Mještani Marušića
15.1.2015. 9:06:07h
Talijan nam krade najljepšu uvalu na Jadranu, a vi šutite!
Talijan s ruskom adresom prije nekoliko godina kupio je, naime, komad zemlje u jednoj od najljepših jadranskih uvala i na njemu naumio izgraditi svoje malo ljetno carstvo.
Andrey / flickr.com

O mukotrpnoj borbi mještana Marušića za stari put do mora koji im je uzurpirao talijanski milijunaš Giuseppe Sparta “Slobodna" je već nekoliko puta izvještavala. Talijan s ruskom adresom prije nekoliko godina kupio je, naime, komad zemlje u jednoj od najljepših jadranskih uvala i na njemu naumio izgraditi svoje malo ljetno carstvo.

I nitko se ne bi bunio da Sparta zajedno s povećom parcelom nije dobio i stoljetni put kojim su se stari Marušićani koristili kako bi došli do, tada životno važnog, izvora pitke vode. Stotinama godinama težaci su se koristili putom, a u novije vrijeme on je za mjesto okrenuto turizmu bio posebno značajan jer je koračanje njime bio jedini put do malene ali veoma popularne plaže u uvali Borak.

Ni puta ni stepenica

Talijan Sparta put je, naravno, proglasio svojim i na njega postavio barikade, a Marušićani su se tada upustili u kompliciranu pravnu bitku za pravo da put ostane javno dobro. Sparta je čak, i o tome je “Slobodna” izvještavala, za više od milijun kuna mještanima izgradio stepenice samo da ne prolaze njegovom parcelom. Nekima su grandiozne skaline bile zadovoljavajuća alternativa, ali i tu se pojavio novi problem. Pokazalo se, naime, da su izgrađene u negrađevinskoj zoni i prema rješenju Ministarstva graditeljstva ne smiju se koristiti.

Marušićani su tako krajem studenog ostali i bez starog puta i bez novih stepenica te je plaža u uvali Borak, jedna od najljepših na Jadranu, praktički postala privatno vlasništvo. Službeno, ona to nije, ali pristupiti joj danas može samo Talijan Sparta.

- Mi već godinama živimo u birokratskom paklu. Ovo što se ovdje događa čisti je kriminal, bezakonje. Nevjerojatno je što se sve ljudima dopušta samo jer imaju para! Sve što je Sparta izgradio nalazi se izvan građevinske zone.

Gradio je na pomorskom dobru, u šumi, na parcelama koje su u vlasništvu države, ogradio je plažu, posjekao tko zna koliko borova i uništio našu staru solanu, a nikoga nije briga! Poslali smo na desetke dopisa i upozorenja raznim ministarstvima, a znate koliko smo odgovora dobili? Nula! Ministrica Mrak-Taritaš koristi se svakom prilikom da naglasi kako će stati nakraj bespravnoj gradnji, a onda naše dopise uporno ignorira.

Ne mogu do plaže i brodica

Ministrice, pred očima ti kradu najljepšu uvalu na Jadranu, a ti šutiš! - ogorčen je predsjednik Mjesnog odbora Marušići Zvonimir Marušić dok nam pokazuje najnovije rješenje Ministarstva graditeljstva u kojem se tvrtki u vlasništvu Giuseppea Sparte nalaže rušenje svih bespravno sagrađenih objekata.

- Rješenje je izdano 17. studenog i u njemu jasno piše da investitor ima rok od osam dana da ukloni bespravne objekte. Danas je već siječanj, objekti ne da nisu uklonjeni nego su u međuvremenu izgrađeni novi! A Ministarstvo šuti, iako bi, prema rješenju koje su sami izdali, nakon isteka roka oni morali ukloniti objekte i investitoru isporučiti račun - zaključuje Marušić.

Vlasnici kuća u uvali Borak sada su u pomalo očajnoj situaciji. Prve rezervacije za smještaj počinju se zaprimati, a nitko nije siguran hoće li se njihovi gosti ovog ljeta imati gdje okupati. Posebno su zabrinuti članovi lokalnog sportsko-ribolovnog društva koji više ne mogu pristupiti svojim brodovima:

- U uvali se nalazi privezište u kojem mnogi od nas drže brodove. Budući da do plaže ne možemo starim putem, a po novome ne bismo smjeli ni novim stepenicama, ne znam što nam je uraditi? Evo, nekidan je bila velika nevera. Ako ne mogu do plaže, može mi i odnit brod, kako ću ja znat? A da ne govorin da do brodova ne možemo donijeti nikakav materijal ili opremu koja nam je potrebna za održavanje aktivnosti društva - kaže nam Mladen Marušić, predsjednik ŠRD “Borak“, dok, a to je možda i najbolji komentar ove situacije, nemoćno sliježe ramenima.

Piše: Marin Katušić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved