Prinos
15.2.2014. 8:05:51h
Turisti EU Hrvatskoj donijeli 3,5 milijardi eura
Hrvati u prosjeku putuju sa stotinjak eura manje nego građani EU
David Bailey MBE / flickr.com

Svaki drugi (EU)ropljanin obavezno jednom godišnje negdje otputuje. Među našim građanima to uspije tek svakom trećem i, pri tome, rijetko prelazi granicu. S kraćim putovanjima, koja uključuju jedno do najviše tri noćenja, Hrvati stoje nešto bolje, a kad na put kreću s putovnicom najčešći su cilj Italija, Slovenija, Austrija ili Njemačka. Velika većina putuje automobilom i rado odsjeda kod prijatelja i rođaka.

Omiljena obitelj
Kad se radi o putovanjima unutar zemlje, besplatan smještaj rješenje je za čak dvije trećine naših građana. Nešto više od 40 posto koristi blagodati činjenice da u destinaciji imaju familiju ili prijatelje, a njih 18 posto i vlastitu kuću za odmor.

Najskuplji oblik smještaja, hotel, na odmoru bira samo 20 posto Hrvata. Kako god bilo, naši su građani, prema izvještaju ureda za statistiku Europske unije, u promatranoj 2012. godini uspjeli otići na nešto više od sedam milijuna putovanja i izvan svoga doma ostvariti nekoliko desetaka milijuna noćenja. U lisnici je, pri tome, svaki imao stotinjak eura manje od EU-prosjeka.

Dok su Hrvati na putovanju rastezali svoja prosječna 193 eura, Europljani su u prosjeku imali po 328 eura. Dakako, za odlaske u inozemstvo budžet naših građana rastao je za 2,4 puta, a prosječni godišnji izdaci za putovanja domaćih turista Hrvatsku sa 738 eura svrstavaju u zlatnu sredinu među zemljama EU i neposredno ispred susjedne Slovenije.

Iako su u apsolutnim brojkama “jeftinija” putovanja unutar zemlje neusporedivo brojnija od inozemnih, turistički su izdaci podjednako raspodijeljeni. Prema Eurostatu, Hrvati su na putovanja u 2012. potrošili 1,4 milijarde eura, od čega su putovanja izvan granica naše zemlje pojela čak 50,1 posto te svote. Istodobno, u Hrvatskoj su samo državljani EU, realizirajući 7,2 milijuna dolazaka u hrvatska odredišta, potrošili oko 3,5 milijardi turističkih eura. Većinu od toga tijekom srpnja i kolovoza, kada hrvatski turizam ostvari čak 58 posto svih noćenja (EU u prosjeku 33 posto), i na obali gdje je čak 95 posto svih kapaciteta.

Ispred Slovenaca
U konačnici, konstatira se u izvještaju, Hrvatska što se turizma i putovanja tiče nije loše prošla. Promatrane 2012. godine, kad je naša zemlja od turizma uknjižila 6,8 milijardi eura prihoda, po istoj je, turističkoj stavci “rashodovala” otprilike devet puta manje novca. Hrvatska je u toj godini teoretski ostala bez sedamstotinjak milijuna eura, “izgubljenih” na putovanjima izvan granica, pa Eurostat zaključuje da hrvatski turizam ima vrlo pozitivan učinak na platnu bilancu zemlje.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved