Istraživanje potrošnje
4.2.2015. 10:31:50h
Turisti dnevno troše oko 67 eura
Hrvatskim turistima ljetos su najviše smetale gužve na plažama i u prometu, a najlošije su ocijenjeni zabava i lokalni prijevoz
Sean MacEntee / flickr.com

Hrvatsku za odmor biraju pretežno obitelji, raste broj turista mlađih od 29 i starijih od 50, sve ih je više s fakultetskom diplomom, a dnevno troše oko 67 eura, otprilike devet eura više nego prije četiri godine. I to ponajprije zahvaljujući rastu potrošnje u restoranima, trgovinama, barovima i sl., pokazalo je istraživanje Instituta za turizam o stavovima i potrošnji hrvatskih turista Tomas 2014. Svi nalazi bit će predstavljeni danas, no doznajemo da, osim povećane potrošnje, ima još dobrih vijesti. Turisti su ponudom zadovoljniji nego 2010., kad je rađen prethodni Tomas. Svih 28 elemenata na destinaciji bolje je ocijenjeno, a najviše ocjene turisti daju ljepoti prirode, pogodnostima za obiteljski odmor, ljubaznosti domaćina i osjećaju sigurnosti.

Rast prosječne dnevne potrošnje od 15% u odnosu na 2010. potvrđuje da je većina naših emitivnih tržišta recesiju ostavila za sobom kaže Sanja Čižmar, starija partnerica u konzultantskoj kući Horwath Consulting. - Uvijek može više i bolje i u idućim se godinama mora raditi na tome da privučemo goste više platežne moći. To znači da u ponudi moramo imati više doživljaja, aktivnosti i sadržaja.

To poručuju i sami gosti.

I dalje kažu da su sadržaji za zabavu oskudni, a premalo je i kulturnih manifestacija. Te su dvije stvari, uz lokalni prijevoz i označavanje znamenitosti, najlošije ocijenjene kaže Zrinka Marušić iz Instituta za turizam.

Naše destinacije nisu dobro prošle ni u prilagođenosti gostima s posebnim potrebama. Mnogim europskim gostima to je ispod standarda, a nekima su odmor (po)kvarile gužve na plažama i u prometu. Dvije trećine od 4035 ispitanika nije imalo primjedbi, ali preostala je trećina na pitanje što im je smetalo apostrofirala upravo te dvije stvari. Gosti su mrvicu zadovoljniji uređenošću i opremljenošću plaža nego 2010., ali to je i dalje jedna od slabijih točaka domaće turističke ponude. Kao, uostalom, i šoping ponuda.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved