Napredak
14.10.2014. 6:37:45h
Mali turizam napreduje velikim koracima
Oobiteljskom smještaju u posljednje se vrijeme sve više govori. Taj oblik smještaja, s gotovo 50 posto udjela u ukupnim smještajnim kapacitetima, jedan je od najperspektivnijih segmenata obiteljskog mikropoduzetništva.
Mario Fajt / flickr.com

Oobiteljskom smještaju u posljednje se vrijeme sve više govori. Taj oblik smještaja, s gotovo 50 posto udjela u ukupnim smještajnim kapacitetima, jedan je od najperspektivnijih segmenata obiteljskog mikropoduzetništva. Na godišnjoj razini u tom obliku turizma ostvaruje se više od trećine ukupnih noćenja u Hrvatskoj. Još je prije 17 godina Hrvatska gospodarska komora (HGK) prepoznala važnost te vrste smještaja, pa je tako prva strukovna skupina obiteljskog smještaja osnovana u Primorsko-goranskoj županiji.

Da je obiteljski smještaj vrlo važan u hrvatskom turizmu smatra Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma HGK-a koji kaže kako je to ustvari stup mikroekonomije u našoj zemlji te oblik poduzetničkog inkubatora. Pojasnio je to time kako su poduzetnici “uložili vlastiti imetak i ušteđevinu kako bi sebi, svojoj obitelji, ali i nasljednicima osigurali egzistenciju”. Vrijednost uloženih sredstava u izgradnju i opremanje tih kapaciteta procjenjuje se na 20 milijardi eura. “Procijenjeni prihod na osnovu smještaja godišnje donosi pola milijarde eura, a još najmanje toliko gosti obiteljskog smještaja godišnje potroše u destinacijama u kojima se odmaraju, na kupovinu namirnica, odlaske u restorane i slastičarnice, na izlete, kupovinu rekvizita za more, ulaznice za muzeje... Dodatnih gotovo 100 milijuna eura utrže razni posrednici između vlasnika obiteljskog smještaja i turista pri rezervaciji tog smještaja”, istaknuo je Pinezić.

Forum obiteljskog smještaja

Na razvitak obiteljskog smještaja osvrnuo se i ministar turizma Darko Lorencin koji je rekao kako je u tijeku izrada nacionalnog programa za unapređenje obiteljskog smještaja kojim će se definirati strateške i operativne smjernice, ključne mjere, aktivnosti i programi unapređenja konkurentnosti obiteljskog smještaja.

Kako bi se na jednom mjestu susreli vlasnici obiteljskog smještaja i od mjerodavnih osoba iz državnih institucija pokušali dobiti odgovori na probleme s kojima su suočeni, u Opatiji se 15. listopada u organizaciji HGK-a te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Grada Opatije održava 1. nacionalni forum obiteljskog smještaja na temu

Taj se forum organizira uoči ovogodišnje manifestacije Dana hrvatskog turizma. “Taj forum obiteljskog smještaja ustvari je povijesni skup te turističke djelatnosti, a organizira se s ciljem kako bi se jednom godišnje okupili iznajmljivači privatnog smještaja. Osim samih vlasnika te vrste smještaja, na forumu će biti i vlasnici obrta i tvrtki jer se želi potaknuti umrežavanje s osobama iz pratećih djelatnosti povezanih s obiteljskim smještajem”, rekla je Leila Krešić Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK-.

U sklopu 1. foruma obiteljskog smještaja, među ostalim, održat će se radionica o aktualnostima i potencijalu obiteljskog smještaja, a sudionici će saznati novosti u kategorizaciji te vrste smještaja, legislativi, brendiranju, marketingu i prodaji. Na forumu se očekuje od 500 do 1000 sudionika. 

Piše: Sanja Plješa

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved