Vaučeri
9.2.2014. 8:50:12h
Ugostitelji: Radnike želimo plaćati vaučerima za povremene poslove
Hrvatska interesna udruga ugostitelja (HIUU) uputit će Vladi, točnije Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, peticiju za donošenje Zakona o povremenim poslovima koji je, podsjetimo, koncem prošle godine povučen iz zakonodavne procedure zbog negodovanja sindikata.
brownpau / flickr.com

Hrvatska interesna udruga ugostitelja (HIUU) uputit će Vladi, točnije Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, peticiju za donošenje Zakona o povremenim poslovima koji je, podsjetimo, koncem prošle godine povučen iz zakonodavne procedure zbog negodovanja sindikata.

Najspornija u cijeloj priči bila je zakonska odredba o vrijednosnim papirima, takozvanim vaučerima, preko kojih su se trebali plaćati radnici za obavljanje jednostavnih i povremenih poslova – konobarenja, čuvanja djece, čišćenja... Sindikalci su se tomu usprotivili tvrdeći da bi se na taj način omogućilo iskorištavanje radnika i rušila cijena rada, a da se pritom ne bi riješio problem rada na crno. S druge strane, vlasnici ugostiteljskih objekata okupljeni jučer na izvanrednoj skupštini HIUU-a, tvrde kako je upravo mogućnost angažiranja ljudi preko vaučera iznimno bitna za ugostiteljstvo i turizam.

Država bi imala koristi
– Ugostitelji moraju imati mogućnost zaposliti djelatnika na jednu noć ili dva dana u mjesecu, odnosno prema potrebi. Nešto slično napravljeno je u poljoprivredi i ribarstvu. To je ujedno i najefektniji način eliminiranja rada na crno i sive ekonomije. Umjesto da se radnika koji je angažiran, primjera radi, kao konobar na vjenčanju, plati na crno, poslodavac kupi vaučer u čiju je cijenu obračunat neto dohodak, ali i svi porezi, prirezi i doprinosi. Od Zakona o povremenim poslovima država bi imala veće koristi nego mi – kaže Tonči Glavina, dopredsjednik Hrvatske interesne udruge ugostitelja.

Ugostitelji potpisuju peticiju / Jakov Prkić/Cropix Dosad je peticiju potpisalo više od 200 ugostitelja, uglavnom sa splitskog područja i ponešto iz Dubrovačko-neretvanske županije, a Vladi će je – najavljeno je jučer – poslati kad svih 520 članova HIUU-a na nju stavi svoj potpis. Glavina dodaje kako će peticija biti dostavljena na potpisivanje i drugim strukovnim udrugama, ponajprije onima u vezi s turizmom, koje su zainteresirane za donošenje spomenutog zakona, te će sve prerasti u jednu nacionalnu inicijativu.
Na više poslova

– Primjera radi, agenciji koja treba angažirati turističkog vodiča na jedan do dva dana, jednostavnije je to napraviti preko vaučera nego preko ugovora o radu. Svi mi imamo bazu od nekoliko stalno zaposlenih, ali u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti nema kontinuiteta; mjesec dana radiš, pa 15 dana ništa... Osim toga, za nekakve izvanredne događaje – bilo da je riječ o pirevima, pričestima, krizmama ili kongresnim skupovima – trebaš angažirati dodatnu radnu snagu, a mi od zakonodavca tražimo samo da nam osigura model koji bi zadovoljio i poslodavca i djelatnika – kaže Miro Bogdanović, predsjednik HIUU-a, koji smatra i kako se vaučerima ljudima omogućava da istodobno rade i dva do tri posla ili da dodatno zarade koju kunu vikendom.

Članove HIUU-a ne zadovoljava ni način na koji bi radnike tražili preko agencija za iznajmljivanje radne snage. Ugostitelji bi tim putem, izjavio je Tonči Glavina, teško nalazili kvalitetne konobare ili kuhare koji bi bili upoznati s razinom usluge objekta u koji dolaze raditi. Na pitanje kako komentira izjave sindikalnih čelnika prema kojima bi vaučeri pridonijeli desetkovanju zaposlenih i rušenju cijene rada, Glavina odgovara:
– To su vrlo površne i obmanjujuće izjave. Ne možete vi preko vaučera za povremeni posao zaposliti nekoga na 40 sati tjedno...

Piše: Linda Perić

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved