investicije
17.1.2014. 13:41:28h
Devet projekata u Istru povlači 1,8 milijuna eura
U sklopu Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske, Istarskoj županiji i njenim partnerima odobreno je devet novih projekata u vrijednosti od 1,8 milijuna eura. Time se u istarskoj bazi projekata financiranih europskim novcem sada nalazi njih ukupno 350 u vrijednosti od 120 milijuna eura.
/ glasistre.hr

U sklopu Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske, Istarskoj županiji i njenim partnerima odobreno je devet novih projekata u vrijednosti od 1,8 milijuna eura. Time se u istarskoj bazi projekata financiranih europskim novcem sada nalazi njih ukupno 350 u vrijednosti od 120 milijuna eura.

Na današnjoj prezentaciji župan Valter Flego rekao je da se uskoro očekuje odobrenje za još četiri projekta u vrijednosti od 670 tisuća eura.

- Pred nama je jako puno posla jer pripremom novih aktivnosti i projekata za strukturne fondove želimo biti koordinator između javnog i privatnog sektora, istaknuo je Flego.

Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan  je rekao da je kroz dva programa prekogranične suradnje u zadnjih sedam godina u Istru stiglo 16 milijuna eura.

O novoodobrenom projektu Revitas II je govorio pročelnik za kulturu Vladimir Torbica kazavši da njegov glavni cilj zaustaviti degradaciju istarskog zaleđa uz zaštitu kulturne baštine. Naglasak je i na promociji razvojnih i turističkih proizvoda, a planira se otvaranje Centra za freske u Draguću, uređenje multimedijalnog prostora u starogradskoj jezgri Buzeta i uređenje prostora za promociju autohtonih obrta i posjetiteljskog centra u Vodnjanu. U planu je i pilot akcija izrade i aplikacija dizajna suvenira s motivima istarskih freski.

Projekt ŽIVO-Život voda! Predstavila je voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljana Dravec kazavši da se planira opremanje Znanstveno edukativnog centra (ZEC) Speleo kuće u Vodicama na području Lanišća - uredit će se kongresni centar i spavaonice za 25 posjetitelja, a prostor će moći koristiti znanstvene ekspedicije, polaznici nastave u prirodi i turisti.

Ravnatelj ustanove Natura Histrica Elvis Zahtila predstavio je i projekt "Green4grey" kazavši da je njegov glavni cilj revitalizacija urbanih šuma na području Punta Corrente kod Rovinja.

Viša savjetnica za međunarodnu suradnju Manuela Hrvatin govorila je o projektu Parenzana Magic u sklopu kojeg se između ostalog planira obnova nekadašnje škole u Tribanu koje bi postalo biciklističko prenoćište i sjedište Ustanove Paranzana. Izdvojila je i održavanje vinskog maratona na trasi Parenzane, prekograničnu biciklijadu i turistički vlakić od Vižinade do Grožnjana.

Osim ovih, odobreni su i projekti IRIS, Malvasia Touristra, OSIPPPIT, Rast Istre i Kamen most. Uz Istarsku županiju u njima participiraju i Turistička zajednica Istarske županije s gradovima i općinama, Natura Histrica, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Vinistra, porečki Institut za poljoprivredu i turizam, Udruga Triada i Javna ustanova Brijuni.

Piše: D. Bašić-Palković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved