Opatija
Odluka najvećih dioničara
4.2.2015. 6:11:45h
Prodaje se hotelsko carstvo Liburnia Riviera Hotela
Darko Ostoja i Ksenija Juhn Bojađijev zajedno imaju oko 40 posto dionica SN Holdinga, žele podijeliti imovinu i krenuti svatko svojim poslovnim putem, a odluka o prodaji najvećeg hotelskog lanca na Kvarneru donesena je, jer je ocijenjeno da razdvajanje poznate turističke kompanije ne bi bilo isplativo
jonespointfilm / flickr.com

Iako su i dosad svi potezi Uprave Liburnia Riviera Hotela »mirisali« na prodaju najvećeg hotelskog lanca na Kvarneru, čini se kako bi sama prodaja mogla uskoro biti i oglašena. Otpuštanje radnika, mobbing, najava velikih investicija, a u konačnici tek minorna ulaganja u već dotrajale liburnijske hotele, obnova tek nekoliko lovranskih vila za koju je zatražena izmjena u prostorno-planskoj dokumentaciji kako bi se hoteli pretvorili u turističke apartmane – niz je događaja kojima je u posljednje vrijeme obilježeno poslovanje LRH-a. Prema napisima u medijima, nakon nedavno održane skupštine dioničara SN Holdinga, odluka o prodaji posljedica je dogovora najvećih dioničara, Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojađijev, o podjeli imovine. Navodi se kako će nakon što ovaj dvojac podijeli tu imovinu krenuti vlastitim poslovnim putem, a za LRH će pokušati naći kupca jer podjela te turističke kompanije poslovno nije isplativa.

Podjela »keša«

Ostoja i Juhn Bojađijev zajedno drže oko 40 posto dionica SN Holdinga, posljednjih godina su u ozbiljnom sukobu koji je jedno vrijeme prijetio i raspadom tvrtke, no sluteći prema posljednjim napisima, uspjeli su pronaći rješenje situacije i SN Holding, odlukom diončara, praktički razdijeliti u dva dijela, odnosno dvije tvrtke (Lux ulaganja i Pectinatus), od kojih će jedna biti u vlasništvu Ostoje, a druga Juhn Bojađijev. Već prije četiri godine govorilo se da će ići »svatko svojim putem«, a prema nekim informacijama, već tada je bilo govora da će Liburniju podijeliti, ali na način da se podijele dionice, s time da bi Ostoji ostao veći dio od 51 posto zajedničkog udjela, a Juhn Bojađijev bi ostala s manjinskim paketom. Čini se da taj scenarij nije bio zadovoljavajući za investitoricu koja je pred sudom zatražila zabranu raspolaganja dionicama. Sada se očito problem planira riješiti prodajom Liburnije i podjelom »keša« umjesto dionica.  

   Problemi unutar ove najveće opatijske hotelske kuće, u čijoj Upravi »nemaju komentara« na pitanja vezana uz prodaju, posljednjih godina bitno su se odrazili i na turistički image Opatije. Stoga je bilo kakav pomak s mrtve točke u opatijskoj javnosti dočekan pozitivno. No, što će to značiti za Opatiju i jedinice lokalne samouprave iz Liburnije koji u vlasništvu imaju 25 plus jednu dionicu ove hotelske tvrtke, upitali smo gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića s obzirom na to da je moguće da će se već ovog ožujka pozvati konzultante koji će potražiti kupca za najvrjedniju imovinu SN Holdinga.

Cijena dionica raste

– Vezano uz najave o namjeravanoj prodaji dionica LRH, za koje je Grad Opatija doznao putem medija, možemo komentirati da se pozicija jedinica lokalnih samouprava koje posjeduju 25 posto plus 1 dionicu ne mijenja, ako dođe do promjene većinskog vlasnika. U dobroj vjeri, očekujemo da će svaka promjena biti na bolje. Ukoliko dođe do prodaje LRH-a, nama je važno da vlasnik ulaže u podizanje kvalitete destinacije – stoji u odgovoru opatijskoga gradonačelnika.  

Sindikat pozdravlja promjenu vlasništva
Da bi se s eventualnom promjenom vlasništva trebala nabolje pomaknuti politika ljudskih resursa, smatraju, pak, u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD). Naime, već godinama po pitanju zaposlenika, iz LRH u javnost dolaze samo informacije o otpuštanjima, nepovoljnim ugovorima i mobingu. Kao i to da je tvrtki prvi cilj profit i reduciranje broja ljudi, uz bok čemu ide i činjenica da se hoteli redovito zatvaraju zimi kako bi se minimizirali troškovi. Što se tiče zaposlenika, Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam SIKD-a, kazala je kako pozdravlja promjenu vlasništva.
   – Mi u Sindikatu o eventualnoj prodaji za sada znamo samo ono što donose mediji. Međutim, ako je takva odluka o prodaji donijeta, mi je svakako pozdravljamo. Naime, ne vjerujem da se može naći bilo koji vlasnik koji će biti gori od sadašnjeg. To što se radi s ljudima je strašno. Sada zaposlenicima daju na potpis takve ugovore koji poslodavcu omogućavaju da na »bianco« mogu dati sporazumni otkaz, što znači da ne moraju isplatiti nikakvu otpremninu, niti da će radnik moći ostvarivati prava sa Zavoda za zapošljavanje, ukazala je Cvitić.

   Liburnia Riviera Hoteli su procijenjeni na više od 140 milijuna eura. SN Holdingu pripada 61,85 posto, a kontrolni paket (25 posto plus 1 dionica) imaju Grad Opatija te općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji. LRH objedinjuje 15 hotela, autokamp i nekoliko vila na području Opatijske rivijere, hotele Cavtat u Cavtatu, a nedavno su kupljena i četiri hotela u Portorožu. Ovo pravo malo turističko carstvo vrlo vjerojatno neće toliko brzo pronaći kupca, no valja vjerovati da će u međuvremenu ova tvrtka i dalje uspješno poslovati i bilježiti dobit kao i proteklih godina. Zbog ovakvog raspleta situacije očekuje se da bi vrijednost dionica LRH-a i nadalje mogla rasti što je dobra vijest za male dioničare i četiri jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije, a što bi im, odluče li se na prodaju, prema sadašnjim vrijednostima moglo donijeti oko 300 milijuna kuna.

   Dražen Nikolić, predsjednik Udruge malih dioničara LRH-a, ukazao je kako je cijena dionice jučer skočila na oko 4.200 kuna što je najviša razina od 2007. godine, ali i ukazao kako i niz drugih financijskih pokazatelja raste. Naime, nikad nije bila tajna da je SN Holding investicijski fond te da tvrtku kupuje kao bi je restrukturirao, podignuo joj vrijednost te u konačnici zaradio.
   – Nama malim dioničarima govorilo se, kada smo pitali hoće li se dijeliti dividenda, kako se dividendu neće dijeliti, nego je planiraju reinvestirati kako bi se podigla vrijednost tvrtke. A zaradu ćemo kapitalizirati u slučaju prodaje. Inače, iako se više puta čulo kako se traže investitori, pa za sada prodaja nije realizirana, treba znati da je tvrtka ustvari zanimljiva potencijalnim kupcima i ne bi me čudilo da se nađe dobar kupac.

Prihod 400 milijuna

   Ne zaboravimo kako je LRH tvrtka u uzletu po financijskim pokazateljima. U protekle tri godine joj je bruto dobit porasla sedam do osam puta. Godinu su zaključili s oko 400 milijuna kuna prihoda, s time da je tvrtka, kad ju je Ostoja preuzeo, ostvarivala oko 200 milijuna kuna prihoda. U međuvremenu su rezali broj zaposlenih, restrukturirali tvrtku, nešto objekata i obnovili. A dobit im je narasla na 150 milijuna kuna godišnje, što je lijep podatak za svakog potencijalnog kupca. Uz to što je PDV povećan na 13 posto, kazao je Nikolić.

   Također je podsjetio na činjenicu da je LRH u vrlo kratko vrijeme kupio hotele Cavtat. I ondje se odmah krenulo u sječu radnih mjesta, a finacijski pokazatelji su bili bolji već u prvoj godini nego je ostvarivao stari vlasnik. A cavtatsku tvrtku su kupili od španjolskog Iberostara, dakle, moćne turističke kompanije. Isto tako, lani su »pali« i hoteli Bernardin u Portorožu. LRH ih je kupio preko hotela Cavtat. Mnogi će reći povoljno, s obzirom na to da je to bila tvrtka Istrabenza koja se našla u velikim dubiozama pa je hotele prodavala vrlo jeftino.

   Samim time su uvelike povećali i kapacitete. Nikolić će reći kako je SN Holding u vlasništvu, kada je ušao u LRH-a, imao 1.850 hotelskih soba. Sada je taj broj skočio na više od 3.000 soba, odnosno za 60-ak posto.

   – Ako gledamo širi kontekst aktualizirane priče o prodaji, treba reći kako sada na EU tržištu ima obilje novca. Kamate su pale, a ECB plasira velike količine dodatnih sredstava. I traži se kamo ta sredstva investirati, a tu su ovakvi hotelsko-nekretninski businessi vrlo zanimljivi. S time da je u hotelima Bernardin, primjerice, hotelska soba stajala 50.000 eura, tu negdje su cijene i kod nas, dok je prosječna cijena hotelskih soba za investitore u Europi oko 180.000 eura. U Budimpešti investitori plaćaju od 160 do 180.000 eura, u Bugarskoj oko 100.000 eura, a mi smo još daleko od toga, dodao je Nikolić.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved