Zagreb
Zašto?
21.11.2013. 17:02:48h
Bandić će ugostiteljima razliku povećanja PDV-a kompenzirati u cijeni najma 'ili na neki drugi način'
Ako se međustopa PDV-a za ugostiteljske usluge kako je najavljeno poveća sa 10 na 13 posto tu će razliku Grad Zagreb zagrebačkim ugostiteljima iskompenzirati u cijeni najma javnih i/ili gradskih prostora ili na neki drugi način, najavio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na godišnjem okupljanju Forumu zagrebačkih ugostitelja.
/ wikipedia.org

Ako se međustopa PDV-a za ugostiteljske usluge kako je najavljeno poveća sa 10 na 13 posto tu će razliku Grad Zagreb zagrebačkim ugostiteljima iskompenzirati u cijeni najma javnih i/ili gradskih prostora ili na neki drugi način, najavio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na godišnjem okupljanju Forumu zagrebačkih ugostitelja.

Na tom se skupu u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba okupilo blizu 200 ugostitelja koji su većinom u radnom dijelu raspravljali o problemima koji ih muče. Među tim problemima, osim PDV-a, su i relativno visoke i neusklađene cijene najma/zakupa gradskih prostora, što je ugostiteljima posebno na gradskim tržnicama sve teže plaćati zbog sve slabijeg prometa, kao i zakonski nedovoljno regulirana djelatnost ugostiteljstva.

Zagrebački ugostitelji zatražili su i da im se uvede paušalno oporezivanje, kako je po riječima predsjednika Udruženja Nenada Šepaka već bilo nekad, kao i da im se ukine ili bar smanji porez na potrošnju koju, kako je kazao, plaćaju jedino oni.

Traže i smanjenje cijena najma malih lokala u kojima su 'kafići' koji nude samo piće, subvencioniranje i potpore ugostiteljima koje dobivaju mali poduzetnici, te da im se reprezentacija prizna kao trošak u stopostotnom iznosu.

S obzirom da je u članstvu Udruženja oko tri tisuće ugostiteljstava u Zagrebu (od njih ukupno četiri tisuće registriranih) te da je od toga oko 2.000 obrtnika, a ostalo trgovačka društva, ugostitelji Zagreba traže i da ih se obvezno konzultira pri donošenju bilo kakvih odluka za ugostiteljstvo, kao i da budu prisutni u Gradskoj skupštini.

Sve te zahtjeve zagrebačko će udruženje ugostitelja iznijeti i na predstojećem Kongresu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Da se neka ranija traženja ispunjavaju izvijestio ih je na Forumu predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor. Najavio je da će na idućoj sjednici, 28. studenog, Skupština razmotriti i vjeruje usvojiti dvije važne odluke za zagrebačko ugostiteljstvo - da se ukine, kako je kazao, nakaradna zabrana točenja alkohola od 6 do 8 sati ujutro, te da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata u centru Zagreba produži za dva sata, od ponoći do dva sata.

Ugostitelje je pozdravio i zamjenik ministra turizma Ratimir Ivičić ističući da su im vrata Ministarstva uvijek otvorena za sva pitanja i prijedloge.

Forum je završio dodjelom priznanja za ustrajan rad i kvalitetu najboljim ugostiteljskim objektima u Zagrebu i to Hemingwayu, M&M-u, Kapucuineru, Vinceku, Janje-u i Trnjanki, kao i najavom da će se od sutra, 22. studenog do 1. prosinca u kultnim zagrebačkim restoranima i slastičarnicama odvijati Festival ljubavi prema hrani "Ljubav, vino & hrana 10 dana", a povodom 200. obljetnice objave prve kuharice na hrvatskom jeziku. 

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved