Zagreb
Zagrebački velesajam
24.1.2014. 13:19:50h
Otkazuju se sajmovi, gubici su nezaustavljivi. Ima li Velesajam uopće budućnost?
Gradonačelnik upravi Holdinga dao ultimatum da u tri mjeseca donese strategiju za idućih 20 godina. Mnogi smatraju da je takav plan nerealan. Samo u 2012. Velesajam je imao 50 milijuna kuna gubitka
Marko Maras / flickr.com

Pred vodstvo Zagrebačkog velesajma, Holdingove podružnice koja godinama generira gubitke, gradonačelnik Milan Bandić postavio je jasan rok – imaju samo tri mjeseca da utvrde strategiju razvoja Velesajma za sljedećih 20 godina!

“Neću raditi vaš posao”
Postavio je te rokove Bandić na nedavnom kolegiju s upravom Holdinga jasno poručujući direktorima: “Ja neću raditi vaš posao!”

– Pričekajmo pa ćemo vidjeti redizajn Velesajma – rekao je pak gradonačelnik Bandić novinarima. No postavljeni rok je nerealan jer odavna se zna da Zagrebački velesajam gomila dugove, a samo u 2012. godini imali su minus od 50 milijuna kuna.

Najviše se pak troši na zaposlenike čiji broj bi se također trebao smanjiti sa 224 na 150. Za njihove plaće izdvoji se oko 72 posto prihoda, odnosno 36,3 milijuna kuna. Ni građani od Velesajma nemaju veće koristi, a sam predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić prije nekoliko tjedana poručio je kako ne zna što će s tom podružnicom, a ni gradonačelnik Bandić u pet mandata mije učinio ništa da se davni planovi za Velesajam realiziraju.

Planirao se na tom vrijednom gradskom zemljištu kongresni centar, hoteli, muzeji, obnavljanje paviljona, a najnovijim planom predviđeno je i otvaranje centra za skvoš. Samo lani Zagrebačkom je velesajmu za prvih šest mjeseci pozajmljeno 85 milijuna kuna, a u samo 24 dana ove, 2014. godine, na Zagrebačkom su velesajmu otkazana čak dva tradicionalna sajma.

Jedan je CroTour, međunarodni sajam turizma koji se u prostoru Velesajma trebao održati od 19. do 22. veljače, a drugi je Zagreb Auto Show.

– Razlog je otkazivanja CroToura premali interes – opravdao je Zdravko Pandol, voditelj projekta koji se prvi put otkazuje nakon sedam godina održavanja. Iako su na svojim službenim stranicama poručili da će se CroTour vratiti iduće godine na kalendar priredbi Zagrebačkog velesajma uz potpuno novu koncepciju prilagođenu potrebama tržišta, Pandol poručuje da je ipak korisnije sudjelovati na turističkim sajmovima koji se održavaju izvan naših granica. A neće Velesajam ništa zaraditi ni od održavanja Zagreb Auto Showa koji je odgođen šesti put.

Prekratak rok
- Nema dovoljno vremena za organizaciju ovogodišnje priredbe, ali već se sada treba početi pripremati za iduću godinu – kazao je gradonačelnik na sastanku s izlagačima i upravom Holdinga. Podsjetimo, Velesajam je 2012. godine od organizacije sajmova naplatio 11,7 milijuna kuna, a od najma prostora 35 milijuna kuna, dok su troškovi koje ima veći od sto milijuna kuna.

Piše: Lana Kovačević/VLM, Djiana Kožul/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved