Sobe i apartmani
8.10.2014. 7:40:12h
Zimmer frei godišnje donese 1,3 milijarde eura
22 milijuna noćenja ostvari po sezoni 60.000 domaćinstava koja se bave iznajmljivanjem na Jadranu, a sve češće i u unutrašnjosti
Connie Ma / flickr.com

Oko 60.000 domaćinstava koja iznajmljuju svoje sobe i apartmane godišnje u taj posao uključi 250.000 ljudi, u modernizaciju svojih kapaciteta investira 90 milijuna eura, a ostvari više od trećine svih turističkih noćenja. U popularnom se zimmer freiju po sezoni, pri tome, izvrti respektabilnih 1,3 milijarde eura.

– A taj novac ne ode na jedan račun, ni u inozemstvo, zaradi ga uistinu širok krug ljudi. Obiteljski smještaj danas je stup mikroekonomije u Hrvatskoj. To je “pogon” u kojem je aktiviran vlastiti imetak, naslijeđena imovina, koji su, uz uloženi novac, u funkciji turizma prema procjenama vrijedni čak 20 milijardi eura. Obiteljski smještaj ima velik potencijal i u zapošljavanju mladih, kojima bi spajanje privatnih iznajmljivača kroz tzv. difuzne i integrirane hotele mogao biti i te kako zanimljiv iskorak u malo poduzetništvo – ističe Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, najavljujući 1. nacionalni Forum obiteljskog smještaja.

Skup s najmanje 500, a možda i tisuću privatnih iznajmljivača održat će se u sklopu skorih Dana turizma u Opatiji. Organizatori su se pobrinuli da svojim kolegama iz cijele Hrvatske osiguraju noćenje u obiteljskom smještaju po simboličnih 70 kuna, a ta je ideja rodila i jednu još bolju. – Razmišljamo o tome da u dvadesetak PPS destinacija koje su se uključile u projekt produljenja sezone dogodine svim turistima u izvansezonskim mjesecima ponudimo sličnu, popularnu cijenu noćenja. To bi se moglo odnositi na travanj i svibanj te listopad – obećava N. Pinezić. Inače, pod okriljem HGK intenzivno se radi na povezivanju privatnih iznajmljivača diljem zemlje.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved