Vrata širom zatvorena
22.11.2014. 10:09:10h
Dalmatinski hotelijeri ne žele stipendiste
Na upravo završeni natječaj za stipendiranje učenika i studenata iz ugostiteljskih zanimanja, za koja Ministarstvo turizma svakome tko uzme stipendista za ta zvanja daje polovicu mjesečne stipendije, nije se javila niti jedna turističko-hotelska tvrtka ili turistička agencija iz Dalmacije!
Oleg Sidorenko / flickr.com

Na upravo završeni natječaj za stipendiranje učenika i studenata iz ugostiteljskih zanimanja, za koja Ministarstvo turizma svakome tko uzme stipendista za ta zvanja daje polovicu mjesečne stipendije, nije se javila niti jedna turističko-hotelska tvrtka ili turistička agencija iz Dalmacije! Tako su 22 ovogodišnje stipendije za kuhare, konobare i slastičare od 500 kuna mjesečno za učenike i 800 kuna za studente, otišle mahom u hotelske kuće na sjevernom Jadranu.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo daje u suradnji s hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da sudjeluje sa 50 posto iznosa stipendije.

U Ministarstvu kažu da su se na ovogodišnji javni poziv javile četiri tvrtke i jedna županijska obrtnička komora. Tako su stipendije otišle za naučnike u “Liburnia riviera hoteli Opatija” (kuhar), “Maistra Rovinj” (5 konobara, slastičara, kuhara), “Valamar riviera Poreč” (3 kuhara), “Jadranka hoteli” Mali Lošinj (konobar i fizioterapeutski tehničar) i Obrtničku komoru Varaždinske županije koja ima 11 stipendista konobara i kuhara.
Briga za budućnost

Stipendiranje učenika pokazatelj je ulaganja i brige za budućnost, jer se stipendirani učenik zapošljava u tvrtki u kojoj je naukovao. No, dalmatinski hotelijeri i agencije bježe od takve odgovornosti.

- Ključni problem je u tome što Dalmacija nema osim “Bluesun Hotela“ veliku hotelijersku grupaciju koja se može nositi s većim brojem naučnika. Jer, za naučnike morate imati mentora, a puno naših hotela nema stručno osposobljene kadrove koji mogu biti mentori mladima.  Većina jadranskih hotela, osim u gradovima, se zimi zatvara, pa ti naučnici nemaju gdje ni obaviti praksu. To je jako loše za budućnost našeg ugostiteljstva i turizma i hotelijeri bi se morali aktivnije uključiti u pružanje prilike mladima - kaže nam prof. Ivo Bilić, ravnatelj splitske Turističko-ugostiteljske škole.

Piše: R. Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved