Supetar
18.9.2013. 13:39:30h
Supetar u Vlačici gradi novu marinu za 50 brodova
Čitav niz promjena koje čekaju Supetar prilično će promijeniti njegove vizure, a najznačajnija među njima je izgradnja nove marine s privezištem za 50 brodova.
lilivanili / flickr.com

Čitav niz promjena koje čekaju Supetar prilično će promijeniti njegove vizure, a najznačajnija među njima je izgradnja nove marine s privezištem za 50 brodova.

Projekt vrijedan 20 milijuna kuna financirat će Lučka uprava Splitsko-dalmatinska, a realizirat će se na području predjela Vlačice, netom ispred zgrade Gradske uprave, za neupućene, ispod šetnice koja vodi u pravcu zapada, prema hotelskom resortu.

Nautički turizam je za Supetar prijeka potreba, nedostatak dodatnih privezišta za jahte i brodove njegova rak-rana, pa bi uređenje dijela obale Vlačice i stvaranje dodatnih sidrišta stvorilo potencijal za itekako potrebno produženje sezone.

- Idejni je projekt napravljen, predan je i zahtjev za dobivanje lokacijske dozvole. U fazi smo izrade procjene potrebe za studijom zaštite okoliša i ako ona ne bude potrebna, očekujemo kako ćemo svu potrebnu dokumentaciju prikupiti krajem siječnja. S takvim razvojem plana, radovi na supetarskoj marini bi startali krajem ljeta iduće godine.

S njegovom realizacijom možda bi se otvorila i još jedna mogućnost o kojoj razmišljamo, izmjeni mjesta sidrenja za postojeće brodove koji se sada privezuju u supetarskoj luci. Postoji mogućnost da njih prebacimo u novu marinu, a luku prepustimo nautičarima. Tu ćemo mogućnost razmatrati u hodu – kaže supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

Oživjet će i zapadni dio grada

Riječ je o projektu od kapitalnog značaja za grad, koji bi s realizacijom zaustavio brze odlaske jahti i brodova što se zbog reduciranih lučkih kapaciteta nisu mogli u Supetru sidriti.

Okretanje u pravcu izdašnog nautičkog turizma, zapravo je, drži gradonačelnica, jedan od smjerova razvoja bračke metropole. Naravno uz produženje sezone na više od šest mjeseci, koliki je općeniti sadašnji supetarski forte, s nautičarskim dolascima punila bi se pojačano i gradska blagajna, blokirana zbog ovrha koje su stigle na naplatu.

- Na sreću imamo podršku u Lučkoj upravi i njenom ravnatelju Domagoju Marojeviću, s kojim smo uspostavili odličnu poslovnu suradnju. Ovakvom investicijom ne samo da bi se promijenila gradska vizura, već što je važno, oživio bi i zapadni dio grada, a sve bi se to zapravo odrazilo na kompletno poslovanje.

Ne bježimo od činjenice da naš grad traži hitne kozmetičke promjene, brze intervencije koje će promijeniti sliku zapuštenosti, realnosti koja je postala supetarska stvarnost posljednjih nekoliko godina – smatra gradonačelnica Marković.

Piše: Tanja Šimundić Bendić

Link na origilalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved