Zarada na luksuzu
22.2.2014. 14:28:13h
Mislite kupiti apartman? Tu nema brze zarade!
Najviše je kupaca iz Austrije, Njemačke, ali i BiH i Slovačke, a kupuju i Hrvati
Andrea_Zg / flickr.com

Tko nikad nije pozavidio turistima izvaljenim na ležaljkama podno velebnih, bajkovitih hotela kakve si, pomisli čovjek u prolazu, obični smrtnici ne mogu priuštiti? Tko si ne bi, barem s vremena na vrijeme, priuštio odmor u takvom resortu pa da, ako mu tako dođe, nijednom ne kroči nogom izvan kompleksa? I još da ne spava u sobi, nego u luksuznom apartmanu, dolazi kad mu padne na pamet, a ostatak sezone hotel domaćin redovito uplaćuje novac na njegov račun. Upravo tako, oni njemu, ne on njima! Istina, za ispunjenje ovog sna potreban je početni kapital od najmanje sto tisuća eura, ali sve ostalo uistinu funkcionira.

Profit se dijeli
Nekolicina jadranskih hotelskih kuća nudi mogućnost kupnje komfornih apartmana koji su smješteni u sklopu turističkih kompleksa te su vezani za kompletnu turističku infrastrukturu, a dok vlasnika nema – ako on to želi – i služe punu turističku svrhu. Novac od iznajmljivanja apartmana, potpuno namještenih i opremljenih (sve do dizajnerskih žlica i vilica), dijeli se između vlasnika i turističke kompanije koja apartman održava i traži goste. Profit koji apartmani od četrdesetak do stotinjak kvadrata mogu donijeti vlasniku ovisi o svakom pojedinačno sklopljenom ugovoru.

Jug za dijasporu
Ta je praksa stara nekoliko godina i novost je samo u hrvatskim razmjerima. Slični modeli dulje postoje u bližim i udaljenijim turističkim zemljama, a iz Ministarstva turizma će ih pohvaliti i reći da “pokreću kvalitetne investicijske projekte i zapošljavaju, stvaraju nove turističke proizvode, produljuju sezone i dižu konkurentnost destinacija”.

U nas je primjera malo i, kako su novijeg datuma, o općoj je koristi prerano govoriti. Povrh toga, zasad nema ni pretjerane jagme domaćih kupaca, ali počeli su se pojavljivati. Recimo, u Falkensteineru, koji u resortu Punta Skala pokraj Zadra ima komfornu rezidencijalnu zgradu Senia sa 187 apartmana, u dvije godine prodali su šezdesetak apartmana, a u resortu na krajnjem jugu, Dubrovačkim vrtovima sunca, koji uz klasične turističke sadržaje od lanjskog proljeća na prodaju nudi i 207 apartmana, vlasnika ih je dosad dobilo pedesetak.

Obje turističke kompanije vlasnicima, kao i klasičnim gostima, obećavaju razne sadržaje uz vrhunski komfor i uslugu, a potencijalni vlasnici apartmana mogu kupiti i garažno mjesto ili podrum, primjerice, a biraju i hoće li koristiti usluge restorana, bazena, sobarica, wellnessa... Zasad u tome, prilično očekivano, uživaju mahom stranci.

U Faklensteinerovim apartmanima, kojima je početna cijena po četvornim metru oko 2100 eura, većina je “stanara” stigla iz Njemačke i Austrije, a po brojnosti slijede Slovaci, Slovenci i – Hrvati.

– Od domaćih su to uglavnom biznismeni u 40-im i 50-im godinama koji su kupili apartman ili kao investiciju ili ga koriste za ljetovanje i kraće odmore u vrijeme blagdana i vikendima. Mnogi pritom koriste sve hotelske sadržaje – odgovaraju u Falkensteineru gdje potencijalnim kupcima nude više poslovnih modela (da vlasnik koristi isključivo za sebe apartman, da ga oni iznajmljuju dok on nije tamo i tada dijele zaradu popola, da ga pet godina ne koristi itd.).

Na jugu, u Dubrovačkim vrtovima sunca, gdje cijena kvadrata u prosjeku iznosi čak četiri tisuće eura, okupili su vlasnike različitih zanimanja iz 15 zemalja. To su ljudi koji su investirali između 215.000 i 405.000 eura, što su minimalna i maksimalna cijena, a mnogima je zajedničko i što dolaze iz dijaspore te imaju vlastite tvrtke. Zanimljivo je i da se među pet najbrojnijih nacija, uz Nijemce, Austrijance, Britance i državljane BiH, opet pojavljuju – Slovaci.

– Prodaja rezidencija definitivno je način da se produlji sezona. Recimo, tijekom proteklih božićnih i novogodišnjih praznika došao nam je veliki broj vlasnika sa svojim obiteljima i prijateljima – kažu u Dubrovačkim vrtovima sunca.

A koliko je ta bajkovita priča, osim što je ugodno i komforno rješenje za godišnji odmor, umirovljeničke dane i slično, unosna za potencijalne vlasnike? Turističke tvrtke te brojke ne iznose jer, kažu, zapravo ne postoje dvije iste situacije. U Falkensteineru samo kažu da se profit od dnevnog najma dijeli pola-pola. Cijena najma ovisi o terminu i veličini apartmana, a vlasnikova zarada ovisi i o tome kada i koje usluge u resortu koristi. No, u Zajednici obiteljskog smještaja HGK, koja okuplja vlasnike privatnih soba i apartmana, kažu da tu ipak nema previše nepoznanica.

Apartman u Falkensteinerovoj Seniji početkom kolovoza po danu se iznajmljuje za 420 eura, a u Dubrovačkim vrtovima sunca, onaj s pogledom na more, i za 625 eura. Ako apartman gleda na park, cijena je niža trideset, a ako se plaća unaprijed, šezdesetak eura.

Nije to brza zarada

– Cijene su smještaja slične ili čak i nešto više nego u komfornim vilama s bazenima u Toskani ili Provansi, koje se u prosjeku u špici iznajmljuju za petstotinjak eura po danu – kaže Nedo Pinezić, čelnik Zajednice obiteljskog smještaja.

– Izvan špice cijene su, naravno, niže, ali ove vile zasigurno imaju godišnji promet od oko 68.000 do 70.000 eura. Troškovi, doduše, pojedu oko 30 posto te svote. Ako pak sličnu računicu primijenimo na naše apartmane u hotelskim kompleksima i uračunamo činjenicu da je kod nas sezona bitno kraća, godišnji promet može im biti od 30.000 do 35.000 eura. Ne, tu nema brze zarade, takva se investicija isplati samo dugoročno – procjenjuje naš sugovornik.

To nije apartmanizacija
Mogućnost prodaje ili najma dijela smještajnih jedinca u okviru smještajnih ugostiteljskih objekata, sukladno prostornim planovima i u turističkim zonama gdje će imati isključivo ugostiteljsku i turističku namjenu, poželjna je, smatraju u Ministarstvu turizma, jer omogućuje investitorima da lakše realiziraju projekte gradnje novih kvalitetnih turističkih proizvoda i smještajnih kapaciteta. A to ide u korist razvoja turističke ponude.

– Kada je riječ o tzv. apartmanizaciji u hrvatskom turizmu, ona se u turističkim zonama dogodila minimalno, a gotovo u cijelosti u stambenim i mješovitim zonama. Problem je na našoj obali dug period nekontrolirane gradnje, o čemu svjedoči broj prijava za legalizaciju objekata u priobalnom pojasu.

Stoga je daleko kvalitetnije rješenje za razvoj turizma mogućnost da pojedinac posjeduje apartman u uređenoj turističkoj zoni. To nosi velike prednosti cijelom turističkom sektoru: dulju sezonu, zapošljavanje te, u konačnici, veće prihode od turizma – poručuju iz ministarstva Darka Lorencina.

Piše: Radmila Kovačić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved