Vela Luka
Tako je lako
17.1.2014. 9:58:50h
Tvrtka Linićeva pomoćnika želi graditi marinu u Veloj Luci
Obitelj Šegon počela je prikupljati dokumentaciju potrebnu za izgradnju marine sa 300 vezova u Veloj Luci na otoku Korčuli. Prvu su birokratsku prepreku glatko preskočili. Iz Ministarstva zaštite okoliša prije mjesec dana dobili su rješenje da za investiciju tvrtke Facta Vera, izgradnju nautičke luke, nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. Još im slijede lokacijska i građevinska dozvola, koje će zatražiti od Ministarstva graditeljstva, odnosno njihovih županijskih ispostava, i ako imaju spremnog kreditora, gradnja marine može započeti
Wojtkow / wikipedia.org

Obitelj Šegon počela je prikupljati dokumentaciju potrebnu za izgradnju marine sa 300 vezova u Veloj Luci na otoku Korčuli. Prvu su birokratsku prepreku glatko preskočili. Iz Ministarstva zaštite okoliša prije mjesec dana dobili su rješenje da za investiciju tvrtke Facta Vera, izgradnju nautičke luke, nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. Još im slijede lokacijska i građevinska dozvola, koje će zatražiti od Ministarstva graditeljstva, odnosno njihovih županijskih ispostava, i ako imaju spremnog kreditora, gradnja marine može započeti
U prvoj fazi tvrtka Facta Vera planira u blizini svog hotela Korkyra u Veloj Luci izgraditi luku sa 132 veza, a u drugoj bi se u fazi gradilo još 177 vezova, i to na mjestu sadašnjeg trajektnog pristaništa koje će se premjestiti na prostor ispred bivše tvornice Jadranka. Investicijski planovi obitelji pomoćnika ministra financija vidljivi su samo u rješenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode - javnost još nije upoznata sa željom Šegonovih da proširi turistički biznis usred Vele Luke. Doduše, za Branka Šegona, Linićeva poreznog stručnjaka, do izbijanja afere 'Pomoćnik' i problematičnog HBOR-ova kredita malo je tko znao iako je još prije godinu dana u Jutarnjem listu predstavljen kao najbogatiji SDP-ovac. Obitelj Šegon u vlasništvu ima hotel, apartmane, kuće, stanove i zemljišta iako su supružnici Šegon većinu svog radnog staža proveli u državnoj službi.

Nakon izbijanja afere 'Pomoćnik', jasno je da im je baš taj staž, odnosno političke veze koje su stekli, bio dragocjen u poduzetništvu. Po vlastitu priznanju, prvi su kapital stekli uzdržavanjem tetke koja im je prepustila
kuću. Poslovne teškoće u koje su zapali zbog nepovoljnih uvjeta Hypa riješili su povoljnijim kamatama i počekom koji im je osigurala državna banka. Izgradnja marine pokazuje širenje poduzetničke inicijative, a s obzirom na to da tvrtka investitor ima nepovoljan omjer vlastitog kapitala i rezervi u odnosu na obaveze, jasno je da će im i za ovu investiciju trebati banke. Zašto ne ponovno državnu, koja daje povoljne kamate i poček?

Prvu su birokratsku prepreku relativno brzo riješili. Zahtjev su podnijeli 7. studenog, a pozitivno rješenje iz Zmajlovićeva ministarstva dobili su za mjesec dana - 18. prosinca 2013. Naime, zakon propisuje da za morske luke s više od 100 vezova ministarstvo mora odlučiti treba li provesti procjenu utjecaja zahvata na okoliš. Zato investitori, u ovom slučaju tvrtka Facta Vera, angažiraju konzultante, stručnjake koji procjenjuju ekološku rizičnost investicije (zahvata). Šegonovi su angažirali za izradu elaborata Interkonzulting iz Zagreba, tvrtku koja je u javnosti poznata iz afere Kupska, iz koje je izašla neokrznuta. Ovi su stručnjaci zaključili, i to jamče svojim potpisom, da za planirani zahvat ne treba raditi studiju utjecaja za okoliš obrazlažući to u opsežnom elaboratu. Ukratko, marina se neće graditi na zaštićenom prostoru.

Iako je istraživanjem u uvali utvrđena prisutnost strogo zaštićene vrste morske trave – 'posidonije oceanskog porosta', ona pokriva tek jedan posto područja budućeg zahvata i nema straha od značajnijeg onečišćenja. Birokratskim rječnikom rečeno, ministarstvo je procijenilo da za navedeni zahvat nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. U slučaju drugačijeg rješenja, investitoru bi slijedio kompliciraniji i dugotrajniji postupak procjene utjecaja na okoliš, koje uključuje javnu raspravu, povjerenstvo itd.

Marina će se graditi istočno od postojećeg trajektnog pristaništa u Veloj Luci, recepcija s pratećim turističkim sadržajima bit će smještena na peterokutnom otoku koji će mostovima biti povezan s obalom i glavnim lukobranom/gatom. Osim nautičkog turizma, dio vezova bit će za komunalnu namjenu. Za realizaciju druge faze Šegonove marine treba pričekati premještaj sadašnjeg trajektnog pristaništa, jer se novi vezovi marine grade na postojećem pristaništu za trajekte.

No i tu stvari idu prema planu. Projekt o kojemu se piše godinama, preseljenje postojećeg i gradnja većeg trajektnog pristaništa na prostoru ispod bivše tvornice Jadranka, konačno je odlučila realizirati Milanovićeva vlada. Ministarstvo prometa Hajdaša Dončića izabralo je trajektno pristanište u Veloj Luci među osam koje će subvencionirati država, a za gradnju projekta u vrijednosti od 46,5 milijuna kuna na javnom je natječaju u listopadu izabran zagrebački Viadukt.

Piše: Oriana I. Novokmet

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved