Novigrad
Nova marina
17.1.2015. 12:39:02h
Na Antenalu umjesto kamenoloma marina s 350 vezova
Najvažniji događaj koji je protekle godine obilježio Novigrad je nagrada Turistički cvijet, kojeg su mu dodijelile Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, kaže novigradski gradonačelnik Anteo Milos.
dialmformetcalfe / flickr.com

Najvažniji događaj koji je protekle godine obilježio Novigrad je nagrada Turistički cvijet, kojeg su mu dodijelile Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, kaže novigradski gradonačelnik Anteo Milos. Ovu prestižnu nagradu Novigrad je dobio kao najbolja turistička destinacije u kategoriji srednjih destinacija, u završnom dijelu izborivši više bodova od Opatije i Splita. To je po prvi put da je Novigrad dobio ovu nagradu koja, kako kaže Milos, pripada zapravo svim Novigrađanima, ali i svim poslovnim subjektima koji izravno ili posredno participiraju u ovdašnjem turizmu.

- Veliko je zadovoljstvo i čast biti u izravnoj konkurenciji s Opatijom i Splitom, a zadovoljstvo je tim veće ako se uzme u obzir da se bodovanje održalo bez znanja Novigrađana i gradske uprave, a to govori da je Novigrad napravio velike pomake u razvoju grada kao prepoznatljive turističke destinacije, dodaje Milos.

Razvoj sportskog turizma

Grad Novigrad je tomu doprinio ponajprije investicijama u javnu infrastrukturu, kao što su plaže, parkovi i prometnice, ali i wi-fi mrežu. Tako je bežična mreža postavljena po svim većim novigradskim plažama, trgovima i parkovima. Uz to, grad ima dobru suradnju s Turističkom zajednicom i tvrtkom Laguna Novigrad, te sportskim kubovima s kojima partnerski razvija sportski turizam.

- Mi uređujemo infrastrukturu, a oni dovode ekipe. Ove godine se tijekom zime na pripremama očekuje više od sto ekipa. Lani je na pripremama u Novigradu bilo 120 ekipa iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a na ljeto ponovo očekujemo dolazaka akademije Manchester Citya. To govorio o kvalitetnoj suradnja svih segmenta u turizmu Novigrada, naglašava Milos.

Koncem protekle godine započela su za Novigrad dva velika infrastrukturna projekta. To su povezivanje naselja Bužinija na sustav odvodnje otpadnih voda što je, kaže Milos, zadnji dio kanalizacijske mreže na području Grada, nakon čega će 98 posto domaćinstava biti povezano na sustav javne odvodnje. Drugi veliki infrastrukturni projekt je poboljšanje postojećeg sustava za obradu otpadnih voda, zapravo pročistača.

Obnova kino-dvorane

Ovaj je sustav napravljen pred dvije godine, a sada Grad Novigrad s Hrvatskim vodama dovršava projektiranje poboljšanog sustava iz kojeg će istjecati voda najviše treće kategorije čistoće. Pročistač se nalazi na prostoru Kastanije, a na njega je povezuje cijelo područje Grada Novigrada i dio Općine Brtonigla.

Ovu je godinu Novigrad dočekao s brojnim projektima koje će kandidirati na različite izvore financiranja. Kao najznačajnijeg među njima Milos izdvaja projekt rekonstrukcije državne ceste D-75. Novigrad je vlastitim, a dijelom i sredstvima Lagune Novigrad, izradio projektnu dokumentaciju za rekonstrukcije te četiri kilometra duge dionice od Dajle do praktično centra Novigrada. Sada Grad od Hrvatskih cesta očekuje da realiziraju svoj dio.

Dovršena je i projektna dokumentacija za novi multimedijalni centar, zapravo za obnovu stare kino-dvorane. Radi se o prenamjeni prostora, pri čemu se nastoje sačuvati neke posebnosti dvorane, ali i prilagoditi je novim tehnologijama i potrebama. Poglavito udrugama u kulturi koje djeluju u Novigradu, te potrebama ovdašnje mladeži.

Ovaj je projekt vezan i uz turizam jer će se tijekom godine u ovom prostoru održavati kongresi i slična događanja. Projekt ima građevinsku dozvolu i već je bio kandidiran na EU fondove, ali na prvom natječaju nije prošao. Izrađeni su i projekti za veći broj plaža na području Rivarele, Karpinjana i Pinete.

Marina pred koncesijom

Za novigradski turizam posebno je važan projekt Antenal, zapravo privođenje novoj namjeni starog kamenoloma u Antenalu na ušću Mirne. Sukladno županijskom Prostornom planu za to je područje izrađen Urbanistički plan po kojem će se na mjestu starog kamenoloma graditi marina s 350 vezova i objekti s oko 350 ležaja. Novigrad je izradio Urbanistički plan uređenja, a budući da se radi o državnom zemljištu, sada je na redu država da koncesijom pronađe investitora, kaže Milos i dodaje kako je sadašnji koncesionar kamenoloma, Antenal d.o.o. u vlasništvu talijanskih investitora zainteresiran za koncesiju.

Lani je izrađena i dokumentacija za proširenje radne zone Vidal u kojoj je Grad od države dobilo 3,5 hektara. Za tjedan dana očekuje se raspisivanje javnog natječaja za prodaju zemljišta u radnoj zoni, u kojoj je za 12 tisuća metara četvornih zainteresirana jedna talijanska tvrtka koja ovdje planira gradnju tvornice za proizvodnju dijelova skijaške opreme. Uz to, izrađeni su Urbanistički planovi uređenja turističkih područja Tere istok i Tere zapad kojima će se omogućiti nove investicije u turizmu.

Piše: Mirjan Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved