luksuznim kompleksom u Savudriji.

Podsjetimo, Lovro Celio Cega, kazneno je prijavljen zbog zloporabe ovlasti, jer je još i prije nego što je putem svoje tvrtke Sol Optimus 2011. godine preuzeo upravljanje, započeo sveobuhvatnu adaptaciju kompleksa vila i apartmana, koja ne samo da je bila posve nepotrebna, obzirom da je riječ o posve novim objektima, nego je navodno rađena i bez odgovarajućih dozvola. Time je vlasniku, Hypo banci, nanijeta šteta u visini od čak 23 milijuna eura, navodi se u prijavi.

Ina Rodin iz Savudrije u Ured HTZ-a u New York

No, ovih dana u javnosti su se pojavile i nove, zanimljive činjenice i dokumenti koje bacaju novo svjetlo na slučaj misteriozne sanacije. Kako je svojevremeno izjavio Lovro Celio Cega, o sanaciji i radovima u novom resortu nije odlučivao on već je 'austrijski stručni tehnički tim angažirala Hypo Alpe-Adria-Bank International AG' koja nije htjela otkriti njihova imena.

Potvrđeno nam je da su tzv. stručnu grupu sačinjavali Kurt Mahnert, konzultant, ekonomist u turizmu te Armin Millonig građevinski tehničar i Robert Kautz, također građevinski tehničar. Nitko od njih očito nije građevinski inženjer ni arhitekt te je nejasno tko ih je i zbog čega iz vrha banke uputio u Savudriju u sanaciju novoizgrađenog resorta. Mahnert čak u svom javnosti dostupnom životopisu navodi kako je bio angažiran na sanaciji Kempinski Resorta Skiper.

Gotovo nevjerojatno je da su o milijunima eura i 'sanaciji' novog resorta u ime HAABA, navodno odlučivale tri osobe koje nisu imale ni stručnost ni radne dozvole i licence za obavljanje tog posla. Još je zanimljivije da je ista ta trojka prethodno bila godinama na gradilištu hotela i vila.

Iako je Celio Cega svojevremeno pokušavao demantirati iznos od utrošenih 23 milijuna eura u posjedu smo dokumenta na kojem je navedeno kako je samo tvrtki iz Slavonskog Broda, koju su angažirali na radovima, iako je njen vlasnik s prethodnom tvrtkom i kreditom kod Hypo banke prethodno već otišao u stečaj, plaćeno 15 milijuna eura plus PDV što je ukupno oko 19 milijuna eura. Kako njegova tvrtka nije jedina izvodila radove, a i materijal se nabavljao nije teško zaključiti kako je na sveukupne radove otišlo moguće i više od 23 milijuna eura.

Još nevjerojatnije izgledaju dokumenti iz kojih je vidljivo da je Celio Cega sa svojom tvrtkom Sol Optimus od Skiper Resorta i Hotela Kempinski, odnosno od Hypo banke, dobio 1,5 milijuna eura.

Sol Optimus je tvrtka u vlasništvu Lovre Celie Cege s nekolicinom zaposlenih, a donedavno je u upravi tvrtke bila i nova uzdanica IDS-ovog ministra turizma Ina Rodin koja je otišla na mjesto direktora Ureda HTZ-a u New Yorku.

No, Nikoli Johanesu Donigu, donedavno šefu korporativnih komunikacija, kao ni ostalima u HAAB-u navodno ništa nije sporno. Ni višemilijunska sanacija u novom resortu ni više od milijun i pol eura koji su u dvije i pol godine plaćeni tvrtki Celie Cege?!

Zanimljivo je da se promjena ugovora koja je Cegi osigurala višestruko viši honorar dogodila kada i sanacija pa će vjerojatno istraga odgovoriti koliko je novca uistinu utrošeno u tzv. sanaciju a koliko se moguće prelilo u džepove novih šefova.

Na pitanja iz Hyppo banke ne stižu odgovori

Doniga smo proteklog tjedna, dok je još bio na mjestu šefa korporativnih komunikacija, zamolili za odgovore i komentare, temeljem dokumentacije, o projektu Skiper u Savudriji iz koje je vidljivo da je u sanaciji novoizgrađenog turističkog naselja utrošeno putem Rezidencije Skiper 11.819.802,62 kuna (cca. 1.547.890,00 €uro) a u Skiper Hotelima 113.816.888,97 kuna (cca. 14.905.140,00 €uro), odnosno ukupno 125.636.691,59 kuna (cca. 16.453.030,00 €uro), kako pojašnjava tako visoke troškove koje su u prvi mah pokušali opovrgnuti.

- Kako je prethodno navedeno da je o 'nužnosti sanacije' odlučilo navodno stručno povjerenstvo saznali smo da su ti stručnjaci zapravo bili Kurt Mahnert - ekonomist, Armin Millonig – građevinski tehničar, Robert Kautz – građevinski tehničar za koje je provjerom utvrđeno da nisu niti imali dozvole za rad u Hrvatskoj. Po našem mišljenju riječ je o nekompetentnim ljudima a ne stručnjacima. Kako to komentirate?

Zahvaljujući čemu je HAAB Lovri Celii Cega dopustila da nakon radnog odnosa u firmama Rezidencija Skiper i Skiper Hoteli nakon godinu i pol prijeđe na ugovorni putem vlastite firme Sol Optimus koja je od sredine 2011. godine do kraja 2013. godine prihodovala od Rezidencije Skiper 4.577.341,54 kune (cca. 599.436,00 €uro), a od Skiper Hotela 5.256.871,07 kuna (cca. 688.425,00 €uro). Što je Lovro Celio Cega, odnosno njegova tvrtka, zapravo radila? Posebice kada se ima u vidu kako je HAAB u velikim poteškoćama te je saniran milijardama eura poreznih obveznika.

Posebno nam je zanimljiva činjenica da Skiper Hoteli već imaju sa operaterom Kempinski iz Ženeve ugovor o upravljanju pa Vas molimo da navedete točno kakav je ugovorni angažman Sol Optimusa, pitali smo Doniga uz pretpostavku nevinosti svih uključenih.

No, na sva precizno postavljena pitanja Donig nije želio odgovoriti ništa konkretno. U mail poruci napisao je kako je Hypo banka prethodno odgovorila na naša pitanja te nema potrebu komentirati bilo što navodeći kako 'naši brojevi nisu precizni' ne imajući ih potrebu eventualno ispraviti. Prema našim izvorima iz Austrije, Donig od ovog tjedna više ne radi u Hypo banci.

Saga Hypo banke u Hrvatskoj se tako nastavlja, a o milijunima eura utrošenima u sanaciju novog resorta u Savudriji posljednju će riječ imati istraga kako u Hrvatskoj tako vjerojatno i u Austriji. Hoćemo li i u ovoj priči osim ponovo na vrhu piramide ugledati stara, dobro poznata imena Hypo bossova, ostaje vidjeti.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved