Ekskurzije
12.10.2014. 8:25:03h
Nova pravila o ekskurzijama mogu turizmu oduzeti 100 milijuna kuna
Udruga hrvatskih putničkih agencija na jučerašnjoj je konferenciji za novinare pozdravila primjenu Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, ali je i zabrinuta zbog njegovih pojedinih stavki.
Will Bakker / flickr.com

Udruga hrvatskih putničkih agencija na jučerašnjoj je konferenciji za novinare pozdravila primjenu Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, ali je i zabrinuta zbog njegovih pojedinih stavki. Jedna od spornih odredbi je, kažu, ona koja predviđa da troškove dnevnica nastavnika na školskim izletima i ekskurzijama snose osnivači (županije i gradovi), iako pojedini osnivači ne raspolažu dostatnim sredstvima.
- Isplatu dnevnica nastavnicima pratiteljima na školskim putovanjima novim Pravilnikom dužna je osigurati škola te se dnevnice više ne mogu financirati iz cijene aranžmana - rekli su čelnici UHPA-e koji pretpostavljaju kako bi ovakva odredba mogla dovesti do odustajanja od ekskurzija, odnosno izvanučioničke nastave, osobito u slabije razvijenijim sredinama.
- Dio osnivača neće moći financirati putovanja djece, što će utjecati na predsezonu i posezonu 2015. godine, ali i na adekvatno i jednako obrazovanje sve djece. Školska putovanja ne treba gledati samo s komercijalnog aspekta, nego moramo priznati kako su ona sastavni dio obrazovanja - kazao je Jurica Glavina, voditelj UHPA-ine radne skupine za školska putovanja.
UHPA smatra kako Ministarstvo obrazovanja treba pronaći adekvatna rješenja za isplatu dnevnica profesorima, što je i uvjet da bi se putovanje održalo. Također, istaknuto je kako je pitanje dnevnica ozbiljan problem za osnivače i škole te da se odmah mora intenzivno početi raditi na njegovu rješavanju.
- Školska putovanja samo na području Hrvatske vrijedna su oko 100 milijuna kuna te se oko 200 tisuća noćenja ostvaruje izvan glavne sezone. Stoga apeliramo na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo turizma da pronađu rješenje za problematiku Pravilnika kako bi svi učenici ostvarili program izvanučioničke nastave, a da se ne ugrozi vrijednost industrije školskih putovanja - kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Piše: D.Pav

BROŠURA O AGENCIJAMA
Novinarima je predstavljena i UHPA-ina brošura “Turističke agencije specijalisti za školska putovanja 2014./2015.” koja izlazi u nakladi od 3600 primjeraka, a u njoj su predstavljene 32 agencije koje su potpisale i obvezale se poslovati prema određenim kriterijima i etičkim kodeksima poslovanja.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved