Pola stoljeća, kao metak!
25.9.2014. 6:06:30h
Zašto je Japan 50 godina ispred Hrvatske?
Osnovni uvjet za razvoj društva ljubav je prema domovini u kojoj se živi, a samim time i prema svom narodu. Prezir, mržnja i strah od realnosti nikada ne vode u dobro.
Mat Hampson / flickr.com

Osnovni uvjet za razvoj društva ljubav je prema domovini u kojoj se živi, a samim time i prema svom narodu. Prezir, mržnja i strah od realnosti nikada ne vode u dobro.

Dok se u Hrvatskoj ukidaju glavne putničke veze vlakom, primjerice ona noćna između Splita i Zagreba ovih se dana u Japanu obilježavala 50 godišnjica brzog vlaka poznatijeg pod imenom "Bullet train" koji je velikim brzinama spajao Tokijo sa ostatkom Japana.

Svega 20tak godina po završetku 2. svjetskog rata, dvije razorne atomske eksplozije i nametnutih uvjeta bezuvjetne kapitulacije Japanci su uspjeli pobijediti pobjednike u gospodarskom razvoju.

Povlačeći paralelu sa Hrvatskom i njenim razvojem, čak i kada se oduzmu godine mračnog komunizma, jugoslavensko – srpske okupacije, anti Hrvatske vlasti, "Hrvatskih" lopova i svih drugih izgovora kojim razne vlade opravdavaju svoju nesposobnost i nevoljkost za razvojem Hrvatske države teško se ne zapitati zašto ne slijedimo primjere uspješnih, nego uvijek slijedimo naputke samoljubnih.

U vrijeme dok nas sa svih strana obasipaju obećanjima bolje budućnosti uz pomoć zemalja koje su svoje bogatstvo i slavu stvorile na izrabljivanju slabijih, kolonijama koje i danas iskorištavaju, te mentalnog sklopa veće vrijednosti, mi uporno bježimo od primjera zemalja koje su svojim domoljubljem postale uspješne, snažne i cijenjene.

U Hrvatskoj, zemlji koja se deklarativno dići turizmom kao gospodarskim zamašnjakom potencijalna turistička atrakcija, odnosno spora vožnja vlakom, koja se pametnim ulaganjem može pretvoriti u prvorazredni proizvod stavlja se na stranu, a svi napori ulažu se kako bi se izgradili dodatni kvadrati trgovačkih centara ili prizvala još koja banka da ostvari veći profit na manje od 5 milijuna Hrvata nego ostvaruje na 10 milijuna Austrijanaca.

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved