Dubrovnik, Split
Praktična nastava
9.2.2014. 8:36:16h
Centri izvrsnosti za 21. stoljeće: Dalmacija dobiva škole s hotelima i wellnessima
Prve turističke škole za 21. stoljeće kao centri vrhunskih kompetencija, u kojima će učenici turističkih i ugostiteljskih zanimanja u školskom kompleksu imati, uz učionice, i hotel, restoran, kafeteriju, slastičarnicu, turističku agenciju, suvremenu kuhinju, wellness, dvoranu za sastanke i drugo potrebno za praktičnu nastavu koja će ih pripremiti za rad, trebale bi već za koju godinu zaživjeti u Splitu i Dubrovniku.
emilio labrador / flickr.com

Prve turističke škole za 21. stoljeće kao centri vrhunskih kompetencija, u kojima će učenici turističkih i ugostiteljskih zanimanja u školskom kompleksu imati, uz učionice, i hotel, restoran, kafeteriju, slastičarnicu, turističku agenciju, suvremenu kuhinju, wellness, dvoranu za sastanke i drugo potrebno za praktičnu nastavu koja će ih pripremiti za rad, trebale bi već za koju godinu zaživjeti u Splitu i Dubrovniku.

Baš onako kako već godinama praktičnu nastavu za turistička zanimanja organiziraju u vrhunskim školama u Austriji, Poljskoj ili Švicarskoj, Hrvatska bi do 2020. godine trebala dobiti sedam takvih centara izvrsnosti kao rasadnike stručnih kadrova za turizam, u kojima će se za rad obučavati i pripremati učenici za recepcionare, kuhare, konobare, slastičare, barmene… I to u stvarnom hotelu, restoranu, baru sa stvarnim gostima, jer su to objekti otvorenog tipa.

Te buduće jezgre stručnih i za tržište pripremljenih kadrova trebale bi, prema planu Instituta za turizam i Ministarstva turizma, a uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, sredstva za svoje oblikovanje i rad dobiti iz strukturnih fondova EU-a 2014.-2020. godine. Tako se projektu dalmatinskih centara izvrsnosti u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku i Zadru smiješi 33,5 milijuna eura iz EU fondova, za koje su tehničku pomoć od Ministarstva regionalnog razvitka već dobili.

– Još prije nekoliko godina iznijeli smo tu ideju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj imamo čak 15 strukovnih škola za ugostiteljska i turistička zanimanja, od ukupno 24 takve škole koliko ih je u cijeloj Dalmaciji. Unatoč tako velikom broju škola, izlazne kompetencije učenika nisu na razini kakvu gospodarstvo traži i zato smo krenuli s projektom centra izvrsnosti za ta zanimanja koji bi bio u Splitu.

Javili smo se RERA-i koja nas je kandidirala Ministarstvu regionalnog razvitka, gdje smo se među 800 projekata našli na 10. mjestu po važnosti. Ujedno smo se javili i na natječaj Ministarstva turizma za velike projekte u obrazovanju i dobili smo već 400 tisuća kuna za izradu studije predizvodljivosti, nakon čega bi uslijedila studija i glavni projekt – kazuje nam prof. Ivo Bilić, ravnatelj splitske Turističko-ugostiteljske škole.

A projekt bi konkretno u Splitu značio da se na lokaciji sadašnje turističko-ugostiteljske škole izgradi još jedan kat na školskoj zgradi, a uz nju mali hotel s četiri zvjezdice koji bi bio radionica za praktičnu nastavu učenika, ali bi primao stvarne goste.

Tu bi bio i restoran, kafić, bar, slastičarnica i turistička agencija otvorenog tipa, ali u svima njima bi goste, kroz svoju praktičnu nastavu, usluživali isključivo učenici splitskog centra izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

– Cilj projekta je stvoriti vrhunski centar iz kojega bi znanje crpile sve strukovne škole u županiji. U suvremeno opremljenim predavaonicama, multimedijskom tehnologijom i videokonferencijskom opremom bi učenik turističke škole s Visa ili Brača mogao imati jednake uvjete praćenja nastave, te mogućnost da svoju praksu obavlja ovdje. Sve to odlično već rade Poljaci kod kojih smo se educirali o mogućnostima korištenja EU fondova – pojašnjava prof. Bilić.

Dubrovačka Turistička i ugostiteljska škola koja se nalazi u centru grada ne može se širiti na toj lokaciji, pa je za gradnju budućeg centra izvrsnosti određena nova lokacija koja je uvrštena u GUP.

– Realno bi bilo očekivati da Dubrovnik dobije centar izvrsnosti školovanja za te struke u sljedećih pet godina. Procjenjujemo da će samo za obrazovnu instituciju trebati oko 20 milijuna eura sredstava iz EU fondova – kaže Antun Perušina, ravnatelj dubrovačke škole.

Piše: Ružica Mikačić

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved