Nafta i turizam
27.11.2014. 10:06:03h
Uskoro će biti završena strateška studija utjecaja na okoliš budućih naftnih i plinskih polja u Jadranu
Studija će definirati potencijalna ograničenja za koncesionare, kojima su određeni limiti postavljeni već u natječajnoj dokumentaciji, napominju šefica Agencije Barbara Dorić i ministar okoliša Mihael Zmajlović
Ken Hodge / flickr.com

Kroz desetak dana bi trebala biti završena strateška studija utjecaja na okoliš budućih naftnih i plinskih polja u Jadranu, bez koje Hrvatska neće potpisivati ugovore s budućim koncesionarima na poljima, može se čuti od nadležnih u Agenciji za ugljikovodike, koja posao vodi, i u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.
Studija će definirati potencijalna ograničenja za koncesionare, kojima su određeni limiti postavljeni već u natječajnoj dokumentaciji, napominju šefica Agencije Barbara Dorić i ministar okoliša Mihael Zmajlović .
Koncesionari, ističu oni, ulaze u posao računajući s tim ograničenjima, i svjesni da će ih, moguće, prije istraživanja i eksploatacije ugljikovodika biti još i više.
Jer, dok će strateška studija općenito reći što se i gdje ne smije dirati, primjerice, hipotetski, zabraniti seizmičke radove u određeno doba godine zbog neke životinjske vrste, dodatne će, pojedinačne studije biti također obavezne za svaku istražnu, odnosno kasnije proizvodnu bušotinu.
Istraživanja će trajati od tri do pet godina, a koncesije za eksploataciju, dođe li do njih, 25 godina. Istraživanje podrazumijeva 3D seizmička snimanja i postavljanje istražnih bušotina, a eksploatacija postavljanje proizvodnih bušotina, odnosno čitavih malih »postrojenja« na platformama.
Studije koje će biti rađene za svaku od proizvodnih bušotina, bude li ih, morat će definirati na koji je način eksploatacija dozvoljena i kako rizike svesti na minimum. U Norveškoj, navela je Dorić primjer, već opća, strateška studija utjecaja na okoliš kaže da nikakvih radova u njihovim morima ne smije biti od travnja do studenog, zbog zaštite tamošnjih kitova.
Na pitanje što ako procjena kaže da bušenja, bilo istražnog ili eksploatacijskog, ne može biti, Dorić odgovara kako na poljima, veličine od tisuću do 1.600 četvornih kilometara ne dolazi u pitanje zabrana za cijelo polje, jer su već za natječajnu dokumentaciju polja »složena« tako da zaobiđu turizam u potpunosti i nautičke pravce, kao i osjetljiva staništa. To znači da će se naknadna ograničenja definirati za dio istražnih polja, nemoguće za cijela.
Za Jadran je, podsjetimo, zainteresirano šest kompanija odnosno konzorcija, koji su dali ponude za istraživanja na 15 od ukupno 29 ponuđenih blokova. One koji će dobiti koncesije država će izabrati do sredine prosinca, dok bi potpisivanje ugovora s njima trebalo uslijediti u prvom kvartalu iduće godine.
Pomoćnik ministra turizma Robert Pende naglašava kako u donošenju strateške procjene utjecaja na okoliš sudjeluje i Ministarstvo turizma, u kojem drže da si Hrvatska ne može priuštiti samo ovisnost o turizmu.
»I mi imamo svoje zahtjeve, sudjelujemo u izradi strateške studije utjecaja na okoliš, ali ne mislimo da turizam i eksploatacija ugljikovodika ne mogu ići jedno uz drugo«, kaže Pende. Platforme moraju biti udaljene najmanje deset kilometara od obale odnosno otoka, što znači da ne bi trebale nagrditi niti krajobraz.

Piše: Bojana Mrvoš Pavić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved