Župani zabrinuti
30.1.2015. 6:20:51h
Platforme će ugroziti vizuru krajobraza i utjecati na privlačenje turista
Hrvatska zajednica županija uputila je žuran poziv za organiziranjem savjetovanja sa zainteresiranom i stručnom javnosti u najmanje dvije jadranske županije
L.C. Nøttaasen / flickr.com

Hrvatski župani danas su na 34.sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija izrazili zabrinutost zbog najavljenih istraživanja te mogućnosti eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, priopćila je Hrvatska zajednica županija.



Odlukom Vlade od 2. siječnja 2015. godine dodijeljeno je 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu bez konzultacija i suglasnosti na granice predloženog istražnog područja od strane jedinica lokalne i regionalne samouprave.

- Jadranske županije uočavaju u samoj Strateškoj studiji nekoliko problematičnih područja. To se prvenstveno odnosi na utvrđenu udaljenost granice istražnih područja od 10 km od obale te 6 km od vanjske linije otoka čime se uopće ne vodi briga o nacionalnom prirodnom blagu – kao što je to Nacionalni park Kornati. Negativne posljedice očekuju se i u ribarstvu. Fizička prisutnost platforme, kao i buka i svjetlost vezane uz aktivnosti bušenja, utjecat će na populaciju ribljih vrsta u blizini te posredno i na ribarstvo kao gospodarsku granu. Platforme će ugroziti i vizuru krajobraza te direktno utjecati na privlačenje turista posebno kad govorimo o nautičkom turizmu - upozorio je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Župan dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić istaknuo je važnost studije utjecaja na okoliš ali i nekooperativnost ministra Ivana Vrdoljaka.

- Mi ne možemo donijeti plan bez studije utjecaja na okoliš pa mi nije jasno da je to moguće u slučaju Vlade. Mislim da je to neozbiljno prema partnerima kojima smo već dali koncesiju. Što se tiče studije ja sam se ponudio ministru Vrdoljaku da budemo domaćini za širu raspravu i savjetovanje. Ministar nije prihvatio inicijativu. Postoji velika dilema oko toga hoćemo li traženjem nafte i plina naškoditi nečemu drugome. Dakle, ako nam se dogodi neki ozbiljan incident u potpunosti će nam propasti turizam - rekao je Dobroslavić.

Sjednici je prisustvovala i Barbara Dorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike, koja je na početku istaknula da se projekt u javnosti predstavlja kao nešto što se prvi put radi, što nije točno.

- Mi smo do travnja imali čak pet istražnih područja i moglo se bušiti na svim otocima i velikom dijelu kopna. Istražni prostor nije bušotina niti platforma, dakle on ima svoje limite i ograničenja. Postoje arheološka istražna područja, dalekovodi i morski putevi koji se ne smiju pomicati niti oštetiti. Istražno bušenje traje od 60 do 120 dana. Prije bilo koje radnje prema praksi EU istraživač mora analizirati sve rizike od seizmike do klimatskih rizika. Sustav nadzora i kontrole je na neusporedivo većoj razini nego prije godinu dana - rekla je ravnateljica Dorić. Također je izrazila spremnost da posjeti jadranske županije i ondje direktno odgovori na sva pitanja i nejasnoće.

Strateška studija utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i nacrt Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu stavljena je na javni uvid i javnu raspravu koja traje do 16. veljače 2015. godine te ju provodi Ministarstvo gospodarstva.

Prijedlog su podržali svi članovi Izvršnog odbora pa je Hrvatska zajednica županija uputila žuran poziv Agenciji za ugljikovodike kojim molim da se što prije u najmanje dvije jadranske županije organiziraju savjetovanja sa zainteresiranom i stručnom javnosti.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved