Inspekcija
7.2.2014. 9:44:40h
Tko od 1. siječnja provodi inspekcijski nadzor u turizmu?
Vlada RH na današnjoj je sjednici usvojila prijedlog izmjena i dopuna tri zakona u nadležnosti Ministarstva turizma: Zakona o boravišnoj pristojbi, Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, s ciljem usuglašavanja s novom regulativom koja se odnosi na inspekcijski nadzor.
lostajy / flickr.com

Vlada RH na današnjoj je sjednici usvojila prijedlog izmjena i dopuna tri zakona u nadležnosti Ministarstva turizma: Zakona o boravišnoj pristojbi, Zakona o pružanju usluga u turizmu i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, s ciljem usuglašavanja s novom regulativom koja se odnosi na inspekcijski nadzor.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave propisano je da od 1. siječnja 2014. prestaje s radom Državni inspektorat te su izvršene izmjene djelokruga, između ostalog, Ministarstva turizma i Ministarstva financija.

Tako je navedenim Zakonom propisano da Ministarstvo financija obavlja, između ostalog, nadzor nad prihodima boravišne pristojbe.

Ovim izmjenama Zakona inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o boravišnoj pristojbi provodi nadležna inspekcija Ministarstva financija, umjesto gospodarskih inspektora Državnog inspektorata.

Inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te Zakona o pružanju usluga u turizmu provodit će turistički inspektori Ministarstva turizma umjesto gospodarskih inspektora Državnog inspektorata, a rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, odnosno pružanja ugostiteljskih usluga te rješenja za pružanje usluga u turizmu dostavljaju mjesno nadležnoj službi turističke inspekcije Ministarstva turizma.

Osim toga, mijenjaju se i odredbe vezane za područje poslova zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti, s obzirom da spomenuti poslovi sada spadaju u nadležnost Ministarstva financija.

Osim ovih izmjena, izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu olakšava se poslovanje charter kompanijama u pogledu pružanja usluga iznajmljivanja plovila i smještaja gostiju na plovilima, odnosno ako se spomenute usluge pružaju sukladno posebnom propisu iz nadležnosti ministarstva nadležnog za pomorstvo koji uređuje uvjete za obavljanje tih usluga, ne mora se više ishoditi rješenje za pružanje tih usluga sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu.

Također, briše se jedan od uvjeta za obavljanje poslove voditelja poslovnice turističke agencije, i to uvjeta da ima dvije godine radnog staža na odgovarajućim poslovima u turističkoj agenciji ili drugim odgovarajućim poslovima u turizmu, jer je navedeno ocijenjeno ograničavajućim prvenstveno za mogućnost samozapošljavanja.

Osim toga, izmjenama i dopunama ovog zakona od sada propisuje se da iznimno turistička agencija koja neposredno pruža usluge putniku putem interneta, te usluge može pružati i u prostoru stambene namjene, jer je isto ocijenjeno ograničavajućim prvenstveno kod samozapošljavanja, a ujedno se omogućava razvoj novih vrsta turističkih usluga i proizvoda prema zahtjevima i interesima turista.

Kako stoji u priopćenju iz Ministarstva turizma, ove godine u pripremi su i cjelovite izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu koji će biti stavljeni na javno savjetovanje prije upućivanja u Vladinu proceduru.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved