Loši rezultati
30.8.2014. 6:21:12h
Posrnulom Plančiću prodaja je posljednja šansa
Višegodišnja agonija tvrtke “Plančić” d.o.o., prvog privatnog vinara u bivšoj Jugoslaviji, ulazi u posljednju fazu, koja vrlo lako može donijeti preporod tvrtke – ili stečaj i nestanak.
tribp / flickr.com

Višegodišnja agonija tvrtke “Plančić” d.o.o., prvog privatnog vinara u bivšoj Jugoslaviji, ulazi u posljednju fazu, koja vrlo lako može donijeti preporod tvrtke – ili stečaj i nestanak.

Croatia Lloyd, tvrtka u većinskom vlasništvu Croatia osiguranja, objavila je ovog tjedna natječaj za prodaju 51 posto udjela koji imaju u “Plančiću” d.o.o. Lloyd je reosiguravajuća tvrtka koju će Croatia osiguranje vjerojatno ugasiti, pa stoga čiste njihov portfelj. U slučaju “Plančića” d.o.o., uloga Croatia Lloyda do sada se pojavljivala u prilično negativnom kontekstu, onakvom kakav novoj upravi privatiziranog Croatia osiguranja ni najmanje nije potreban.
Reket državnih tvrtki

Lloyd je do 51 posto udjela u “Plančiću” d.o.o. došao početkom 2009. godine dokapitalizacijom od 7,5 milijuna kuna. Do tada, “Plančić” d.o.o. dospio je u tešku financijsku situaciju nakon što je upao u žrvanj političkih interesa i, moglo bi se reći, reketa državnih tvrtki.

Problemi su počeli nakon što je Antun Plančić, kako je sam posvjedočio u medijima, 2007. godine, lobirajući kod Luke Bebića, uspio tadašnjeg premijera Ivu Sanadera uvjeriti u perspektivnost svoje vizije o melioraciji hektara i hektara dalmatinskog krša i njegova pretvaranja u nasade vinograda i maslina. Da bi se to moglo, trebalo je kupiti strojeve, drobilice kamenjara, pa je tako osnovana državna tvrtka “Tera forte” koja je i nabavila potrebne strojeve.

Krenulo je uz fanfare, ipak je bila izborna godina, pa su, među ostalim, na Hvaru iskrčili 40 hektara šumskog zemljišta za nove nasade vinograda. Nije prošlo dugo, Plančić je upao u nemilost – kako je kazao za “Slobodnu”, zbog fotografije sa Stjepanom Mesićem, jer ipak je bilo izborno vrijeme – i počinju problemi. Hrvatske šume nebulozno ga tuže za štetu, jer je šumu pretvorio u vinograde, zavlače s potpisom ugovora o koncesiji, melioracija mu se naplaćuje znatno skuplje nego drugim, HDZ-podobnim klijentima koji uglavnom tvrtki “Tera forte” nisu nikad ništa ni platili, HBOR prestaje financirati program iz kojeg su trebali biti kreditirani i Plančići, zbog neriješenoga zemljišnoknjižnog statusa ne mogu ni do komercijalnog kredita... Malo po malo, tvrtka je tonula pod teretom obveza.

No, niti s Croatia Lloydom nije krenulo na bolje. Daljnje dogovoreno financiranje nije realizirano, i na koncu mučne priče braća Plančići dobivaju otkaze u tvrtki, berbe kasne ili ih uopće nema, vino i nasadi propadaju. Na mjesto direktora stiže u srpnju prošle godine Tomislav Tukić, financijaš iz Splita, vlasnik propalog fonda ST Invest.

Ni pod novom upravom stvari nisu krenule na bolje. Plančići podnose kaznene prijave zbog štetnih ugovora, a i sam se Tukić u medijima žalio na postupke većinskog vlasnika koji niti je želio prodati tvrtku, niti dalje investirati. Tukić se u medijima pohvalio kako je deblokirao račun tvrtke, reprogramirao dug prema Poreznoj upravi i sačuvao mehanizaciju koju su leasing tvrtke već htjele odvesti s Hvara. No, bez daljnjeg ulaganja vlasnika nije bilo pomoći: nije bilo novca niti da bi se kupile boce za vino na zalihama, niti da bi se financirala berba na 30 hektara podignutih vinograda. Tukić je u medijima potvrdio kako je i sam bio zainteresiran za kupnju tvrtke.
Koliko firma vrijedi?

No, pitanje je za koju cijenu. Nakon godina propadanja, “Plančić” d.o.o. sigurno ne vrijedi koliko i prije dokapitalizacije od strane Croatia Lloyda.

Pitanje s kojim će se suočiti Vladimir Rašković, novi direktor Lloyda, je da li je sve baš bilo tako slučajno i nesuvislo? Naime, prošle godine Lloyd je otpisao 5,5 milijuna kuna od investiranih 7,5 milijuna, a ove godine, nakon ulaska Adris grupe u Croatia osiguranje, otpisana su i preostala dva milijuna. Kako bilo da bilo, “Plančić” d.o.o. još je uvijek tvrtka koja, uz zainteresiranog vlasnika, ima izgleda: tu je 30 hektara vrhunskih vinograda, koncesija na još 180 hektara državnog zemljišta, vinarija, nekih 200.000 litara vina na zalihama, kao i vinarsko - turistički projekt na područnju Poljica na Hvaru...

Proteklih godina za “Plančić” d.o.o. interes su iskazivali iz makedonske Vinarije Tikveš, kao i najmoćniji srbijanski poduzetnik Miodrag Katić.

Piše: Marijo Kavain

‘Nemam nikakav uvid u ono što se događa s tvrtkom...’
Nisam već godinu dana u firmi, nemam uvida u ono što se događa, pa stoga ništa ne mogu niti komentirati – kazao nam je Antun Plančić, zamoljen da komentira događanja u tvrtki koju je podigao s braćom Marijom i Jerkijem.

Novca ni za butelje, ni za plaće
Tomislav Tukić je nakon preuzimanja tvrtke doveo i nove suradnike koji su trebali podići na noge proizvodnju vrhunskih vina. Enologinja, 25 – godišnja Florencia Gomez Dulčić, čiji su preci s Hvara, potegnula je čak iz Argentine. Vođenje podruma preuzeo je Ivan Protega, brat posrnulog bankara Josipa Protege. Rezultat suradnje je bila Bogdanuša 2013., no uskoro je i taj pokušaj oživljavanja proizvodnje doživio krah. Bez novca za butelje, bez plaća za šest mjeseci, Florencia Gomez Dulčić praktički je završila na cesti, a njenu priču prenijeli su mediji kao “sjajnu” reklamu za Hrvatsku.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved