Malinska
Ruska investicija
13.1.2014. 9:44:35h
Nakon punih 12 godina počinje gradnja hotela
Posljednji sastanak investitora s predstavnicima Vlade bio je u studenome kada je s ruske strane obećano da će za mjesec dana poslati prijedlog urbanističko-arhitektonskog rješenja projekta.
International Festival / wikipedia.org

Hoteli Haludovo nakon 12 godina, od kada je ruski ulagač Ara Abramjan ušao u taj kompleks u Malinskoj na Krku, trebao bi se konačno početi graditi. Prošle se godine u cijelu priču uključila država, od Agencije za investicije, DUUDI-ja do resornih ministarstava, i dala je otvorene ruke investitoru u prijedlogu plana izgleda budućeg kompleksa, koji je nakon više od desetljeća neulaganja gotovo devastiran. Posljednji sastanak investitora s predstavnicima Vlade bio je u studenome kada je s ruske strane obećano da će za mjesec dana poslati prijedlog urbanističko-arhitektonskog rješenja projekta.

– Prijedlog do danas nije stigao. U Vladi smo otvoreni jer nam je cilj da se projekt pokrene – kaže Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Projekt je spreman
Karen Mkrtychyan, predstavnik investitora, potvrdio nam je da će projekt predočiti institucijama ovaj tjedan, kada se vrati iz Rusije

.– Zbog blagdana nije bilo vremena za prezentaciju projekta, koji je spreman, i dobijemo li suglasnost, krenut ćemo s investicijom – kaže Mkrtychyan. Na pitanje zašto se čekalo godinama i jesu li imali prepreke u ulaganju, ne želi odgovoriti jer je to, kaže, iza njih.Za prošlogodišnjeg posjeta Mladena Pejnovića Rusiji jedna je od tema o kojoj je razgovarao s Abramjanom bio i taj projekt te navodno kočenje njegove realizacije, no nakon iznošenja činjenica zaključeno je da većih prepreka nema, a ako ih je i bilo sada bi se ubrzale jer bi projekt išao po Zakonu o strateškim ulaganjima.

Načelnik općine Malinska Dubašnica Robert Anton Kraljić podsjeća da ni do sada nije bilo prepreke za investiciju jer je Detaljni plan uređenja (DPU) prihvaćen 2007. godine te da 12 godina nikakva ulaganja investitora nije bilo. Potvrđuje da ih nema ni sada u okvirima koji se mogu dozvoliti.

– Jer, primjerice, želja investitora prethodnih godina bila je zatvaranje kompleksa, što se ne može dopustiti ni sada, ali za ostale smo ideje otvoreni – kaže Kraljić.

Zamjerke investitora bile su što prema postojećem DPU-u ne mogu graditi veći broj vila i apartmana, umjesto prvotno zamišljenog aquaparka, dok je posljednja ideja da se kompleks namijeni zdravstvenom turizmu, točnije plućnim bolesnicima i hotelskom smještaju. Ako bi se projekt razmatrao kao strateški, bilo bi lakše riješiti i prepreku vezanu za dobivanje koncesije na pomorskom dobru, otkup zemljišta od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom bez javnog natječaja i razvoj projekta u skladu s idejnim rješenjem kroz važeći DPU ili novo idejno rješenje koje će biti u skladu s Prostornim planom uređenja općine.

– Država je osigurala sve da se projekt neometano nastavi – komentira Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije.

Namjera ili tek obećanje
A imaju li ovaj put ruski investitori stvarne namjere ili je u pitanju još jedno obećanje, znat će se već za nekoliko dana. Ako i još jedan pokušaj nakon 12 godina bude uzaludan, država vjerojatno neće biti više toliko obazriva, pa nije isključeno da se opredijeli za promjenu prostornog plana, stečaj, dovođenje inspekcije ili dublje preispitivanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno stjecanja dionica koja su još uvijek sporna. Naime, Rusi su kupili dionice Haludova od off shore tvrtke iz Lihtenštajna, kojoj su prethodno dionice prodali bivši PIF-ovi.

Osim toga, Rusi nisu nikada uložili obećanih 40 milijuna dolara u rekonstrukciju hotela što se moralo ostvariti do 2006. godine niti su ponudili jamstvo banke.

Piše: Lidija Kiseljak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved