Rijeka
Ulaganja
24.2.2014. 12:43:33h
Milijardu i pol kuna Platku: uskoro nova rasvjeta i još jedna staza na Radeševu
Prema ambicioznom planu županije, Platak bi u narednim godinama trebao prerasti u sportsko-rekreacijski centar sa sadržajima koji će privlačiti posjetitelje kroz cijelu godinu, a ukupna vrijednost svih planiranih investicija je čak 1,4 milijarde kuna
Roberta F / flickr.com

U projekt Sportsko-rekreacijskog centra Platak dosad je uloženo više od 14 milijuna kuna, od čega sedam milijuna samo u prošloj godini, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prilikom obilaska dosad izvedenih ulaganja na popularnom riječkom skijalištu.

Prema ambicioznom planu županije, ono bi u narednim godinama trebalo prerasti u sportsko-rekreacijski centar sa sadržajima koji će privlačiti posjetitelje kroz cijelu godinu, a ukupna vrijednost svih planiranih investicija je čak 1,4 milijarde kuna. Riječ je o jednom od strateških projekata Primorsko-goranske županije, istaknuo je Komadina, koji će potaknuti razvoj sporta i rekreacije, ali i turizma.

Sufinanciranje iz EU-a

– U prvoj fazi izvedena je nova rasvjeta na skijaškoj stazi Radeševo 1, u funkciju je stavljena staza Radeševo 2, nabavljene su dvoje motorne saonice, postavljena kućica za potrebe GSS-a, nabavljena je oprema za skijaške staze, obnovljen ugostiteljski objekt, te obavljeni drugi radovi na pripremi staze. Pored toga, u suradnji s Planinarskim društvom Kamenjak označene su tri šetnice, a Županijska uprava za ceste izvela je radove na rekonstrukciji dijela ceste za Platak u duljini od preko dva kilometra, te je izvedena prva faza uređenja parkirališta, nabrojao je Komadina najznačajnija dosadašnja ulaganja.

U ožujku prva natjecanja
Dosad izvedeni radovi na Platku razveselit će ponajprije skijaše, a posebno one koji se natjecateljski bave alpskim skijanjem. Potvrdio je to i Reno Fleiss iz Hrvatskog skijaškog saveza.

– Posebno se to odnosi na stazu Radeševo 2, koja je primjerenija za treninge natjecatelja, dok je staza Radeševo 1 prvenstveno za rekreativce. Već ove godine planirali smo organizaciju četiri natjecanja na Platku, no kao i čitava Europa muku mučimo sa snijegom. Ipak, ne predajemo se i nadamo se da će snijega biti barem u ožujku pa da održimo neka natjecanja, a ako ne, onda će se održati iduće godine, kazao je Fleiss, koji je na pitanje novinara o karakteristikama nove staze odgovorio kako ona po svemu odgovara standardima za Svjetski skijaški kup u slalomu, osim po zasniježenosti.

Nova će staza skijašima uštedjeti značajna sredstva, nadovezao se počasni predsjednim ski-saveza Milan Tumara.

– Naš Dalibor Šamšal ove godine ima 200 treninga na skijalištu, a mlađi natjecatelji preko 100. Dio toga sada će moći odraditi i ovdje, uz znatno manje troškove, rekao je Tumara.

Osim skijališta, Platak bi, prema zamisli odgovornih u županiji, u narednim godinama trebao ponuditi i niz drugih sadržaja – pješačke i biciklističke staze, igrališta za razne sportove, adrenalinski park, prostore za rekreaciju, jahanje kroz prirodu, boravak i noćenje na otvorenom, školu u prirodi i drugo, s ciljem da se pretvori u cjelogodišnju destinaciju koja će najviše posjetitelja privlačiti u ljetnim mjesecima. Zimi će, najavio je Komadina, biti dio mreže goranskih skijališta čije je uređenje planirano u narednim godinama.
Kao najveće hrvatsko skijalište, Platak će, najavio je župan, nuditi 20 skijaških staza i deset žičara.

Projekt Platak uvršten je u sustav dodjele tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja, a Studija isplativosti utvrdila je kako je riječ o projektu koji opravdava sufinanciranje sredstvima EU.

Žičara od Grobnika
U županiji procjenjuju se da bi udio sufinanciranja sredstvima EU mogao iznositi oko 70 posto, od ukupno 371 milijun kuna, koliko je procijenjena vrijednost ulaganja bez komercijalnih sadržaja i kabinske žičare koja bi trebala povezivati  Grobničko polje i Platak.

Velika ulaganja u županiji očekuju i od privatnog sektora, koji bi, kada se osigura infrastruktura, trebao pokriti većinu komercijalnih sadržaja, poput izgradnje smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata, kao i razvoj dijela rekreativne ponude.

Plan je više nego optimističan, a koliko je realan, pokazat će vrijeme.  Svako je ulaganje u recesiji i više nego dobrodošlo, no s druge strane. zbog sve slabije platežne moći građana i još slabijeg domaćeg gospodarstva, pitanje je tko će u Platak ulagati i tko će planirane sadržaje moći koristiti.

Piše: Marinko Glavan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved