18.9.2013. 12:02:59h
Rasprodaja državnih hotela: Deset turističkih tvrtki traži ulagače
Za deset turističkih društava u vlasništvu države koja se nalaze u predstečajnoj nagodbi interesa ne nedostaje, a među potencijalnim ulagačima su pretežno već poznata imena na tržištu od Riviere Adria, Solarisa, Sunce koncerna, Karisma Hotels Adriatica...
gfairchild / flickr.com

Za deset turističkih društava u vlasništvu države koja se nalaze u predstečajnoj nagodbi interesa ne nedostaje, a među potencijalnim ulagačima su pretežno već poznata imena na tržištu od Riviere Adria, Solarisa, Sunce koncerna, Karisma Hotels Adriatica...

Država ostavlja 25 posto

Među turističkim društvima, potencijalnim ulagačima, u natječaj se uključio i Prosperus invest, koji upravlja fondom za gospodarsku suradnju (FGS) Prosperus i koji je jedini od pet FGS-ova na tržištu koji se opredijelio za turizam.

Još u proljeće je Prosperus pokazao interes za HTP Korčulu, no tada ga je država zbog preniske cijene odbila. No, nakon što je država proširila ponudu i na ostale zainteresirane koji su pak ponudili i nižu cijenu, opet je u igri jedini ostao FGS, a prema za sada još nepotvrđenim najavama iz Vlade, Prosperus će u konačnici i dobiti turistički kompleks na Korčuli, za koji se još čeka zaključenje predstečajne nagodbe.

Iako se prije predviđalo da će ulagač dobiti gotovo sve dionice, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović kaže da bi država zadržala kontrolni paket, odnosno 25 posto dionica u HTP Korčuli, ali bi to u načelu bila praksa i za ostala društva u vlasništvu države koja se prodaju. Jer, kaže, ne žele ponoviti pogreške iz prošlosti. Joško Miliša iz Prosperusa očekuje da što prije završi cijeli proces kako bi se, u slučaju da dobiju HTP Korčulu, mogli pripremati što ranije za sljedeću sezonu. Plan je u HTP Korčuli prije predviđene dokapitalizacije smanjiti temeljni kapital društva sa 300 na 50 milijuna kuna. Isti FGS ima interes i za preuzimanje HTP Orebića. U igru za turističke tvrtke uključio se i Sunce koncern Jake Andabaka. Andabak nam je potvrdio interes za hotele i apartmane Medena i Vranjicu Belvedere, ali samo pod uvjetom da to troje dobije zajedno. Za Vranjicu Belvedere stigle su četiri ponude, među kojima je Ugo grupa – Solaris i Riviera Adria, koja je zainteresirana i za Medenu.

Karisma jača interes

Nakon što je novoosnovano društvo Karisma Adriatic, koje čini kapital meksičke Karisme, TUI-a i domaćeg Agrokora, preuzelo Koločep, interes šire i na ostala društva, a vrlo brzo mogli bi preuzeti Hotele Živogošće za koje su jedini predali ponudu. Marinko Benić iz Karisme potvrdio nam je njihov interes za državne tvrtke, ali i ulaganje u nove investicije, na već najavljenim destinacijama – od Splita južnije te u Istri.

Piše: Lidija Kiseljak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved