Novi turistički poredak
28.8.2014. 14:08:11h
Preslagivanje na sceni: Ovo su vladari hrvatskog turizma
Konsolidacija je proces koji u turizmu traje deset godina, a najveću snagu preuzimanjem Istraturista pokazala je Lukšić grupa
Jenni Douglas / flickr.com

S tri tisuće kreveta više nakon preuzimanja Istraturista, grupacija Lukšić zauzela je vodeću poziciju na turističkoj sceni prestignuvši Valamar Georga Eltza, dok treću poziciju i dalje drži Adrisova Maistra.

Ovim preuzimanjem nastavljen je proces konsolidacije u domaćem turizmu koji traje deset godina.

– Ulaskom financijski snažnih grupacija u hrvatski turizam vlasničke konsolidacije i kod nas su ubrzane. Obavljaju se iz više razloga – radi povećavanja tržišnog potencijala, radi operativne učinkovitosti, ali i radi jačanja financijske snage i stabilnosti. Plava laguna u dosadašnjem razdoblju pokazala je da se i na sezonskom konceptu masovnog turizma može poslovati visokoprofitabilno budući da EBITDA marža u prošloj godini iznosi visokih 41% s neto profitnom maržom od 20%, što je atipično za hotelijerske kompanije u kojima su razine profitabilnosti niže – komentira Sanja Čizmar iz Horwath Consultinga.

Smatra da i cijena za koju je kupljen Istraturist nije podcijenjena, kako neki analitičari tvrde. Valamar je prije ove transakcije imao dvostruko veći kapacitet od svojih konkurenata u Istri – Plave lagune i Istraturista.

Sada će Lukšićima Istraturist uvelike povećati prihode koji su znatno veći od onih koje ostvaruju njihovi Jadranski luksuzni hoteli. U brojkama, Lukšić grupacija sada ima 45 tisuća kreveta, 29 hotela, 21 vilu i prihode od gotovo 1,5 milijardi kuna.

Valamar ima 42.000 kreveta, a prošle godine imali su operativni neto prihod od 1,1 milijardi kuna. U svojim hotelima, turističkim naseljima i kampovima, istina raspoređenima duž obale, imaju 15.921 smještajnu jedinicu, istodobno Plava laguna ima 8284, a Istraturist 7360. Godišnje Valamar knjiži više od četiri milijuna noćenja, a u posljednjem desetljeću investirali su dvije milijarde kuna.

Profesor Boris Vukonić iz poslovne škole Libertas kaže da jačanje Lukšić grupacije ima veliku važnost za Hrvatsku i Istru, a misli da je cilj preuzimanja, između ostalog, širenje kapaciteta jer više nemaju prostora u Plavoj laguni.

Usto se nada da će se grupacija posvetiti ulaganju u kompleks i brendiranju. Istarski turistički radnici oprezno komentiraju okrupnjavanje Lukšić grupe, ali napominju da se radi o stabilnoj turističkoj kompaniji s vizijom razvoja, što ne mora značiti ništa loše za turističku regiju.

Činjenica je, međutim, kažu, da je Istra sa šest velikih turističkih igrača – Valamarom, Arenaturistom, Lagunom Novigrad, Maistrom te Istraturistom i Plavom lagunom – spala na veliku petorku. No deset najvećih vlasničkih grupacija u Hrvatskoj trenutačno posjeduje dvije trećine ukupnih smještajnih kapaciteta hotela, turističkih naselja, apartmana i kampova.

1 Davor Lukšić

Davor Lukšić
– Postizanje ovog dogovora ključni je događaj u povijesti naše grupacije u Hrvatskoj – rekao je Davor Lukšić nakon preuzimanja Istraturista. Tom kupnjom Lukšić grupa je zauzela vodeću poziciju na domaćoj turističkoj sceni. Nakon preuzimanja Jadranskih luksuznih hotela od Gorana Štroka, ovo je drugo i puno veće preuzimanje koje vodi Davor Lukšić, 30-godišnji nećak Guillerma Lukšića, koji je vodio grupaciju prije njega, a naslijedio je od djeda Andronika Lukšića, koji se devedesetih vratio korijenima u Hrvatsku iz Čilea i krenuo s investiranjem koje je, prema procjenama, do danas vrijedno oko 700 milijuna eura. Prvo su ušli u Karlovačku pivovaru, a potom u turizam – kupili su prvo Plavu lagunu iz Poreča, hotel Argentinu, Vilu Orsulu, Vilu Sheherezadu u Dubrovniku, hotel Croatia u Cavtatu, hotel Odisej na Mljetu, turističku agenciju Atlas i JLH, a sada Istraturist. Bave se i trgovinom nekretnina, a D. Lukšić ima i udjel u tvrtki Đuro Đaković.

Piše: Radmila Kovačević, Lidija Kiseljak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved