Ozalj
Bespovratna sredstva
22.2.2014. 14:14:06h
Projekt Ozalj - Europska kolijevka akvarela kandidiran za bespovratna sredstva
Po uzoru na Ogulin, koji je od svoje poznate književnice Ivane Brlić Mažuranić napravio brend otvorivši muzej dječjih priča, tzv. Ivaninu kuću bajke, Ozalj svoju turističku budućnost planira graditi na imenu njezine suvremenice, znamenite slikarice Slave Raškaj.
Bern Bartsch / flickr.com

Po uzoru na Ogulin, koji je od svoje poznate književnice Ivane Brlić Mažuranić napravio brend otvorivši muzej dječjih priča, tzv. Ivaninu kuću bajke, Ozalj svoju turističku budućnost planira graditi na imenu njezine suvremenice, znamenite slikarice Slave Raškaj. Upravo slavna slikarica, rođena u Ozlju 1887. godine, baza je projekta "Ozalj – Europska kolijevka akvarela" koji je jučer kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Ako Grad Ozalj uspije u svom naumu, ozaljski bi kraj u narednim godinama trebao postati mjesto susreta likovnih umjetnika ne samo iz cijele Hrvatske, nego i cijele Europe.

Stvaranjem novog turističkog proizvoda, odnosno prezentiranjem lika i djela Slave Raškaj kroz projekt "Ozalj – Europska kolijevka akvarela", očekuju se veliki rezultati u smislu doprinosa razviju turizma cijele regije, posebno Karlovačke županije, kaže gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

Projekt je težak nešto manje od 9,5 milijuna kuna. Od toga iznosa, 95 tisuća kuna osigurao bi Grad kao prijavitelj projekta i partneri, a to su "Družba "Braća Hrvatskog zmaja", Zavičajni muzej Ozalj, POU Katarina Zrinska i TZ Grada Ozlja. Ostatak će, ukoliko projekt prođe na natječaju, osigurati ministarstvo u obliku bespovratne potpore.

Glavne aktivnosti koje bi se trebale odvijati u sklopu projekta su međunarodni kamp akvarela i kolonija akvarelista, a tijekom cijele godine održavale bi se radionice za djecu i odrasle. Dio dvorca bio bi adaptiran u edukacijsko-demonstracijski atelier, a osim toga slikari bi mogli slikati na lokacijama na kojima je nekada slikala Slava Raškaj. Sve to s vidikovca bi trebala promatrati skulptura poznate umjetnice, čiji je tragični životni put i iznimno slikarsko umijeće inspiracija za budućnost čak i više od stotinu godina nakon njezine smrti.

Piše: Kristina Glodić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved