Velika potražnja
1.2.2014. 14:48:07h
Stare dalmatinske kamene kuće pravi su hit na tržištu nekretnina
Moja kućica, moja slobodica! Ako još ima pedesetak četvornih metara, smještenih negdje uz more, i zidove od kamena, nije pretjerano govoriti o svome komadu raja na zemlji. Uz uvjet, naravno, da je ispod tog "raja" vaše ime upisano u zk-ulošku.
/ wikipedia.org

Moja kućica, moja slobodica! Ako još ima pedesetak četvornih metara, smještenih negdje uz more, i zidove od kamena, nije pretjerano govoriti o svome komadu raja na zemlji. Uz uvjet, naravno, da je ispod tog "raja" vaše ime upisano u zk-ulošku. Šalu na stranu, ali u bijegu od svakodnevice, mnogi od nas svoj idealan "raj na zemlji" zamišljaju na sličan način, kao malu kamenu kuću skrivenu u borovima negdje na obali, arhitektonski obnovljenu i uređenu u skladu s tradicijom i životnim standardima današnjeg vremena. Upravo takve male ubave kamene kućice zadnjih su godina pravi hit na tržištu nekretnina širom Dalmacije.

Traže ih i strani i domaći ljudi, ponajprije za svoje osobne potrebe, a zadnjih godina, zahvaljujući niskotarifnim avionskim linijama i novim putničkim trendovima, kupuju se uglavnom za turističku namjenu. No kako u Dalmaciji zbog različitih prirodnih i povijesnih okolnosti nema svuda podjednako kamenih kuća, tako i ponuda na tržištu oscilira ovisno o tome tražite li svoj "komadičak raja" u južnoj, srednjoj ili sjevernoj Dalmaciji, upozorava nas Alen Škara iz zadarske agencije Dalmatis.
– Za razliku od Šibenika, Trogira, Splita ili Omiša, kamena gradnja u prošlosti na zadarskom području bila je razmjerno rijetka. Općenito je nema puno, a tamo gdje ih je i bilo, primjerice na otocima poput Silbe i Ugljana, odnosno Novigrada, malo ih je ostalo sačuvano. Ono malo što ih je i bilo na tržištu "otišlo je" u prvom velikom valu prodaje nekretnina na našoj obali prije nekoliko godina – kaže Škara. Pritom napominje da se većina sačuvanih kamenih kuća na zadarskom području, otocima Ugljanu, Pašmanu, Molatu i Dugom otoku, nalazi na najatraktivnijim dijelovima obale, ali su potpuno izvan upotrebe, zapuštene ili devastirane, jer nemaju čisto vlasništvo.

Nisu sve na tržištu

– Nisu na tržištu, na najboljim su lokacijama u mjestima i propadaju jer su vlasnici iseljenici, negdje u Americi ili Australiji. Takvih kuća ima relativno dosta, lijepe su i raskošne, ali za tržište, nažalost, potpuno mrtve – govori nam Škara, koji u agencijskom portfelju nudi 15-ak kamenih kućica na potezu od Betine do Novalje, na otocima Olibu, Silbi, Premudi, Škardi, Ugljanu, Rivanju... Izgrađene su uglavnom početkom ili tijekom 20. stoljeća i nalaze se na otocima zadarskog arhipelaga. U prosjeku imaju 30 do 90 četvornih metara stambene površine, a iako su mahom u derutnom stanju, cijena im se, ovisno o položaju, kreće od 1000 do 2000 eura po kvadratu. Konkretno, za kamenu kućicu na otočiću Vrgadi, podignutoj točno iznad mora, s dva poda ukupne površine 56 kvadrata, vlasnik traži 55 tisuća eura. Puno? Sve do jučer za nju je tražio 85.000 eura! Ili, kamena kuća od 90 kvadrata na novigradskoj rivi, u prvom redu do mora, za 160 tisuća eura.

– Interes kupaca je odličan, ali u zadnje dvije godine, zbog gospodarske krize, osjeti se pad i u tom segmentu prodaje. Osim toga, veća je potražnja za kamenim kućama na kopnu nego na otoku, pogotovo kad se kupuje za turističku namjenu. Za to opet postoji više razloga. Naime, sezona na otocima traje mjesec dana kraće nego na kopnu, otoci su slabije prometno povezani od kopna, a nedostaje im i raznolikost sadržaja. Otočanima na ruku ne idu ni sve češći zahtjevi modernih turista koji, baš poput pravih nomada, žele u malo dana obići više različitih mjesta. Kad odluka o kupnji konačno padne, na scenu stupaju radovi koji su (opet) na otocima skuplji nego na kopnu. Unatoč svemu tome – kaže Škara – interes kupaca je odličan, a novi se vlasnici pokazuju kao pravi ljubitelji starina, koji s velikom pažnjom pristupaju obnovi svakog detalja.

– Kupci iznimno cijene stare kamene kuće, pogotovo stranci. Zanimaju se za svaki element tradicije i baštine. Obvezno se savjetuju s konzervatorima i angažiraju ozbiljne arhitekte koji brinu o svakom detalju obnove. Vlasnicima je vrlo važno sačuvati autohtonost kuće ili mjesta, ali i dobiti moderan prostor za svoje potrebe, što se vidi iz brojnih primjera izvrsno obnovljenih i uređenih kamenih kuća na našoj obali, od Dubrovnika do Istre – kaže Alen Škara, uz napomenu da kamene kućice do 50 kvadrata koje se koriste u turizmu ne trebaju izradu energetskog certifikata sve do 2016. godine.

Piše :Pivica Nevešćanin

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved