Vukovar
Potpore
19.11.2014. 7:02:48h
Turizam, promet i kultura u Vukovaru
Potpore Ministarstva turizma za projekte s područja grada Vukovara:
Martin Alvarez Espinar / flickr.com

Potpore Ministarstva turizma za projekte s područja grada Vukovara:

Lučka uprava Vukovar putem Fonda za razvoj turizma 2013. godine ostvarila je potporu od 480 tisuća kuna za uređenje višenamjenske dvorane u putničkom pristaništu Vukovar. Riječ je o projektu „Uređenje multimedijalne dvorane u putničkom pristaništu Vukovar“ vrijednom 680 tisuća kuna kojeg sa 480 tisuća financira Ministarstvo turizma, a sa 200 tisuća Ministarstvo pomorstva prometa i veza. Samo u protekloj godini je u pristaništa u Vukovaru i Iloku pristalo 230 kruzera, a u ovoj ih je godini najavljeno 260 dodavši kako potencijala ima za još toliko.

Temeljem odredbi Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda Lučka uprava Vukovar obavlja poslove upravljanja lukama i pristaništima na rijeci Dunav. Na 137 km vodnog puta rijeke Dunav kroz Republiku Hrvatsku, izgrađena su četiri putnička pristaništa: Batina, Aljmaš, Vukovar i Ilok. Ukupna investicija u infrastrukturu navedenih pristaništa i njihovo održavanje do sada iznosi oko 24,5 milijuna kuna. Sva navedena putnička pristaništa opremljena su potrebnim objektima sigurnosti plovidbe, uređajima i opremom za siguran privez plovila. Lučka uprava sukladno Uredbi o pristaništima unutarnjih voda u svim pristaništima osigurava privez i odvez plovila, prihvat i otpremu putnika, opskrbu vodom i električnom energijom te prihvat otpada s plovila. Iz rezultata istraživanja putničkih pristaništa na rijeci Dunav u Republiku Hrvatsku moglo bi kroz narednih pet godina ući oko 70 000 gostiju godišnje što svakako predstavlja izazov za daljnja ulaganja na unapređenju infrastrukture ovih pristaništa kao i njihovu promociju na međunarodnom tržištu.

Vukovarsko-srijemska županija u 2013. i 2014. godini broji sljedeće projekte:
Program Hotspot Croatia 2013: Vukovar: 2 wifi točke vrijedan 12 tisuća kuna,
ILOČKI PODRUMI d.d. – Ilok - Podzemni akvarij na ladanjskom imanju Principovac – 150 tisuća kuna,
Program Korak više 2013: Eko etno centar Adica – Eco tour Vukovar d.o.o. vrijedan 300 tisuća kuna za uređenje i opremanje kuhinje, šanka, terase, interijera,
Program poticanja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima u 2013: OPG Denis Zeko – Vukovar - Uređenje salaša „Dunavski raj“ vrijedan 70 tisuća kuna i Obrt Megaron – Vukovar – Uređenje hotela Villa Vanda vrijedan 150 tisuća kuna – nenamjenski trošena sredstva, zatražen povrat,
Program Hotspot Croatia 2014: Vukovar: 1 nova wifi točka, 1 nadogradnja (pojačavanje) postojeće točke i 1 wifi interpretacija vrijedan 21 tisuća kuna.

Najveći projekt Ministarstva kulture realiziran u Vukovaru je dovršenje obnove Dvorca Eltz kao Gradskog muzeja Vukovar, prvog dijela stalnog postava, restauracija barokne jezgre Vukovara i zbrke Bauer te radovi na arheološkom lokalitetu Vučedol i Muzeju Vučedolske kulture, u koji je uloženo ukupno 43 milijuna kuna. Kao neposredni rezultat ulaganja u istraživanje i uređenje tog muzeja je razvoj projekta Arheološkog parka Vukovar u suradnji s Ministarstvom turizma i MMRFEU. Projekt je to koji će obuhvatiti uređenje arheološkog parka, planetarija, lučkog pristaništa na Dunavu, hotela, arheoloških radionica te niz drugih atrakcija za najširu publiku. Projekt je proglašen projektom od nacionalne važnosti i bit će jedan od prvih projekata za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu kulturne infrastrukture strukturnih fondova EU.

Ministarstvo kulture snažno podupire i rad Gradske knjižnice Vukovar za čiju je informatizaciju i opremanje, nabavu knjižnog fonda i programe izdvojeno 943.000 kn. Programom digitalizacije kina i filmskih festivala obuhvaćen je Vukovar film festival, a vrijednost je oko 600.000 kn, a čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture. Za faksimilnu rekonstrukcija Eltzovog oratorija u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru i restauraciju više od 60 knjiga Franjevačkog samostana u Vukovaru izdvojeno je 364.000 kn. Ministarstvo je javnu ustanovu u kulturi „Hrvatski dom“ MK poduprlo je sa 105.000 kn, HKGD „Dunav“ (nošnje, instrumenti, gostovanja) sa 110.000 kn, Mirovnu grupu mladih „Dunav“ sa 55.000 kn, Župu sv. Filipa i Jakova sa 20.000 kn, Srpski kulturni centar sa 18.000 kn, Kulturno informativni centar Borovo naselje s 8.000 kn.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved